Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ή ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ

 Ήταν αναμενόμενη και ευχάριστη θα έλεγα, η θετική και αρνητική αντιμετώπιση, από αρκετούς συμπολίτες, του προηγούμενου άρθρου μου, με τίτλο ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ ή «ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΑΓΑΖΙ». 
Ευτυχώς, έγινε κάτι πολύ ευχάριστο. Αυτό που ήταν η ουσία του κειμένου μου: η έκφραση γνώμης από τους πολίτες, η ελεύθερη και αυθόρμητη τοποθέτησή τους στο συγκεκριμένο θέμα. 
Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο: πρέπει οι πολίτες να μετέχουν στο δημόσιο διάλογο εκφράζοντας ελεύθερα τη γνώμη τους, για όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο τους ή όχι; Είναι δικαίωμά τους; Και αν ναι, μήπως είναι και καθήκον τους ταυτοχρόνως; 
Εγώ, τασσόμενος με την σκληρή ομολογουμένως θέση του Σόλωνα, θεωρώ ότι είναι καθήκον του πολίτη να παίρνει δημοσίως θέση για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη του, η χώρα του κλπ. 
Εννοείται ότι τη θέση αυτή δεν θέλω να την επιβάλλω σε κανένα, αφού θα ακύρωνα αυτό που υπερασπίζομαι, δηλαδή το απόλυτο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης γνώμης, που έπεται της ελευθερίας διαμόρφωσης γνώμης, που επίσης είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη στη δημοκρατία μας. 
Εξάλλου, υπάρχει και ένα άλλο κατοχυρωμένο δικαίωμα για τον πολίτη: η αρνητική ελευθερία έκφρασης γνώμης, δηλαδή το δικαίωμα του πολίτη να μην εκφράζει τη γνώμη του, εφόσον αυτό επιλέγει ο ίδιος! 
Τέλος, θέλω να επισημάνω με έμφαση, ότι το επιστέγασμα της ελεύθερης έκφρασης του πολίτη είναι η ψήφος, και δεν πρέπει να συγχέεται η δημόσια και ελεύθερη έκφραση γνώμης με την μυστικότητα της ψήφου. 
Η ψήφος είναι ΜΥΣΤΙΚΗ ώστε, εκτός των άλλων, να δίδεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο, παρά τις τυχόν απειλές ή εκβιασμούς (αν υπάρξουν), να ψηφίσει ελεύθερα τον υποψήφιο της επιλογής του. 
Δηλαδή η μυστικότητα αφορά την διαδικασία της ψηφοφορίας την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ενώ η δημόσια ελεύθερη και φανερή τοποθέτηση, αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στα προβλήματα που τίθενται, ώστε να ενημερώνονται, να ενημερώνουν και να συμβάλουν στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την εκάστοτε κοινωνία. 
 Σε αυτό το πλαίσιο η συμβολή των επιχειρηματιών που είναι μέσα στο κέντρο του οικονομικού και κοινωνικού χώρου, είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη, αφού η άποψή τους είναι βαρύνουσα για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και επομένως είναι κρίμα να την αποκρύπτουν από τους συμπολίτες τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου