Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ


(ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΔΙΟ ΑΛΛΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ)!


Όταν θα γίνει και το υπόλοιπο έργο θα ξαναγίνουν  εγκαίνια! 
Όπως είπαν κατά την τελετή οι επίσημοι, είναι ένα έργο που  οραματίστηκαν «κάποιοι άνθρωποι» πριν από  είκοσι χρόνια!
Εκ μέρους αυτών των «κάποιων ανθρώπων» θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά για τα καλά τους λόγια,  και να υπενθυμίσω ότι αυτοί οι «κάποιοι άνθρωποι» οραματίστηκαν και άλλα αθλητικά έργα όπως το κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, το γήπεδο ποδοσφαίρου 8χ8, τα εξωτερικά γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, το γήπεδο μπάσκετ – υπαίθριο σινεμά και πολλά αθλητικά έργα σε πολλά χωριά του δήμου, δηλαδή όλη την αθλητική υποδομή του δήμου Αρκαλοχωρίου.
Αυτοί οι  ίδιοι «κάποιοι άνθρωποι» έκαναν όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να δημοπρατηθεί και το παραπάνω στάδιο και όχι γήπεδο  το 2010. Επίσης, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ευχαρίστησαν για την συνδρομή και βοήθειά τους, όχι «κάποιους υφυπουργούς», αλλά τους υπουργούς ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΗ,  ΑΝΔΡΕΑ ΦΟΥΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΗ και  ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ και τους ευχαριστούμε και πάλι με αυτή την ευκαιρία,  όπως οφείλουμε να κάνουμε.
Επιπλέον,  θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε που με την  εύστοχη φράση,  « κάποιοι άνθρωποι», μας τοποθέτησαν εκεί που πραγματικά ανήκουμε, ανάμεσα στο λαό και όχι έξω ή πάνω από αυτόν.
Ά και κάτι άλλο: να μην ενοχληθούν καθόλου που δεν μας έστειλαν πρόσκληση για την τελετή. Τους δικαιολογούμε απολύτως,  διότι ποιος μπορεί να γνωρίζει την διεύθυνση που μένουν «οι κάποιοι άνθρωποι»;

Τέλος, όλοι εμείς ευχόμαστε ολόψυχα  σε όλες τις  ομάδες ποδοσφαίρου του δήμου, που θα αγωνίζονται στο γήπεδό μας, καλή αρχή, καλορίζικο, να έχουν πολλές νίκες χωρίς τραυματισμούς ή άλλα ατυχήματα και να είναι το νέο γήπεδο η αιτία για την παραπέρα πρόοδο του αθλητισμού στον τόπο μας.







ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΣΙΔΕΡΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ



ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ



Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων οι πολίτες του Πατσιδέρου και ιδίως   ο φίλος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης Θωμάς Χριστοδουλάκης,  για την ευαισθησία τους και την φροντίδα που επέδειξαν ώστε να μην απολεσθούν πολύτιμα   έγγραφα από το αρχείο της κοινότητας, που κάποιοι αδαείς έκριναν ότι έπρεπε να πάνε στα απορρίμματα.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι ανωτέρω ενσυνείδητοι πολίτες αναγκάζονται να ψάχνουν το δήμαρχο, ενώ έπρεπε να έχει υπάρξει άμεση και αυτόματη αντίδραση του δήμου, ο οποίος είναι ό μοναδικός υπεύθυνος για την διαχείριση και προστασία των δημοτικών αρχείων.
Ο μόνος επίσης που έχει αρμοδιότητα να καταστρέψει έγγραφα συμφώνως με τα προβλεπόμενα από το νόμο, ο οποίος προβλέπει τον χρόνο φύλαξης και τον τρόπο και χρόνο καταστροφής κάθε κατηγορίας εγγράφων, είναι ο δήμος. Ανάμεσα σε αυτά  βεβαίως, είναι πάρα πολλά έγγραφα που λόγω της ιδιαίτερης σημασίας των,  δεν καταστρέφονται ποτέ.
Χαίρομαι ειλικρινά που υπάρχουν τέτοιοι ευαίσθητοι πολίτες όπως οι παραπάνω, και που ανάμεσα σε αυτούς είναι ο αγαπημένος φίλος Θωμάς Χριστοδουλάκης.



Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ


ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΕΡΜΑΙΟ 

ΣΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ
   


Στην Ελλάδα, στην χώρα όπου γεννήθηκε η δημόσια ζωή, είμαστε σήμερα δυστυχώς μάρτυρες μιας συνεχούς συρρίκνωσης, υποβάθμισης και καταπάτησης των λιγοστών ελεύθερων χώρων των αστικών και ημιαστικών κέντρων.
Η κατάσταση των δημόσιων χώρων στη Χώρα μας και ιδίως στην Κρήτη σήμερα, είναι  ο καθρέφτης της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που νοσεί βαθειά προωθώντας την ιδιοτέλεια, τον κερδοσκοπισμό και την ασυδοσία, αδιαφορώντας  για το συλλογικό, το δημόσιο και το κοινοτικό.

Τα πράγματα εδώ, σε πολλά σημεία είναι χειρότερα
Όλοι οι δήμοι και οι διοικήσεις τους που έχουν συνείδηση της σημασίας και αξίας του δημόσιου χώρου για την οικονομική, την πολιτισμική και την κοινωνική ζωή των πολιτών αλλά εξ ίσου και για την ασφάλεια, την πνευματική και ψυχική ευεξία, και την ελευθερία κινήσεων των κατοίκων, παίρνουν μέτρα για την κατοχύρωση, διαμόρφωση, αύξηση και αξιοποίηση υπέρ των κατοίκων, όλων των δημόσιων χώρων της περιοχής ευθύνης των.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους δημόσιους χώρους που αφορούν το σύνολο των πολιτών, δηλαδή των πεζών και των αδυνάμων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουμε όλοι, ανεξαρτήτως της κοινωνικής τάξης, της εισοδηματικής κατηγορίας, του μορφωτικού επιπέδου, του φύλου της ηλικίας ή της επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκουμε. 

 Τέτοιοι χώροι είναι πρωτίστως τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, τα πάρκα και οι λοιποί χώροι ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των πολιτών. Αυτοί οι χώροι πρέπει να είναι ελεύθεροι και προσβάσιμοι από όλους.  Ο νέος, ο γέρος, ο άνδρας, η γυναίκα, το παιδί, ο άρρωστος, ο ανάπηρος, οι γονείς με το μωρό στο καροτσάκι, τα ΑΜΕΑ με το όποιο πρόβλημα, οι δημότες, οι κάτοικοι ή  οι ξένοι, όλοι ανεξαιρέτως έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης και ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης αυτών των χώρων.
    Επειδή το παραπάνω δικαίωμα θεωρείται ιερό και αυτονόητο, όλοι οι δήμοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων και την  δημιουργία νέων για τους κατοίκους τους.

Όλοι εκτός του δικού μας, του δήμου Μινώα Πεδιάδας, που δυστυχώς ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πορεία και αποτελεί ντροπή για κάθε κάτοικο,  που βλέπει ή πληροφορείται καθημερινά τι γίνεται σε όλους τους σύγχρονους και υπεύθυνους δήμους της χώρας και του κόσμου ευρύτερα και θλίβεται απογοητευόμενος για το χάλι που επικρατεί εδώ.

Κλείσιμο δρόμου με μπάζα
Οι πλατείες κλείνουν ή αλλάζει η νόμιμη χρήση τους, τα πεζοδρόμια έχουν καταστεί σε πολλές περιπτώσεις εντελώς αδιάβατα, δένδρα ξεραίνονται και δεν αντικαθίστανται, το ίδιο συμβαίνει με τα σήματα κυκλοφορίας.


Καταστροφή της πλατείας

Πέργκολες, σκάλες, διάδρομοι, ράμπες, βρύσες, ζαρντινιέρες, παγκάκια  και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία δημόσιων χώρων κατεδαφίζονται και ολόκληρες πλατείες  βανδαλίζονται, από τους ίδιους που είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους.

Φαίνεται η βρύση και όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία πριν τα καταστρέψουν
Τέσσερα παραδείγματα θα παραθέσω για να αντιληφθούν όλοι, ότι όχι μόνο δεν αξιοποιείται και προστατεύεται ο δημόσιος χώρος, αλλά αντιθέτως  μένει εγκαταλελειμμένος, απροστάτευτος και σχεδόν σε διωγμό:


Αδιάβατα άχρηστα πεζοδρόμια 
Κατά την ανάπλαση του κεντρικότερου δρόμου του Αρκαλοχωρίου, και ενώ ο νόμος προβλέπει πεζοδρόμια επ’ αυτού με πλάτος τουλάχιστον 2.05 μέτρα, τα κατασκεύασαν με πλάτος ένα μέτρο περίπου ή και λιγότερο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κίνηση των πεζών ή και να γίνεται απαγορευτική για ΑΜΕΑ, για γονείς με τα παιδιά τους σε αμαξίδια κ.α.  Ο πεζός που δεν μπορεί να κινηθεί στα ανωτέρω στενά πεζοδρόμια είναι αναγκασμένος να κατέβει στο οδόστρωμα, και επειδή συνήθως σε επαφή με το πεζοδρόμιο υπάρχουν πάντοτε σταθμευμένα αυτοκίνητα, είναι αναγκασμένος να περπατά στη μέση του δρόμου ανάμεσα στα αυτοκίνητα!

Μπάζα και σκουπίδια σε επαφή με το θέατρο και το εκθεσιακό
Έξω από το εκθεσιακό κέντρο, σε επαφή με τα νεκροταφεία και με το κόσμημα του τόπου μας, το δημοτικό θέατρο, εγκατέστησαν μία τεράστια χωματερή που προσβάλει την ιερότητα, τον πολιτισμό  και την αισθητική όλων μας. Ταυτοχρόνως υποβαθμίζουν με τα απορρίμματα και τα μπάζα την αξία δεκάδων στρεμμάτων πολύτιμων οικοπέδων του δήμου, που μετέτρεψαν σε χωματερή.

Τουαλέτες 8 χρόνια κλειστές - σκουριασμένο το λουκέτο. Ίχνος ντροπής; 
Το κλείσιμο και η διακοπή της λειτουργίας  των δημοτικών αφοδευτηρίων τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει μετατρέψει μεγάλα τμήματα του δημόσιου χώρου σε υπαίθρια ουρητήρια, ενώ η χαρακτηριστική οσμή είναι αισθητή σε πολλά σημεία, προσβάλλοντας  τον πολιτισμό μας, την αισθητική των κατοίκων και δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Επιστροφή σαράντα ή πενήντα χρόνια πίσω, στο παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε!

Όταν κάποιος επαγγελματίας διεκδίκησε το δικαίωμά του σε χώρο πλατείας για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, του πρότειναν το χώρο του πεζοδρομίου. Όταν ο ίδιος, που προς τιμή του,  αρνήθηκε λέγοντας ότι αυτό είναι παράνομο, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού αυτοί το επιτρέπουν! Ευτυχώς ο πολίτης επέμεινε απορρίπτοντας την «προσφορά»!
Ο Θεός να μας φυλάει!