Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ 
     
Εκ μέρους της παράταξης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, προσκαλώ όλα τα μέλη και στελέχη μας, εκλεγμένα ή μη, παλιά και νέα, σε συνάντηση με θέμα τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ 2019.
Η συνάντηση θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, και ώρα 6.30 στην αίθουσα συνεδρίων  του εκθεσιακού κέντρου Αρκαλοχωρίου.
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΗΜΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ


ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ!
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ;

Γράφει ο τοπικός τύπος για τους υπαλλήλους των δήμων που φεύγουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους δημόσιους φορείς:
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου φεύγουν συνολικά 11 εργαζόμενοι! Οι 7 είναι μηχανικοί – στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας…..».
Πάλι πρώτοι, όπως και σε κάθε αρνητικό δείκτη! Όλοι θέλουν να φύγουν από το δήμο! Είναι σοβαρό το πρόβλημα, αρνητικό για τη λειτουργικότητα του δήμου και για τη μνήμη του συστήματος.
Είναι κρίμα γιατί πρόκειται για έμπειρα και ικανά στελέχη, με τα περισσότερα εκ των οποίων έχω συνεργαστεί παραγωγικά και επωφελώς για τον τόπο. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου υπαλλήλους με εργατικότητα, πρωτοβουλία, καλές ιδέες και διάθεση προσφοράς. Είναι κρίμα τέτοια ικανά στελέχη, να αποχωρούν από το δήμο.
Το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο αν συνυπολογιστεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημότες και κάτοικοι του τόπου μας, με οικογένειες και σπίτια εντός του δήμου μας, και όμως αποφάσισαν να φύγουν! Ένα ακόμη δείγμα της κατάπτωσης και υποβάθμισης του τόπου μας που συνεχίζεται αδιάλειπτα.
Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή την επιλογή, της αποχώρησης των υπαλλήλων, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιλαμβάνονται την ουσία του προβλήματος.
Και το κυριότερο, δεν κατανοούν πως τα παραπάνω ικανά στελέχη δεν εγκαταλείπουν τη δουλειά τους αλλά τους ίδιους τους διοικητές και προϊσταμένους τους! Και αυτό διότι:
Δεν αναγνωρίζουν και δεν ανταμείβουν, ηθικά έστω, την προσφορά τους.
Δεν αφήνουν του ικανούς να δημιουργήσουν ανάλογα με το πάθος τους.
Δεν έχουν κανέναν που να τους εμπνέει, να τους βοηθά και να τους συμβουλεύει.
Δεν μπορούν να προωθήσουν τις καλές ιδέες τους, σε μια ιεραρχία που δεν μπορεί να καταλάβει και κουράζονται από την μάταιη προσπάθεια.
Δεν τους βοηθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και στραγγαλίζουν τη δημιουργικότητά τους.
Δεν προσφέρουν πνευματική πρόκληση μέσω της επιδίωξης υψηλών στόχων. 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν κακή σχέση μεταξύ, των άσχετων συνήθως, πολιτικών προϊστάμενων και εργαζόμενων, με αποτέλεσμα τα ικανά στελέχη να νιώθουν απομονωμένα, απογοητευμένα, απαξιωμένα και ανασφαλή.
Κατόπιν όλων αυτών οι ικανοί υπάλληλοι του δήμου βλέπουν μπροστά τους το μονόδρομο της εξόδου από το δήμο και τον ακολουθούν.
Δυστυχώς είναι και αυτό μία ακόμη «προσφορά» στους πολίτες, εκ μέρους της ανεπαρκούς, αδιάφορης και ανίκανης διοίκησης που διαφεντεύει τις τύχες του τόπου.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ - ΦΑΛΚΟΝΗΣ


ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΗΡΩΑ

Εξ αφορμής αυτών που με δικαιολογημένη υπερηφάνεια έγραψε για τον αείμνηστο παππού του και εξέχοντα ήρωα της αντίστασης Μαυραντωνάκη Κωνσταντίνο - Φαλκόνη, ο εγγονός του Λάμπρος, δημοσιεύω την παρούσα φωτογραφία.


Είναι από την εκδήλωση του Δήμου Αρκαλοχωρίου για την εθνική αντίσταση και τους ήρωες του τόπου μας, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο παραπάνω ήρωας.

Παρακολουθώντας την παραπάνω τιμητική εκδήλωση, που οργάνωσε ο δήμος μας το έτος 2002, έμεινα έκπληκτος μαθαίνοντας την ιστορία για την τεράστια προσφορά του ήρωα Μαυραντωνάκη, καθώς και από την αναγνώριση και τον απέραντο σεβασμό προς το πρόσωπό του, που έτρεφαν όλοι ανεξαιρέτως οι συναγωνιστές του.

Θεωρώ προνομιούχο τον εαυτό μου ως δήμαρχο, και το δήμο μας συνολικά, για την επιλογή μας να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο αγωνιστή και πατριώτη Κωνσταντίνο Μαυραντωνάκη Φαλκόνη, και σε άλλους πατριώτες αγωνιστές, που μαζί του δημιούργησαν το έπος της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο μας.

Είναι επιβεβλημένο και δίκαιο, ο δήμος Μινώα Πεδιάδας, που έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει, να δώσει το όνομα του σε δρόμο όχι μόνο του Καστελλίου αλλά και του Αρκαλοχωρίου, δεδομένου ότι η εμβέλεια 
αυτής της ιστορικής πλέον  προσωπικότητας, ξεπερνά κατά πολύ τα μικρά τοπικά όρια!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΜΙΑ ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΥ!

Οι συκοφάντες να συνεχίσουν να κολυμπούν στη λάσπη που εκτοξεύουν.

Μετά από ανώνυμη καταγγελία εναντίον μου και με  εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα, έγινε από την ΑΑΔΕ ο  έλεγχος όλων των περιουσιακών μου στοιχείων για τα έτη 20Ο3 - 2013. Ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός και περιέλαβε, εκτός των δικών μου, και τους λογαριασμούς των μελών της οικογένειάς μου. 
Το αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν η συμφωνία όλων των εσόδων και εξόδων με τα πραγματικά μας εισοδήματα. Δεν υπάρχουν διαφορές! Αυτό είναι το πόρισμα του ελέγχου. Δηλαδή αποδείχτηκε ότι όλα είναι καθαρά και δεν υπάρχει κανένα ποσό που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. 
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση του ελέγχου είναι ότι ο ελεγχόμενος, εγώ δηλαδή, είχε παραιτηθεί της λήψης αμοιβής για τη συμμετοχή του στις δημοτικές επιχειρήσεις (δημοτική επιχείρηση Αρκαλοχωρίου ΔΕΠΑ, και για τη Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης ΔΕΥΑΜΠ.). 
Είναι μία επίσημη και αποστομωτική απάντηση στους συκοφάντες μου, όχι από εμένα αλλά την πιο επίσημη υπηρεσία του Κράτους, που είναι εκείνη που διεξάγει τους οικονομικούς ελέγχους των δημοσίων προσώπων. Δεν το είχα ποτέ αναφέρει μέχρι σήμερα. Το θεωρούσα φτηνό, διότι δεν πρέπει να διαφημίζεις κάτι που προσέφερες στον τόπο σου με τη θέληση σου. Χάνει την αξία του. 
Όμως τώρα είμαι υποχρεωμένος απέναντι στην οικογένεια μου, στον εαυτό μου, τους φίλους και προς όλους τους δημότες που τόσα πολλά χρόνια με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, να το αναφέρω και ο ίδιος. Ναι, πράγματι με αίτησή μου ζήτησα να μην αμείβομαι για τις υπηρεσίες μου ως προέδρου των δύο παραπάνω δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ το δικαιούμουν. Ακριβώς, για να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις αυτές, με επιπλέον δαπάνες που μπορούσαν να ανέλθουν πάνω από το  ποσό των 250.000 ευρώ. 
Είναι επίσης γνωστό σε όλους, ότι στα είκοσι χρόνια της θητείας μου στα κοινά, δεν κάθισα ποτέ  σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούσα το δικό μου, πληρώνοντας ακόμη και την συντήρηση, την ασφάλεια και τα τέλη κυκλοφορίας από την τσέπη μου. Είναι επίσης γνωστό σε όλους, ότι στα πολλά χρόνια της θητείας μου, δεν προσέλαβα ιπποκόμους (γραμματείς), ώστε με κόστος του δήμου, να κάνουν την δουλειά που έπρεπε και μπορούσα να κάνω ίδιος. 
Μπορούν άραγε οι συκοφάντες μου να πουν στον κόσμο κάτι ανάλογο που προσέφεραν άλλοι για τον τόπο μας; Ας το πουν δημοσίως στον κόσμο! Ευτυχώς οι πολίτες βλέπουν και αντιλαμβάνονται την ποιότητα και την πολιτεία όλων! 
Τέλος, επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, πρέπει να τους ευχαριστήσω, διότι αποτέλεσμα της (ανώνυμης;) καταγγελίας τους,  είναι να έχω σήμερα στα χέρια μου την ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, με το καθαρό και σαφές συμπέρασμά της, που με αποκαθιστά δικαιωμένο και υπερήφανο, χωρίς την παραμικρή κηλίδα, από κάθε ατιμωτική κατηγορία.

Είμαι επίσης ευτυχής, που έφυγα από το δημόσιο αξίωμα πολύ φτωχότερος από ότι ήμουν όταν το ανέλαβα και ισχύει απολύτως για εμένα το αρχαίο ρητό: 
«Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι». Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ.
Δηλαδή, «Από την εξουσία να φεύγεις όχι πιο πλούσιος, αλλά πιο δοξασμένος, γιατί ο έπαινος του λαού είναι καλύτερος από πολλά χρήματα». 


Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η ικανότητα και επάρκεια ενός συστήματος,  φαίνεται από την αποτελεσματική δράση της διοίκησης, ακόμη και σε περιφερειακά ζητήματα ή απομακρυσμένες θέσεις από το κέντρο. 
Όταν όμως η απουσία, ή η επιβλαβής παρουσία της, είναι προφανής ακόμα και στα πιο κεντρικά ή ευαίσθητα σημεία του χώρου ευθύνης της, τότε μιλάμε για την απόλυτη ανικανότητα. 
Θα αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες και εγώ θα κάνω μόνο μικρά σχετικά σχόλια:


ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Σε κάθε κύκλο εντός των διαδρόμων του νεκροταφείου, όπως αυτός που βλέπετε, είχαμε τοποθετήσει παροχή νερού και είχαμε φυτέψει καλλωπιστικά φυτά. Τα άφησαν να ξεραθούν από τη δίψα και τα εξαφάνισαν.

Το πότισμα αυτών των φυτών δεν απαιτούσε πάνω από 10 λεπτά κάθε εβδομάδα! Όλα αυτά τους τα παραδώσαμε λειτουργικά, φυτεμένα και εξοπλισμένα με δίκτυο άρδευσης.
Ακριβώς, επειδή πιστεύουμε ότι η φροντίδα και ο καλλωπισμός των νεκροταφείων, έχει σχέση με τον σεβασμό στους νεκρούς, που με τη σειρά του είναι απόδειξη του επιπέδου πολιτισμού της κάθε κοινωνίας. 



ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Ακόμα και οι πικροδάφνες στον περίβολο των νεκροταφείων, έχουν ξεραθεί ή είναι καχεκτικές και θα ξεραθούν σύντομα. Είναι εξοργιστικό αυτό το φαινόμενο, όταν μάλιστα βλέπεις στις ρίζες τους σωλήνες άρδευσης, που είχαμε τοποθετήσει και που δεν χρησιμοποιούνται για να σωθούν τα φυτά.

ΠΡΑΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥΚΕΝΤΡΟΥ

Ξερά κυπαρίσσια γύρω από το εκθεσιακό κέντρο. Και για αυτά είχαμε κατασκευάσει αυτόματο δίκτυο και τα ποτίζαμε με το γύρισμα ενός ηλεκτρικού διακόπτη. Ούτε αυτό δεν ήταν ικανοί να κάνουν! Μεθοδικά μετατρέπουν την περιοχή σε κρανίου τόπο! Άλλωστε ήδη έχουν καταργήσει την περίφημη Έκθεση Αρκαλοχωρίου μετά από 25 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας! 

Αν δεν είχαν νερό ή αρδευτικό δίκτυο να τα ποτίσουν, ίσως είχαν κάποια φτηνή δικαιολογία. Όμως είχαν και τα δύο και μάλιστα τα παρέλαβαν το 2011 σε άψογη λειτουργία:


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στην είσοδο του κτιρίου, ακριβώς δίπλα στο αριστερό κυπαρίσσι είχαμε κατασκευάσει γεώτρηση με παροχή 7 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, και επίσης αρδευτικό δίκτυο με το οποίο ποτίζονταν όλα τα δένδρα γύρω από το εκθεσιακό μέχρι και τα νεκροταφεία. Βλέπετε επίσης και το γκαζόν στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, που και αυτό ποτιζόταν από το ίδιο δίκτυο. Επομένως δεν χρειαζόταν χρήματα παρά μόνο ενδιαφέρον, που δυστυχώς δεν υπάρχει! Αρκούσε ένα απλό γύρισμα του ηλεκτρικού διακόπτη, για να ποτιστούν όλα αυτά τα δένδρα που εμείς φυτέψαμε!



Η φωτογραφία της ίδιας θέσης με τα δένδρα ημίξερα και αποκαθηλωμένο το σύμβολο του Αρκαλοχωρίου! Τόσο μίσος; Τόση μανία καταστροφής; Γιατί άραγε; Σήμερα δεν υπάρχουν πια τα κυπαρίσσια! Ξεράθηκαν ενώ ήταν ακριβώς πάνω από την γεώτρηση! 


ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ρακοσυλλέκτες επεξεργάζονται τα σκουπίδια έξω από το θέατρο του δήμου, όπου οι διοικούντες έχουν εγκαταστήσει παράνομη χωματερή! 


ΠΡΑΝΕΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΜΟΥΡΓΕΛΩΝ

Τα δένδρα που φυτέψαμε στο πρανές του φράγματος Αμουργελλών ξεραίνονται, αφού δεν κατάφεραν να τα ποτίσουν! Σημειώνω ότι υπάρχει αρδευτικό δίκτυο και αντλία για το πότισμά τους, που είχαμε τοποθετήσει από τότε που τα φυτέψαμε! Το νερό είναι σε απόσταση 20 μέτρων και όμως δεν τα πότισαν και λιμοκτονούν! 


ΟΙΚΙΣΚΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΜΟΥΡΓΕΛΛΩΝ
Ξεπάτωσαν τα δένδρα, ξήλωσαν τους πάγκους με τα καθίσματα, κατέστρεψαν το δίκτυο άρδευσης. Το οίκημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιβίωσε τραυματισμένο, προς το παρόν! Η επέλαση των βανδάλων σε όλο της το μεγαλείο! 
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα αλλά παρατηρούνται σε κάθε σημείο του δήμου και σε κάθε επιμέρους αρμοδιότητα ή ευθύνη του. 

Ακριβώς για αυτό το λόγο το έργο της νέας διοίκησης του δήμου θα είναι πολύ δύσκολο, αφού θα ξεκινήσει με το τιτάνιο έργο της αναστήλωσης των ερειπίων που αφήνει η παρούσα.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

Πλήρης αδιαφορία για το Νότο  του δήμου




  Οι περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης αναγνωρίζονται ως κατάλληλες για ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων  τουριστικών  υποδομών σταθερού παραθερισμού. Η περιοχή του πρώην Δήμου Αρκαλοχωρίου, στην οποία περιλαμβάνεται  και ο Τσούτσουρος  συγκεντρώνει ένα σύνολο θετικών χαρακτηριστικών και αποτελεί μια σημαντική δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι σε όλη τη νότια παραλία, από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι την Ιεράπετρα, δεν υπήρχε τουριστικό λιμενικό καταφύγιο, ζητήσαμε με επιμονή και πειστικότητα την κατασκευή του παραπάνω έργου.


Το Κράτος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και κατασκεύασε το λιμάνι του Τσούτσουρα, πλην όμως η κατασκευή ήταν ημιτελής και αφορούσε μόνο την μία από τις δύο λιμενολεκάνες και επιπλέον δεν περιέλαβε τις κτιριακές και λοιπές υποδομές που προέβλεπε η αρχική μελέτη, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που προβλέπονταν για το πλήρες έργο.



Άλλη πολύ σημαντική παρενέργεια ήταν να προσαμμώνεται το λιμάνι και πολλές φορές να παίρνει τη μορφή γηπέδου, αποκλείοντας ακόμη και τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών.
Ακόμη σημαντικότερη παρενέργεια ήταν η τεράστια διάβρωση της γειτονικής παραλίας, λόγω της μεγάλης αύξησης της κυματικής ενέργειας που δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την απόσβεσή της, με αποτέλεσμα την καταστροφή του παραλιακού δρόμου και με σοβαρή απειλή για τις παράκτιες κατοικίες και καταστήματα καθώς και για την ασφάλεια των διερχομένων.


Το γεγονός αυτό μας ανάγκασε να κατασκευάσουμε τον παράκτιο τοίχο προστασίας καθώς και τους δύο κάθετους προβόλους. Το Κράτος μας όμως, αντί να μας επιβραβεύσει για την αυτοθυσία και τους κόπους που κάναμε για να διορθώσουμε προβλήματα που προέκυψαν από τις δικές του αμέλειες και αβελτηρίες, με έσυρε ως παράνομο στα δικαστήρια. Ευτυχώς μετά από πολλές ταλαιπωρίες, έξοδα και αναβολές, το πενταμελές Εφετείο αναγνωρίζοντας το υπέρ επείγον του έργου που εν τέλει ήταν μονόδρομος, με αθώωσε ομοφώνως.

Εννοείται ότι ο δήμος μας μετά το 2010 και ενώ συρόμουν στα δικαστήρια, για το ανωτέρω και άλλα παρόμοια θέματα που αφορούσαν την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως δημάρχου,  υπέρ των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών, παρά τα προβλεπόμενα από το νόμο, δεν εκδήλωσε ούτε καν το ελάχιστο ενδιαφέρον ή πρόθεση συμπαράστασης. Αυτό το γεγονός με λύπησε και με προβλημάτισε. Άραγε πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν  οι θεσμοί όταν τύχει να τους διοικήσουν  μικρόψυχοι άνθρωποι;
Βεβαίως, επειδή το θέμα με αφορούσε προσωπικώς,  δεν θα καταδεχόμουν και δεν το σκέφθηκα ούτε στιγμή να ζητήσω από τους ανεύθυνους να αποκτήσουν μεγαλοψυχία, ευαισθησία και σεβασμό στους προκατόχους τους και  στον ίδιο το θεσμό που οφείλουν να υπηρετούν ευόρκως. Ακόμη περισσότερο, ποτέ δεν θα ασκούσα πράξεις κατά του δήμου,  για την νομική διεκδίκηση των έννομων δικαιωμάτων και συμφερόντων μου. Ας είναι καλά οι άνθρωποι!
Επανερχόμενος στο θέμα του λιμανιού πρέπει να προσθέσω ότι, αμέσως μετά την ημιτελή κατασκευή του, ζητήσαμε δύο πράγματα: πρώτον την ολοκλήρωση του έργου και δεύτερον την μεταφορά της διοίκησής του από το υπουργείο Τουρισμού στο δήμο Αρκαλοχωρίου. Τα δύο αυτά θέματα έγιναν αποδεκτά με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ το 2010, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, και  με την αποδοχή του αιτήματος για την μεταφορά του έργου στο δήμο, μετά την επικαιροποίηση της μελέτης για τη χερσαία ζώνη που είχε αναλάβει και θα παρέδιδε άμεσα ο ΕΟΤ.
Αυτά όλα επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη συνολική ανάπτυξη του δήμου, ιδιαιτέρως μετά την οριστική απόφαση για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη του τουρισμού και στο Νότο του Νησιού.
Τι έγινε μετά το 2010 που παραδώσαμε τη διοίκηση του δήμου; Τα ακριβώς αντίθετα: Το έργο της ολοκλήρωσης δεν διεκδικήθηκε αποτελεσματικά και ματαιώθηκε η κατασκευή του. Ματαιώθηκε η μεταφορά της διοίκησης  του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο δήμο, αφού η πρώτη ενέργεια της νέας διοίκησης ήταν να ζητήσει την ανάληψη της διοίκησης του έργου από τον Ο.Λ Ηρακλείου. Τελευταία μάλιστα ακούγεται ότι θέλουν να χαρακτηριστεί το έργο ως αλιευτικό αντί για τουριστικό που είναι σήμερα. Δηλαδή τώρα που απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η ύπαρξη και λειτουργία τουριστικού λιμένα στον Τσούτσουρο εμείς ζητούμε την υποβάθμισή του!
Σε ότι αφορά την προστασία της υπόλοιπης παραλίας του Τσούτσουρα που είναι μεγάλης σημασίας και προτεραιότητας έργο, θέλω να τονίσω ότι δεν ανήκει στην καλή θέληση του Κράτους, αλλά είναι επείγουσα υποχρέωσή του αφού εξ αιτίας του παραπάνω έργου έχει σκελετωθεί και πρέπει να προστατευθεί και να αποκτήσει την προ του έργου μορφή και λειτουργικότητά της.


Έτσι, η εφαρμογή της μελέτης ΡΟΓΚΑΝ που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου με την επιπλέον προσθήκη δύο βραχονησίδων παραλλήλως προς την ακτή, πέραν των άλλων, θα προστατεύσει την παραλία μέχρι τον πρώτο πρόβολο που εμείς έχουμε κατασκευάσει. Όμως δεν προβλέπει κάποια παρέμβαση για την υπόλοιπη παραλία μέχρι το Πουργόνερο, κάτι που είναι επίσης επείγον να γίνει.

ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΚΟΡΑΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ


 Είναι λοιπόν απαραίτητο να ανατεθεί μελέτη για την παραπάνω παρέμβαση, είτε από το Κράτος είτε από το δήμο, με αντικείμενο την  προστασία της παραλίας και την δημιουργία οικοτόπων για την ενδιαίτηση και τον πολλαπλασιασμό των αλιευμάτων  που είναι απολύτως απαραίτητη για το περιβάλλον και τους αλιείς της περιοχής. Ήδη υπάρχουν προτάσεις από έγκυρους ειδικούς όπως ο καθηγητής κ. Συνολάκης που πρότεινε την κατασκευή υφάλων παράλληλων προς την ακτή, οι οποίοι  θεωρούνται περιβαλλοντικά φιλικοί και  αποτελεσματικοί για τους παραπάνω στόχους.


Ελπίζω ότι η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα (αυτά πάνε μαζί),  για την  κατασκευή  και παραλαβή της διοίκησης των παραπάνω έργων από το δήμο, καθώς και για άλλα εξίσου σημαντικά έργα, όπως η αποχέτευση, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, οι οικολογικές διαδρομές κ.α, για τα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμά μας.


  



Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ



ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Οι κάθετοι μόλοι σώζουν την παραλία


Χάρηκα πραγματικά βλέποντας στην παραλία του Κερατόκαμπου να έχουν κατασκευαστεί πολλοί πρόβολοι (μπαστούνια), κάθετοι προς την ακτή, όπως αυτοί που εμείς είχαμε κατασκευάσει προ δεκαετίας περίπου στον Τσούτσουρα.
Είναι πολύ καλά και ήδη δημιουργούν σιγά - σιγά αμμώδη παραλία δίπλα τους. Εάν αυξηθεί το μήκος τους το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο.
Συγχαρητήρια στο δήμο Βιάννου για αυτή τη παρέμβαση, που είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία της παραλίας από τη διάβρωση και την καταστροφή.


Ο δικός μας δήμος όχι μόνο δεν κατασκεύασε κανένα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3 ή 4 ακόμη, όχι μόνο δεν έβαλε ούτε μια πέτρα συντήρησης στους μόλους που έχουμε κατασκευάσει, αλλά αντίθετα απειλούσε τους κατοίκους ότι θα τους γκρέμιζε!


Προσθέτω μόνο ότι από σχετικές μελέτες του Κράτους, προβλέπονται οι μόλοι ως βασικά στοιχεία προστασίας της ακτής αλλά και του λιμανιού από την προσάμμωση.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα προωθήσει εκτός του παραπάνω και τα άλλα πολύ σημαντικά έργα που χρειάζονται στην μοναδική παραλία του δήμου μας, τον Τσούτσουρα.
Για τα έργα αυτά θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.



Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ.


 ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ! 


ΜΙΝΩΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ


Όλη η επικράτεια του δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι κατάσπαρτη  από εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαιτέρως στην κοιλάδα που περιβάλλει το υπό κατασκευή είναι αεροδρόμιο υπάρχουν  πολλοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι από τους σπουδαιότερους που  βρέθηκαν στην Κρήτη.
Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαιολογικής υπηρεσίας που πρόκειται άμεσα να γίνει, είναι η ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι υπάρχουν μέσα στο χώρο που έχει απαλλοτριωθεί για αεροδρόμιο, και είναι πολλοί αυτοί.
ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΤΤΟΣ

Στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία τεράστιας σημασίας με κορυφαίο Βεβαίως την αρχαία πόλη της Λύττου,  μία πόλη η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες της Κρήτης, της οποίας η ακμή διήρκεσε πολλούς αιώνες. Λέγεται Μάλιστα ότι η ιστορία της Κρήτης και της αρχαιότητας θα είχε γραφεί τελείως διαφορετικά αν ο Έβανς και ο καλοκαιρινός είχαν ξεκινήσει τις ανασκαφές από τη Λύττο  και όχι από τη Κνωσό.
ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΤΤΟΣ

Δυστυχώς η ανασκαφή της Μεγάλης αυτής αρχαίας πόλης, έχει μείνει ημιτελής και είναι βέβαιο  ότι πολλά αρχαία μνημεία βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Γής που τα σκεπάζει περιμένοντας την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΓΑΛΑΤΑ

Από την άλλη πλευρά βορειοδυτικώς της Λύττου, στον πρώην δήμο Θραψανού και συγκεκριμένα στην Γαλατιανή Κεφάλα, ανακαλύφθηκε το πέμπτο μινωικό ανάκτορο της Κρήτης κατά την ανασκαφή που έκανε ο εξαίρετος αρχαιολόγος ανασκαφέας κ. Ρεθυμνιωτάκης. Δυστυχώς ούτε εκεί έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή,  αν και ο χώρος είναι ήδη επισκέψιμος,  ωραιότατος και θα μπορούσε να προσελκύσει πλήθος τουριστών από την χώρα αλλά και από το εξωτερικό. Δυστυχώς όμως και εκεί δεν υπάρχει οδός προσπέλασης για αυτοκίνητα και λεωφορεία, όπως επίσης και χώρος στάθμευσης καθώς και οι υπόλοιπες υποδομές για να λειτουργήσει ως αξιόλογος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ ΠΡΟΦ ΗΛΙΑΣ ΑΦΡΑΤΙ

Η δεύτερη πιο σημαντική αρχαία πόλη του δήμου είναι η Αρκαδία τα ερείπια της οποίας  βρίσκονται στον Προφήτη Ηλία της κοινότητας Παναγιάς και η  νεότερη Αρκαδία στην περιοχή της κοινότητας Ινίου. 
ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΙΝΙ

 Στον ίδιο χώρο ο αρχαιολόγος κ Αντώνης Βασιλάκης έφερε στο φως έναν πρωτοχριστιανικό ναό τεράστιου μεγέθους (32χ18 μ), που αποδεικνύει το επίσης μεγάλο μέγεθος της αρχαίας πόλης.  Δυστυχώς και εδώ η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, ούτε στην περιοχή του Ινίου,  όπου  η αρχαιολογική σκαπάνη είναι πολύ πιθανό να φέρει στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στο χώρο αυτής της ιστορικής πόλης.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΙΑΝΣΟΣ ΚΑΣΤΕΛΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΑ

Η τρίτη στη σειρά σπουδαιότητας αρχαία πόλη που βρίσκεται μέσα στην επικράτεια του δήμου είναι η Πριανσός η οποία τοποθετείται στη σημερινή κοινότητα Καστελλιανών και  επίνειό της ήταν η Ίνατος  στην περιοχή του σημερινού Τσούτσουρα, 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΙΛΗΘΥΙΑΣ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ

 
όπου βρέθηκε το σπουδαιότατο ιερό της  
Ειλείθυιας  ή  Ειλήθυιας (όλα τα (ι) της ελληνικής γλώσσας),  η οποία ήταν θεά της γονιμότητας,  με πολύ σημαντικά ευρήματα που προβάλλονται στο Μουσείο Ηρακλείου.
ΘΡΟΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ
ΡΩΜΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

Στην ίδια περιοχή στον Τσούτσουρα, υπάρχουν  Ρωμαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων σπουδαιότερο είναι το  πολύ σημαντικό  ρωμαϊκό υδραγωγείο, που ξεκινούσε από τον χείμαρρο Μίντρη,  2 χιλιόμετρα περίπου από την παραλία και τροφοδοτούσε με νερό τον Τσούτσουρα,  αφού αποθηκευόταν πρώτα σε μία δεξαμενή που σώζεται σε άριστη κατάσταση. 

Στον ίδιο επίσης χώρο  έχει ανακαλυφθεί ένας σημαντικός πρωτοχριστιανικός ναός χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΜΑΡΙΟΥ

Άλλοι διάσημοι και  περίφημοι  αρχαιολογικοί χώροι εντός του δήμου είναι η Ακρόπολη του Σμαρίου, 
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

ο αρχαιολογικός χώρος Καστελλίου, το Μινωικό σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου μαζί με τα νεότερα μνημεία που ανασκάφηκαν επί του ιδίου Λόφου, 
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΛΥΤΤΟΥ

το τεράστιο για την εποχή του έργου του υδραγωγείου της Λύττου,  ο λόφος Κάστελος  στα Καστελλιανά, 
ΜΙΚΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΑΡΤΙΡΩΝ

η μικρά Επισκοπή των Παρτίρων  και πλήθος άλλων αρχαιολογικών μινωικών, αρχαϊκών, Ρωμαϊκών,  βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων. 
ΠΑΛΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΠΟΔΑΡΗ ΔΕΜΑΤΙ

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω χώρων είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ανάδειξη και αναστήλωσή τους,  και ότι δεν υπάρχουν  σωστοί οδοί προσπέλασης  και υποδομές,  που θα επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες να  επισκέπτονται αυτούς τους χώρους.  Εάν στο παραπάνω προστεθεί ότι όλα αυτά τα μνημεία είναι  ομοιόμορφα σχεδόν κατανεμημένα σε όλα τα χωριά του δήμου από την μία άκρη μέχρι την άλλη, γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η αξιοποίησή τους θα ωφελήσει όλες τις περιοχές του δήμου.
ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΣΤΕΙΡΟΝΑ

Για τους λόγους που παραπάνω αναφέραμε,   οι χώροι  αυτοί παραμένουν αναξιοποίητοι τουριστικά και θα είναι έγκλημα εάν παραμείνουν στην ίδια κατάσταση και μετά την κατασκευή του αεροδρομίου.
ΠΑΜΠΑΛΑΙΗ  ΒΡΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΤΑΣ

Αντιθέτως πρέπει άμεσα να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν,  ούτως ώστε να επιτρέψουν τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε όλη την ενδοχώρα του δήμου.  Αυτό θα είναι ένα πραγματικά ανταποδοτικό έργο, που θα αντισταθμίσει πολλές αρνητικές συνέπειες που θα έχει το αεροδρόμιο και θα συμβάλλει  στην  ήπια και αειφόρο   ανάπτυξη της περιοχής μας.