Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η ημέρα της δημοκρατίας, η ημέρα των εκλογών,  άρχισε ήρεμα και γαλήνια. 
Μετά από μία σχετικά μεγάλη προεκλογική περίοδο, αντιπαραθέσεων, διαλόγου, αντεγκλήσεων και υπερβολών μερικές φορές, η ώρα της αλήθειας καταφθάνει.
Οι δημότες μας θα εκφραστούν, θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν, θα συμφωνήσουν ή θα διαφωνήσουν, θα επιβραβεύσουν ή θα επιπλήξουν, Θα συγχωρήσουν ή θα τιμωρήσουν για τις πράξεις και παραλήψεις, τα σχέδια, τις πολιτικές και τα προγράμματα.
Σε λίγες ώρες θα έχουμε το αποτέλεσμα των εκλογών με το οποίο μία από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις θα νομιμοποιηθεί ως η συμπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, κα η άλλη, μαζί με την Τρίτη, που δεν συνέχισε στον δεύτερο γύρο, θα αποτελέσουν την αντιπολίτευση, και όλες μαζί θα συναποτελέσουν το ανώτατο όργανο διοίκησης,   το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας. Όλες οι παρατάξεις και όλοι ανεξαιρέτως  οι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν να επιτελέσουν πολύ σημαντικό έργο.
Το έργο αυτό είναι ακόμη δυσκολότερο ή καλύτερα σπουδαιότερο, λόγω του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Το ισχύον πλέον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, δεν ευνοεί την ανάδειξη ισχυρών πλειοψηφιών στο δημοτικό συμβούλιο και επομένως, είναι απαραίτητες οι συνεργασίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου.
Στο δήμο μας για παράδειγμα, δεν θα υπάρχει μονοπαραταξιακή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και επομένως η συνεργασίες δημοτικών παρατάξεων κρίνονται απολύτως απαραίτητες.
Όμως ούτε αυτό είναι επαρκές αν δεν υπάρξουν συναινέσεις και συνεργασίες στο ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί η αρραγής κοινωνική βάση για την προώθηση των μέσο-μακροπρόθεσμων συμφερόντων του τόπου.
Ιδιαιτέρως για τον δικό μας δήμο, τα παραπάνω είναι όχι μόνο απαραίτητα ή επιβεβλημένα, αλλά απολύτως αναγκαία, αφού οι πρωτόγνωρες συνθήκες πού δημιουργούνται στον τόπο, λόγω του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στην Κρήτη, του διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου, απαιτούν την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση ώστε αυτό να αποτελέσει παράγοντα πραγματικής συνένωσης των κοινωνιών μας και όχι διαίρεσης.
Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη για τη συμβολή όλων των δημοτών στο κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, αλλά και για την βοήθεια όλων όσοι μπορούν, προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των πρωτοφανών ευκαιριών και την μείωση των υπαρκτών κίνδυνων που επίσης υπάρχουν.
Από την επόμενη μέρα λοιπόν όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου