Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΗΜΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ


ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ!
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ;

Γράφει ο τοπικός τύπος για τους υπαλλήλους των δήμων που φεύγουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους δημόσιους φορείς:
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου φεύγουν συνολικά 11 εργαζόμενοι! Οι 7 είναι μηχανικοί – στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας…..».
Πάλι πρώτοι, όπως και σε κάθε αρνητικό δείκτη! Όλοι θέλουν να φύγουν από το δήμο! Είναι σοβαρό το πρόβλημα, αρνητικό για τη λειτουργικότητα του δήμου και για τη μνήμη του συστήματος.
Είναι κρίμα γιατί πρόκειται για έμπειρα και ικανά στελέχη, με τα περισσότερα εκ των οποίων έχω συνεργαστεί παραγωγικά και επωφελώς για τον τόπο. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου υπαλλήλους με εργατικότητα, πρωτοβουλία, καλές ιδέες και διάθεση προσφοράς. Είναι κρίμα τέτοια ικανά στελέχη, να αποχωρούν από το δήμο.
Το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο αν συνυπολογιστεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημότες και κάτοικοι του τόπου μας, με οικογένειες και σπίτια εντός του δήμου μας, και όμως αποφάσισαν να φύγουν! Ένα ακόμη δείγμα της κατάπτωσης και υποβάθμισης του τόπου μας που συνεχίζεται αδιάλειπτα.
Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή την επιλογή, της αποχώρησης των υπαλλήλων, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιλαμβάνονται την ουσία του προβλήματος.
Και το κυριότερο, δεν κατανοούν πως τα παραπάνω ικανά στελέχη δεν εγκαταλείπουν τη δουλειά τους αλλά τους ίδιους τους διοικητές και προϊσταμένους τους! Και αυτό διότι:
Δεν αναγνωρίζουν και δεν ανταμείβουν, ηθικά έστω, την προσφορά τους.
Δεν αφήνουν του ικανούς να δημιουργήσουν ανάλογα με το πάθος τους.
Δεν έχουν κανέναν που να τους εμπνέει, να τους βοηθά και να τους συμβουλεύει.
Δεν μπορούν να προωθήσουν τις καλές ιδέες τους, σε μια ιεραρχία που δεν μπορεί να καταλάβει και κουράζονται από την μάταιη προσπάθεια.
Δεν τους βοηθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και στραγγαλίζουν τη δημιουργικότητά τους.
Δεν προσφέρουν πνευματική πρόκληση μέσω της επιδίωξης υψηλών στόχων. 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν κακή σχέση μεταξύ, των άσχετων συνήθως, πολιτικών προϊστάμενων και εργαζόμενων, με αποτέλεσμα τα ικανά στελέχη να νιώθουν απομονωμένα, απογοητευμένα, απαξιωμένα και ανασφαλή.
Κατόπιν όλων αυτών οι ικανοί υπάλληλοι του δήμου βλέπουν μπροστά τους το μονόδρομο της εξόδου από το δήμο και τον ακολουθούν.
Δυστυχώς είναι και αυτό μία ακόμη «προσφορά» στους πολίτες, εκ μέρους της ανεπαρκούς, αδιάφορης και ανίκανης διοίκησης που διαφεντεύει τις τύχες του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου