Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ;


ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗ Η ΑΜΜΟΣ ΤΟΥ 

ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΥ;

Μόλις πριν από είκοσι ημέρες δημοσίευσα ένα άρθρο με θέμα << Η ΑΜΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΥ>> στο οποίο έγραφα μεταξύ άλλων:
<<Η λύση του προβλήματος της προσάμμωσης του λιμανιού δεν είναι η αφαίρεση και απομάκρυνση της άμμου από την περιοχή, που σημαίνει καταστροφή της παραλίας. Είναι η ολοκλήρωση του έργου του λιμανιού, ώστε να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον του τόπου, χωρίς τις παρενέργειές του που μας ανάγκασαν να κατασκευάσουμε ένα τεράστιο έργο για την προστασία του δρόμου, της παραλίας και κυρίως των κατοίκων και των περιουσιών τους!
Εάν η άμμος δεν ξαναπάει στην παραλία στην οποία άλλωστε ανήκει, αφού από εκεί με τον κυματισμό πήγε στο λιμάνι, η ακτή του Τσούτσουρου, μετά από ελάχιστα χρόνια,  θα καλύπτεται μόνο από πέτρες>>!
Προειδοποιούσαμε τότε,  αυτούς που τυχόν κάνουν τέτοια σχέδια, είτε επειδή νομίζουν ότι αυτό είναι το σωστό, είτε επειδή θέλουν να <<τα  οικονομήσουν>>, είτε επειδή κάποιοι άλλοι τους το επέβαλλαν, ότι θα αντιδράσουμε άμεσα (και μέσω του νόμου),  για την προστασία του περιβάλλοντος που ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον.



 Δυστυχώς οι φόβοι που εξέφραζα τότε επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο! Η μισή ή και περισσότερη ποσότητα της άμμου του λιμανιού μεταφέρθηκε σε χώρο πολύ μακριά από την ζώνη του αιγιαλού. Έτοιμη να "κάνει φτερά" προς πάσα κατεύθυνση! Άλλωστε, το κίνητρο για τους κλέφτες είναι πολύ ισχυρό! Από ότι πληροφορούμαι, η τιμή της άμμου είναι 55 ευρώ το κυβικό μέτρο!



Ένα μέρος της άμμου του λιμανιού μεταφέρθηκε (πολύ καλώς), στην παραλία του Πουργόνερου. Γιατί δεν την πήγαν εκεί όλη όπως έπρεπε; Γιατί την πήγαν εκτός παραλίας, μακρύτερα και μέσω χειρότερου δρόμου; Υπήρχε κάποιος ειδικός λόγος;


Αλήθεια, τι λέει η κτηματική εταιρεία του Δημοσίου; Γνωρίζει το θέμα; Αυτή το επέτρεψε; Είναι αληθές αυτό που μου είπε κάποιος επαγγελματίας ότι του είπαν: << αν θέλει άμμο για την παραλία μπροστά στο μαγαζί του, πρέπει να την αγοράσει, να την πληρώσει>>! Από ποιόν άραγε; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης εκτός από την ΚΕΔ;
Εάν είναι εν γνώσει της ΚΕΔ, γιατί το επέτρεψε; Εάν όχι τι θα κάνει τώρα; Περιμένουμε την απάντησή της!


Τέλος, οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες τι κάνουν; Ποια είναι η αντίδρασή τους; Τι κάνουν οι σύλλογοι του Τσούτσουρου; (Άσε το δήμο, είναι σε διαρκή άδεια)! Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τον τόπο και το μέλλον του;  Θέλουν παραλία με άμμο ή με πέτρες; Ποιοι θα πηγαίνουν σε μια παραλία χωρίς καθόλου άμμο;
Γιατί αυτό θα γίνει, αν επιτραπεί αυτή η τακτική και δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπονται άλλωστε από το νόμο.

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ 28.7.2014
Υ.Γ
Για καλύτερη ενημέρωση, καλό είναι να διαβάσετε και το άρθρο μου με τίτλο <<Η ΑΜΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΥ>>, που δημοσιεύθηκε την  7.7.2014 στο BLOG μου.








Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΜΙΝΤΡΗ

ΠΟΣΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ;







Η απάντηση είναι πολύ λίγοι! Θα σας ταξιδέψω εκεί μέσα από   λίγες φωτογραφίες που τράβηξα στην τελευταία επίσκεψή μου.

             Όπως ίσως γνωρίζετε,  το μονοπάτι  που είχαμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε με προορισμό τους Φιλίππους διακόπηκε μετά από περίπου  3 χιλιόμετρα από τον Τσούτσουρο! Παρά ταύτα ακόμη και ημιτελές είναι εξαιρετικά όμορφο! Ίσως κάποτε να ολοκληρωθεί.
            Το μικρό αυτό κειμενάκι το αφιερώνω στη μνήμη ενός εξαιρετικού φίλου του Τσούτσουρα και της περιοχής μας γενικότερα! Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι,  που όπου και αν βρεθούν θα κάνουν το καλό! θα δημιουργήσουν! Θα βοηθήσουν άλλους! θα διαθέσουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους, Θα συνδέσουν το όνομά τους με κάτι ωραίο και χρήσιμο! Και όλα αυτά χωρίς κανένας να τους το ζητήσει! Είναι γεννημένοι για την πρόοδο και τη δημιουργία. 
            Ένας από αυτούς,  τους πρωτοπόρους σκαπανείς της ανθρώπινης ανέλιξης,  ήταν ο αείμνηστος  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΤΑΜΟΥ, καθηγητής Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτός, που τόσο ξαφνικά και πρόωρα έφυγε από τη ζωή, εκπόνησε αυτή τη μελέτη του έργου και αυτός ήταν η αιτία για την κατασκευή του. Ας είναι αιώνια η μνήμη του! 
Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλοι, πολύ περισσότεροι,  που κάνουν το ακριβώς αντίθετο! 

 Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι υπάρχει και ότι  για πάνω από 2200 χρόνια το ρωμαϊκό υδραγωγείο αντέχει ακόμα! 


Δύο δένδρα φρουρούν και οριοθετούν το πέρασμά μας.
Οργιώδης βλάστηση και ο επιβλητικός τεράστιος βράχος.
Το έφτιαξε η φύση ή ο άνθρωπος;
Και ξαφνικά το ζωογόνο ύδωρ κελαρύζει! 



Ο αγώνας της επιβίωσης του δένδρου  ανάμεσα στις πέτρες!
Ο αγώνας έχει τα θύματά του!

Η φύση διεκδικεί τα δικαιώματά της. Εάν δεν καθαρίζεται το μονοπάτι κάποτε θα χαθεί!

Και πάλι το ρωμαϊκό έργο να θυμίζει την αξία του νερού αλλά και την στρατηγική θέση της Κρήτης.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ΑΜΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΥ

ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ;

Επί τέλους, μετά από τρία και πλέον χρόνια, πρόκειται να αποαμμωθεί το λιμανάκι! Κάλιο αργά παρά ποτέ! Βέβαια για την ολοκλήρωση του έργου δεν ακούγεται τίποτα. Ούτε θα ακουστεί! Θα ενδιαφερθεί ο ΟΛΗ για το λιμάνι του Τσούτσουρου; Τέλος πάντων! Ασχολείται κανένας με την μελέτη ΡΟΓΚΑΝ, με τις προτάσεις ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ, με την ολοκλήρωση του έργου;
                Ποιός θα ασχοληθεί; Αφού μόνοι μας αρνηθήκαμε τα δικαιώματά μας παραχωρώντας τα στον ΟΛΗ, και σταματήσαμε τη διαδικασία,  που εμείς είχαμε ξεκινήσει,  για την παραχώρηση του λιμανιού (και της χερσαίας ζώνης) στο δήμο μας. Αυτά είναι σοβαρά θέματα και θέλουν άλλες δυναμικές και άλλες προσεγγίσεις. Ας δούμε τα απλά, τα εύκολα πλην όμως εξ ίσου σοβαρά για την περιοχή του Τσούτσουρου:
Η ΑΜΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ!
                Λέγεται από  κάποιους, ότι η άμμος από το λιμάνι θα πάει σε κάποια περιοχή για να πουληθεί! Συμπληρώνουν μάλιστα: <<με δημοπρασία>>! Ελπίζω να είναι λόγια κάποιων αφελών, απληροφόρητων ή έστω ανόητων! Μια τέτοια ενέργεια θα καταστρέψει οριστικά την παραλία που ήδη υποφέρει από την κατασκευή του ημιτελούς έργου του λιμανιού.
                Η λύση του προβλήματος της προσάμμωσης του λιμανιού δεν είναι η αφαίρεση και απομάκρυνση της άμμου από την περιοχή, που σημαίνει καταστροφή της παραλίας. Είναι η ολοκλήρωση του έργου του λιμανιού, ώστε να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον του τόπου, χωρίς τις παρενέργειές του που μας ανάγκασαν να κατασκευάσουμε ένα τεράστιο έργο για την προστασία του δρόμου, της παραλίας και κυρίως των κατοίκων και των περιουσιών τους!
                Ο νόμος άλλωστε προβλέπει ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί άμμος από την παράκτια ζώνη και να πάει οπουδήποτε αλλού. Η άμμος του λιμανιού μπορεί να διατεθεί μόνο στη γύρω θαλάσσια περιοχή ή στην παρακείμενη παραλία. Εννοείται ότι δεν πρέπει να τοποθετηθεί στην είσοδο του λιμανιού. Εάν η άμμος δεν ξαναπάει στην παραλία στην οποία άλλωστε ανήκει, αφού από εκεί με τον κυματισμό πήγε στο λιμάνι, η ακτή του Τσούτσουρου, μετά από ελάχιστα χρόνια,  θα καλύπτεται μόνο από πέτρες!
                Με δεδομένα τα παραπάνω, προειδοποιούμε αυτούς που τυχόν κάνουν τέτοια σχέδια, είτε επειδή νομίζουν ότι αυτό είναι το σωστό, είτε επειδή θέλουν να <<τα  οικονομήσουν>>, είτε επειδή κάποιοι άλλοι τους το επέβαλλαν, ότι θα αντιδράσουμε άμεσα (και μέσω του νόμου),  για την προστασία του περιβάλλοντος που ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον.
                Τέλος, καλούμε τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, να ζητήσουν χωρίς καμία υποχώρηση, να τοποθετηθεί η άμμος εκεί που ανήκει, δηλαδή στην παραλία.  Αυτό, εκτός από δημόσιο συμφέρον είναι και δικό τους προσωπικό συμφέρον.
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ 7.7.2014


Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ: ΠOΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ!
ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ!


Ενημερώνουμε όλους τους δημότες μας ότι σύμφωνα με τον ΑΝ 344/1968  οι οφειλές προς τους δήμους,   .. εκ  φόρων  εν  γένει,  τελών, δικαιωμάτων,  εισφορών,  παραγράφονται με την συμπλήρωση πέντε ετών από το έτος της βεβαίωσής τους. Συγκεκριμένα, με το τέλος του έτους 2013 παραγράφονται τα χρέη από το 2008 και παλαιότερα. Με το τέλος του 2012 παραγράφονται τα χρέη από το 2007 και παλαιότερα. Με το τέλος του 2011 τα χρέη από το 2006 και παλαιότερα, κ.ο.κ.
            Όλοι οι δήμοι, είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου,  να εισπράττουν εγκαίρως τα προς αυτούς χρέη για να μην στερούνται τα πολύτιμα έσοδα για την λειτουργία τους αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλοι πρέπει να πληρώνουμε τα αναλογούντα στον καθένα μας ανταποδοτικά τέλη. Σε αντίθετη περίπτωση, που κάποιοι δεν πληρώνουν, επιβαρύνονται δυσανάλογα και άδικα οι συνεπείς πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν επί πλέον χρήματα, για να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των αντίστοιχων υπηρεσιών, μέσω της αύξησης των τελών!
            Δυστυχώς στο δήμο μας, λόγω ανεπάρκειας, αδιαφορίας ή σκοπιμότητας, παραγράφηκαν τεράστια ποσά που υπερβαίνουν συνολικά το 1.000.000 ευρώ και αντιστοιχούν στις οφειλές που βεβαιώθηκαν τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008. Όλα τα παραπάνω παρά τις συνεχείς σχετικές εκκλήσεις μας στα δημοτικά συμβούλια, αλλά κυρίως παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις των ορκωτών λογιστών, που ελέγχουν το δήμο, προς την δημοτική αρχή, να εισπράξει τα έσοδα που πάνε προς παραγραφή!   
            Για να γίνει πιο κατανοητό το παραπάνω θα δώσω ένα παράδειγμα παραγραφής:  Έστω ότι κάποιος οφείλει σήμερα  στο δήμο συνολικά  5000 ευρώ και  τα 3500 από αυτά είχαν χρεωθεί στην καρτέλα του τα έτη  2008 και παλαιότερα. Η οφειλή που, σύμφωνα με το νόμο,  μπορεί πλέον να εισπράξει ο δήμος είναι τα 1500 ευρώ! Τα υπόλοιπα 3500 ευρώ έχουν παραγραφεί! Αρκεί ο οφειλέτης να δηλώσει ότι, δεν υποχρεούται να πληρώσει το προ του 2008 χρέος, επειδή έπαψε να υπάρχει  λόγω πενταετούς παραγραφής.
            Αντί λοιπόν να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος, κάποιοι επιτήδειοι παρουσίαζαν τα παραγραφόμενα ως χάρη, δώρο, έκπτωση ή και φιλική εξυπηρέτηση της γαλαντόμου δημοτικής αρχής, προς τον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση πολίτη! "Ε! Δεν θα ήταν πολύ και γι' αυτόν να δείξει την ευγνωμοσύνη του με ένα ψήφο! Γιατί όχι;  Άλλοι θα πληρώσουν"!
             Άλλα χρέη επίσης,  διαγράφηκαν από τις καρτέλες δεκάδων ή εκατοντάδων συνδημοτών μας προεκλογικά, από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου! Εμείς, όπως είναι γνωστό,  όχι μόνο δεν ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις αλλά τις καταγγείλαμε ως αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες!
            Επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι συμπολίτες πληρώνουν τις οφειλές τους ή τις ρυθμίζουν σύμφωνα με το νέο ευνοϊκό νόμο ρύθμισης των χρεών προς τους δήμους, επειδή θεωρούμε τη δικαιοσύνη, την ισονομία και ισοπολιτεία δικαιώματα για όλους,  ενημερώνουμε και προτρέπουμε τους συνδημότες μας για τα παρακάτω:
α) Δεν υποχρεούνται να πληρώσουν για οφειλές (μαζί με τις προσαυξήσεις),  που βεβαιώθηκαν το έτος 2008 και παλαιότερα.
β) Πρέπει να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται αυτό το τμήμα από το συνολικό χρέος τους,  το οποίο  πρέπει αυτοδίκαια να διαγραφεί από την καρτέλα τους.
γ) Να μην δεχθούν τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης τους, αποδεχόμενοι έστω και για αστείο, ότι κάποιοι τους χαρίζουν ή τους διευκολύνουν σε οτιδήποτε.
            Στο εύλογο ερώτημα αυτών που δεν οφείλουν, που έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι την τελευταία δεκάρα: <<Σε εμάς τους συνεπείς, τι θα χαριστεί ή θα εκπέσει;>>.  Η απάντηση είναι δυσάρεστη! Τίποτα! Δεν προβλέπεται από το νόμο!
            Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απαιτήσουν να μην επιβαρυνθούν τουλάχιστον με αυξημένα τέλη! Και για να μην αυξηθούν τα τέλη πρέπει να μπουν στο ταμείο τα χρήματα που χάθηκαν, που παραγράφηκαν!
Να απαιτήσουν λοιπόν να καταβάλουν τα χρήματα αυτοί που έχουν την ευθύνη της παραγραφής. Αυτό άλλωστε προβλέπει και ο νόμος!
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ  6.7.2014
Υ.Γ

Παρακαλούνται όλοι οι φίλοι να κοινοποιούν το παραπάνω και να ενημερώνουν με κάθε τρόπο γιατί πρέπει όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν! Eναι κρίμα κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι όχι! 

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗ ΖΙΝΤΑΣ

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ




Όπου υπάρχει νερό υπάρχει ζωή, υπάρχει βλάστηση, υπάρχει ευφορία! Φυσικό είναι οι τόποι αυτοί να προσελκύουν τον άνθρωπο ο οποίος θαυμάζοντας τη ζωογόνο ιδιότητα του νερού,  λάτρεψε στα αρχαία χρόνια, τις πηγές, τα ποτάμια και τις λίμνες ως θεότητες. 
          Στη σύγχρονη εποχή, περισσότερο πρακτικός, άρχισε την εκμετάλλευση του νερού καλλιεργώντας τις πηγές, κατασκευάζοντας βρύσες για να πίνει και να προμηθεύεται το νερό,  γούρνες για να ποτίζει τα ζώα, δεξαμενές για αποθήκευση και αργότερα δίκτυα για την μεταφορά και τη διανομή του για ύδρευση και άρδευση.

            Οι χώροι αυτοί, διατηρούν και σήμερα τη γοητεία και την ζωογόνο δύναμη που είχαν και παλιά. Μαζί με το νερό που αναβλύζει από την πηγή, αναβλύζει μια παράξενη ενέργεια στο γύρω χώρο και μέσα μας, που μας ωθεί να σεβαστούμε το χώρο και να τον κάνουμε καλύτερο, ομορφότερο! Ο χώρος αυτός δεν είναι μόνο χώρος ζωής, είναι και χώρος πολιτισμού του ανθρώπου.
            Εκδήλωση αυτού του πολιτισμού είναι η όμορφη κάτω βρύση της Ζίντας που κατασκεύασαν απώτεροι  πρόγονοι,  και κανένας δεν θυμάται πότε!
Ο ίδιος σεβασμός, η ίδια η ενέργεια του χώρου αλλά και το παράδειγμα των παλαιοτέρων, μας οδήγησε στη σκέψη ότι πρέπει  και εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι, να βελτιώσουμε τον περιβάλλοντα  χώρο ώστε να γίνει ομορφότερος και ελκυστικότερος για τους ανθρώπους.
            Έτσι, προ 15 περίπου ετών, αγοράσαμε ως δήμος ένα οικόπεδο που συνόρευε με την πηγή και τη βρύση, κάναμε μια μικρή καλλιέργεια και εξυγίανση της πηγής, ενώ παράλληλα κάναμε την πρώτη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
            Αργότερα, εκμεταλλευόμενοι κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κάναμε την οριστική διαμόρφωση, τοποθετήσαμε πάγκους,  καθίσματα και φυτέψαμε δένδρα που ταιριάζουν στο χώρο.
            Οι άνθρωποι  της Ζίντας αγάπησαν το έργο και βοήθησαν να διαμορφωθεί ο χώρος και συνέδραμαν την προσπάθειά μας να φροντίσουμε  τα δένδρα για να μεγαλώσουν!  Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά ωραίο! Ήταν ένα πραγματικό στολίδι για τον τόπο!
            Δυστυχώς όμως, όσο μεγάλη ήταν η χαρά των ανθρώπων τότε που ολοκληρώθηκε το έργο, τόσο μεγάλη είναι η θλίψη τους σήμερα, βλέποντάς το εγκαταλελειμμένο, απεριποίητο και αφημένο στην τύχη του.

            Αυτό που, εκτός των άλλων,  προξενεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι κάποιος, δεν ξέρω άν αυτόβουλα ή με εντολή, έκοψε την κορυφή  του  ενός από τους δύο πλάτανους  που είχαμε φυτέψει! Στα δένδρα αυτά που γίνονται μεγαλόκορμα και πανύψηλα, δεν κόβουμε ποτέ την κορυφή. Ας μην επιχειρήσουν τουλάχιστον αυτό το απαράδεκτο κλάδεμα και στον άλλο πλάτανο.   
            Όλα τα υπόλοιπα τα λένε εύγλωττα οι φωτογραφίες που δημοσιεύω μαζί με αυτό το κείμενο.
            Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουν όλοι, ότι η συντήρηση των έργων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο έργο!
            Γι' αυτό με κάθε σχετική αφορμή που θα παρουσιάζεται στο μέλλον,  θα δημοσιεύω παρόμοια κείμενα με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιηθούμε όλοι και ο καθένας θα κάνει ό,τι  καλύτερο για τον τόπο μας.