Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΝΑΣΙΩΝ!

ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!


ΤΑ ΝΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΑΣΟΣ 

Στην ανατολική πλαγιά του Αφροδίσιου όρους, από πολλούς αιώνες, διαβιεί το ομορφότερο δάσος της Πελοποννήσου και σχεδόν μέσα σε αυτό, το χωριό μου, τα πανέμορφα Νάσια Καλαβρύτων.
Το όνομα του όρους  προέρχεται από την θεά  Αφροδίτη που στο παραπάνω δάσος χαιρόταν τον έρωτα στην αγκαλιά του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Υπάρχει μάλιστα και ιερό στο ίδιο όρος αφιερωμένο στην Αφροδίτη Ερικύνη. Δηλαδή την ουράνια.
Το δάσος αυτό απαρτίζεται από μία τεράστια ποικιλομορφία χλωρίδας,  πολύ σπάνιας ή μοναδικής,  τουλάχιστον για τα δεδομένα της νότιας Ελλάδας. Δρύες, πρίνοι, σφένδαμοι, μελιοί, ακρανιές, υπεραιωνόβιες καστανιές, αγριελιές, τεράστιοι πλάτανοι, πανύψηλες λεύκες, τρικοκιές, κέδρους, ακακίες, αγριοκερασιές, φουντουκιές, αγριοσυκιές, γαύροι, καρυδιές, οξιές, κορομηλιές, ιξούς, τα περίφημα αετονύχια, πολλά είδη κυκλάμινων, πολλά είδη πτεριδόφυτων, ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά και επίσης δεκάδες ειδών μανιταριών, είναι μερικά μόνο από το μεγάλο πλήθος των φυτικών ειδών του δάσους μας.


ΔΕΣΜΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΡΥ
ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Ανάλογη πληθυσμιακή πυκνότητα και ποικιλομορφία έχει και η πανίδα που συνυπάρχει αρμονικά με τα παραπάνω φυτά, και αρχίζει από το ελάχιστο έντομο ή άκαρι και φθάνει μέχρι το λαγό και το  αγριογούρουνο. 
ΕΝΔΗΜΙΚΗ ΣΑΥΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ



Λόγω της παραπάνω φυτικής σύνθεσης, το δάσος μας μέχρι προ ολίγων μόλις ετών, ήταν πρακτικά άκαυστο! Γι αυτό ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχε αντιμετωπίσει καμία μικρή ή μεγάλη πυρκαγιά.

Η ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΧΩΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΑΤΟΜΑ


ΚΡΑΝΙΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥΣΑ

Όμως την δεκαετία του 60, το δάσος, λόγω της παραπάνω αξίας που έχει,  ανακηρύχτηκε προστατευόμενο, περιφράχθηκε και απαγορεύτηκε αυστηρώς η βόσκηση ζώων εντός του. Παραλλήλως, αποφασίστηκε η συμπληρωματική φύτευση με δασικά δένδρα σε σημεία όπου η φυσική βλάστηση ήταν αραιή.
Δυστυχώς, ανάμεσα στα δένδρα που επέλεξε το Δασαρχείο για αυτό το σκοπό, ήταν πολλά πεύκα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ταίριαζαν σε ένα δάσος που κυριαρχείται από βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα δασικά δένδρα! 
Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΤΩΝ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΩΝ
Μετά από αυτή την άστοχη επιλογή, τα πεύκα συνεχώς πολλαπλασιάζονται και ο κίνδυνος της καταστροφής του πανέμορφου υπεραιωνόβιου δάσους μας, εξ αιτίας  του εύφλεκτου των πεύκων,   είναι προφανής!
Τα πεύκα, δένδρα για την υποβαθμισμένη βιολογικά γή, δεν είχαν και δεν έχουν καμία θέση μέσα στο παραπάνω δάσος. Αποτελούν στην κυριολεξία ωρολογιακή βόμβα με μεγάλες πιθανότητες να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, με αποτέλεσμα την καταστροφή του πολύτιμου και μοναδικού οικοσυστήματος, του δάσους Νασίων!
Το Δασαρχείο πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του, έχει τις μέγιστες για την κατάσταση που υπάρχει, και να συνεργαστεί με τους φορείς του τόπου και ιδιαιτέρως με την Κοινότητά μας και τον δραστηριότατο και πρωτοπόρο σύλλογο των απανταχού χωριανών για τη σωτηρία του δάσους που δεν ανήκει φυσικά μόνο σε εμάς, είναι πολύτιμο για όλους!
Όσο για την εργασία που θα χρειαστεί για την αντικατάσταση των πεύκων, θα την προσφέρουμε εμείς, οι χωριανοί αλλά και πάρα πολλοί εθελοντές που θα συντρέξουν την προσπάθειά μας.
Ακόμα και από την ... μακρινή Κρήτη, δεκάδες εθελοντές είναι έτοιμοι να έλθουν και να συνδράμουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου