Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η ικανότητα και επάρκεια ενός συστήματος,  φαίνεται από την αποτελεσματική δράση της διοίκησης, ακόμη και σε περιφερειακά ζητήματα ή απομακρυσμένες θέσεις από το κέντρο. 
Όταν όμως η απουσία, ή η επιβλαβής παρουσία της, είναι προφανής ακόμα και στα πιο κεντρικά ή ευαίσθητα σημεία του χώρου ευθύνης της, τότε μιλάμε για την απόλυτη ανικανότητα. 
Θα αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες και εγώ θα κάνω μόνο μικρά σχετικά σχόλια:


ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Σε κάθε κύκλο εντός των διαδρόμων του νεκροταφείου, όπως αυτός που βλέπετε, είχαμε τοποθετήσει παροχή νερού και είχαμε φυτέψει καλλωπιστικά φυτά. Τα άφησαν να ξεραθούν από τη δίψα και τα εξαφάνισαν.

Το πότισμα αυτών των φυτών δεν απαιτούσε πάνω από 10 λεπτά κάθε εβδομάδα! Όλα αυτά τους τα παραδώσαμε λειτουργικά, φυτεμένα και εξοπλισμένα με δίκτυο άρδευσης.
Ακριβώς, επειδή πιστεύουμε ότι η φροντίδα και ο καλλωπισμός των νεκροταφείων, έχει σχέση με τον σεβασμό στους νεκρούς, που με τη σειρά του είναι απόδειξη του επιπέδου πολιτισμού της κάθε κοινωνίας. 



ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Ακόμα και οι πικροδάφνες στον περίβολο των νεκροταφείων, έχουν ξεραθεί ή είναι καχεκτικές και θα ξεραθούν σύντομα. Είναι εξοργιστικό αυτό το φαινόμενο, όταν μάλιστα βλέπεις στις ρίζες τους σωλήνες άρδευσης, που είχαμε τοποθετήσει και που δεν χρησιμοποιούνται για να σωθούν τα φυτά.

ΠΡΑΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥΚΕΝΤΡΟΥ

Ξερά κυπαρίσσια γύρω από το εκθεσιακό κέντρο. Και για αυτά είχαμε κατασκευάσει αυτόματο δίκτυο και τα ποτίζαμε με το γύρισμα ενός ηλεκτρικού διακόπτη. Ούτε αυτό δεν ήταν ικανοί να κάνουν! Μεθοδικά μετατρέπουν την περιοχή σε κρανίου τόπο! Άλλωστε ήδη έχουν καταργήσει την περίφημη Έκθεση Αρκαλοχωρίου μετά από 25 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας! 

Αν δεν είχαν νερό ή αρδευτικό δίκτυο να τα ποτίσουν, ίσως είχαν κάποια φτηνή δικαιολογία. Όμως είχαν και τα δύο και μάλιστα τα παρέλαβαν το 2011 σε άψογη λειτουργία:


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στην είσοδο του κτιρίου, ακριβώς δίπλα στο αριστερό κυπαρίσσι είχαμε κατασκευάσει γεώτρηση με παροχή 7 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, και επίσης αρδευτικό δίκτυο με το οποίο ποτίζονταν όλα τα δένδρα γύρω από το εκθεσιακό μέχρι και τα νεκροταφεία. Βλέπετε επίσης και το γκαζόν στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, που και αυτό ποτιζόταν από το ίδιο δίκτυο. Επομένως δεν χρειαζόταν χρήματα παρά μόνο ενδιαφέρον, που δυστυχώς δεν υπάρχει! Αρκούσε ένα απλό γύρισμα του ηλεκτρικού διακόπτη, για να ποτιστούν όλα αυτά τα δένδρα που εμείς φυτέψαμε!



Η φωτογραφία της ίδιας θέσης με τα δένδρα ημίξερα και αποκαθηλωμένο το σύμβολο του Αρκαλοχωρίου! Τόσο μίσος; Τόση μανία καταστροφής; Γιατί άραγε; Σήμερα δεν υπάρχουν πια τα κυπαρίσσια! Ξεράθηκαν ενώ ήταν ακριβώς πάνω από την γεώτρηση! 


ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ρακοσυλλέκτες επεξεργάζονται τα σκουπίδια έξω από το θέατρο του δήμου, όπου οι διοικούντες έχουν εγκαταστήσει παράνομη χωματερή! 


ΠΡΑΝΕΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΜΟΥΡΓΕΛΩΝ

Τα δένδρα που φυτέψαμε στο πρανές του φράγματος Αμουργελλών ξεραίνονται, αφού δεν κατάφεραν να τα ποτίσουν! Σημειώνω ότι υπάρχει αρδευτικό δίκτυο και αντλία για το πότισμά τους, που είχαμε τοποθετήσει από τότε που τα φυτέψαμε! Το νερό είναι σε απόσταση 20 μέτρων και όμως δεν τα πότισαν και λιμοκτονούν! 


ΟΙΚΙΣΚΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΜΟΥΡΓΕΛΛΩΝ
Ξεπάτωσαν τα δένδρα, ξήλωσαν τους πάγκους με τα καθίσματα, κατέστρεψαν το δίκτυο άρδευσης. Το οίκημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιβίωσε τραυματισμένο, προς το παρόν! Η επέλαση των βανδάλων σε όλο της το μεγαλείο! 
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα αλλά παρατηρούνται σε κάθε σημείο του δήμου και σε κάθε επιμέρους αρμοδιότητα ή ευθύνη του. 

Ακριβώς για αυτό το λόγο το έργο της νέας διοίκησης του δήμου θα είναι πολύ δύσκολο, αφού θα ξεκινήσει με το τιτάνιο έργο της αναστήλωσης των ερειπίων που αφήνει η παρούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου