Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΥ

 Έφυγε φτωχός, αλλά αξιοπρεπής και αυτάρκης ο πρώην υπουργός



Ήσυχα και ταπεινά έφυγε προς την αιωνιότητα ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γεώργιος Δρυς.
Το εντυπωσιακό όμως και σπάνιο θα έλεγα, ιδίως για την σημερινή εποχή, είναι αυτό που έμαθα από πολύ αξιόπιστη πηγή, ότι δηλαδή, ο άνθρωπος αυτός, ο αξιόλογος επιστήμονας και επί πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός, έφυγε πολύ, μα πολύ φτωχός, για τον άλλο Κόσμο. Φαίνεται ότι ο προσωπικός πλουτισμός δεν ήταν στα όνειρά του.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε του ανωτέρω, ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, όχι μόνο για λόγους τιμής, αλλά και για λόγους οικονομικής αδυναμίας του ιδίου.
Αυτός, είναι ο ένας βασικός λόγος που γράφω το παρόν, ως μνημόσυνο για αυτόν τον Άνθρωπο!



Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός λόγος για εμένα, ίσως και για άλλους συμπολίτες μας, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, ως υπουργός Γεωργίας, μαζί με τον επίσης τότε υπουργό οικονομικών και πολύτιμο φίλο Χρήστο Πάχτα, βοήθησε στην κατασκευή και κατόπιν στην μελέτη αξιοποίησης του φράγματος Αμουργελλών, το οποίο με την υπογραφή του πατριώτη και φίλου, Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, που το 2009 – 2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για να είναι σήμερα έτοιμο το όλο αρδευτικό έργο, για χρήση από τους αγρότες της περιοχής.

Πέρασαν ήδη είκοσι χρόνια από τότε που ο Γεώργιος Δρυς, μας τίμησε με την παρουσία του και μαζί με τον Χρήστο Πάχτα, εγκαινιάσαμε το πολύτιμο έργο, το έτος 2001.

Αυτός έφυγε!


Το έργο όμως, θα παραμένει εκεί προς όφελος των ανθρώπων της περιοχής, όπως και η μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΥ, στις ψυχές όλων εκείνων που νιώθουν ότι πρέπει να λένε ένα ευχαριστώ και ένα καλό λόγο, για εκείνους που τους βοήθησαν σε δύσκολες ώρες.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του!

Αρκαλοχώρι 10.6.02021

Χαράλαμπος Γιαννόπουλος 

Πρόεδρος  Μινώα Ενεργειακή 




Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΕΡΓΟ ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΑΚ!

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ


Πολλές φορές έχουμε γράψει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναβαθμιστεί ο δρόμος Ηράκλειο Αρκαλοχώρι σε τετράϊχνο και με νησίδα ασφαλείας.
Μετά από 3-4 χρόνια, που θα λειτουργήσει το Αεροδρόμιο, θα είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Κρήτης, αφού θα δέχεται όλο τον μεταφορικό φόρτο από Ηράκλειο προς αεροδρόμιο μέσω Αρκαλοχωρίου και αντιστρόφως. Άρα, η σημασία του είναι ίδια η σημαντικότερη του ΒΟΑΚ και γι' αυτό πρέπει είτε να προηγηθεί, είτε να συμβαδίσει κατασκευαστικά μαζί του.

Εάν στα ανωτέρω προστεθεί και η πρόσβαση της Ιεράπετρας και άλλων περιοχών της Νοτιοανατολικής Κρήτης προς το Ηράκλειο, θα γίνεται από τον ίδιο δρόμο, όταν ολοκληρωθεί το έργο Βιάννος - Ιεράπετρα, αφού η αντίστοιχη απόσταση είναι μικρότερη κατά 27 χιλιόμετρα σε σχέση με την βόρεια ομόλογή της, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη.

Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους, ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Ηρακλείου και άλλων βορείων περιοχών, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αυτόν τον κάθετο άξονα από όσο τον ΒΟΑΚ, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ας θεωρηθεί λοιπόν ως ένα τμήμα του ΒΟΑΚ και να κατασκευαστεί μαζί του. Άλλωστε, από αυτό το δρόμο θα κινείται το μεγαλύτερο πλήθος που θα πηγαίνει στο αεροδρόμιο, όχι μόνο από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, αλλά και από μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού αλλά και νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού.

Είναι όμως απορίας άξιον αλλά και πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του κεντρικού Κράτους προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα ή ακόμη χειρότερα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα εξυπηρετείται το αεροδρόμιο από ένα δρόμο που ήδη, σε μέρες και ώρες αιχμής, ασφυκτιά από την μεγάλη κυκλοφορία των οχημάτων.

Τι θα γίνει άραγε με τον πενταπλασιασμό τουλάχιστον του σημερινού κυκλοφοριακού φόρτου και επιπλέον με την προσθήκη πολλών βαρέων οχημάτων, όπως βυτιοφόρων, βαρέων φορτηγών, νταλικών κλπ; Σε πόσο χρόνο θα φθάνει ο ηρακλειώτης στο αεροδρόμιο; Αν φθάνει βέβαια, αφού είναι βέβαιο ότι τα τροχαία σε αυτόν το δρόμο θα είναι πολλά και καθημερινά.

Πρέπει να θρηνήσουμε νέες εκατόμβες συμπολιτών μας για να κάνουμε αυτό που πρέπει σώζοντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές;