Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!



ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΩΡΙΣ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΦΡΑΓΜΑ ΑΜΟΥΡΓΕΛΛΩΝ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙΡΩΝ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ: ΟΜΟΡΦΟΣ  ΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ

Κάθε χρόνο, ανελλιπώς από το 2000 -2001, που κατασκευάσαμε τα φράγματα Παρτίρων και Αμουργελλών, πριν την περίοδο των βροχών, κάνουμε μία επιθεώρηση των έργων για να δούμε την κατάσταση στην οποία ευρίσκονται, ώστε να ενημερώσουμε άμεσα, αν χρειαστεί, για πιθανές παρεμβάσεις για την ασφάλεια, την λειτουργικότητα αλλά και την συνολική εικόνα των φραγμάτων. 
Η ΛΙΘΟΡΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


 Συγκεκριμένως, ο έλεγχος αφορά την σταθερότητα των  πρανών  των λιμνοδεξαμενών, τα φερτά υλικά εντός και εκτός του φράγματος, την κατάσταση των υπερχειλιστών, την αρτιότητα των λιθορριπών, την ύπαρξη ή μη καθιζήσεων του σώματος των φραγμάτων, την τυχόν ύπαρξη ολισθήσεων στα ανάντη και κατάντη πρανή, και φυσικά την ύπαρξη ή μη διαρροών στα κατάντη των έργων.

ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙΡΩΝ. ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΜΕ ΜΕ ΛΙΘΟΡΡΙΠΗ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
 Προ ολίγων ημερών, ακολουθώντας την παραπάνω πάγια τακτική, επισκεφθήκαμε τα δύο έργα και οι παρατηρήσεις μας συνοψίζονται στα εξής: 
·  Ευτυχώς, από άποψη ασφαλείας των έργων τα πράγματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Επιβεβαιώνεται στην πράξη η αρτιότητα των μελετών και  ποιότητα των κατασκευών που έγιναν τότε με αυτεπιστασία δημάρχου.

 ΦΡΑΓΜΑ ΑΜΟΥΡΓΛΛΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟΣ ΔΙΚΤΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΑΘΙΣΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία εργασία συντήρησης των έργων. Αντιθέτως, πρέπει επιμελώς να διορθώνεται οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη φθορά παρατηρείται στα κρίσιμα στοιχεία του έργου.
Στα  έργα αυτά, μία μικρή φθορά που δεν αποκαθίσταται, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και να απειλήσει ακόμη και την ίδια την ύπαρξη των φραγμάτων.
Δυστυχώς, καμία εργασία συντήρησης δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση και ιδίως για την συντήρηση των υπερχειλιστών με έμφαση σε εκείνον των Παρτίρων, κάτι που επισημάναμε και προ διετίας με ανάλογο δημοσίευμά μας.

   Για τα φερτά υλικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα παρά το ότι θα μπορούσε να απομακρυνθούν κάποιες χιλιάδες κυβικά, αυξάνοντας την χωρητικότητα των φραγμάτων ενώ ταυτοχρόνως θα μειωνόταν το ποσοστό του νερού που χάνεται λόγω της εξάτμισης. Ιδιαιτέρως εφέτως, αυτό θα μπορούσε να γίνει ευκολότερα λόγω της μεγάλης πτώσης της στάθμης του νερού.
·         Τη λιμνοδεξαμενή του Σκινιά δεν την γέμισαν καν το χειμώνα, ούτε την τροφοδότησαν με νερό την Άνοιξη που έτρεχε και χανόταν κάτω  ακριβώς από το έργο. Δικαιολογία; Δεν έχουμε λεφτά να επισκευάσουμε το αντλητικό ή ακόμη χειρότερα το βλακώδες, που μάλιστα λέχθηκε δημόσια, από κορυφαίο παράγοντα του δήμου: «Είναι ασύμφορο, θα μας κοστίσει 1 ευρώ το κυβικό μέτρο, ενώ εισπράττουμε  0,30 ευρώ το κυβικό»! Η αλήθεια είναι ότι το κόστος ανά κυβικό μέτρο θα ήταν λιγότερο από 0.08 ευρώ και ο δήμος θα εισέπραττε το τετραπλάσιο ποσό!
·    

ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΣΚΑΦΗΣ ΣΤΑ ΠΑΡΤΙΡΑ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΘΟΡΡΙΠΗΣ


 Για όλα τα υπόλοιπα η κατάσταση είναι το λιγότερο απογοητευτική! Απόλυτη εγκατάλειψη. Θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν! 


ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ!
  

ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΜΟΥΡΓΕΛΛΩΝ: ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ! ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ!

ΚΑΤΑΝΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΤΙΡΩΝ:. ΠΡΟΦΑΝΗΣ Η ΛΙΜΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ!

Πρέπει επί τέλους να καταλάβουν οι αρμόδιοι; Ότι οι δαπάνες συντήρησης των έργων δεν αποτελούν ζημία για το δήμο, αλλά αντιθέτως σίγουρο και πολλαπλό κέρδος,  λόγο της επέκτασης της ωφέλιμης μακροβιότητας των έργων.
 Ιδιαιτέρως, τα έργα άρδευσης πρέπει να έχουν προτεραιότητα ώστε να παίξουν το ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκαν, που δεν είναι κανένας άλλος,  από το να δίνουν εισόδημα και ζωή στον τόπο μας. 
Είναι θλιβερό, σε μια τέτοια άνομβρη χρονιά όπως η φετινή, να μην έχουν γεμίσει όλα τα φράγματα και να είναι τα δύο τρίτα των παραγωγικών γεωτρήσεων σε αχρησία με την απαράδεκτη δικαιολογία: «δεν έχουμε χρήματα». 
Είναι απαράδεκτο να μην χρησιμοποιείται το μικρό φράγμα Δεματίου με νερό άριστης ποιότητας και ελάχιστου κόστους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτό! Το έργο αυτό δεν απαιτεί δαπάνες αντίθετα προσφέρει έσοδα με μηδαμινό κόστος!
Είναι εξοργιστικό, σε μια τέτοια χρονιά, να μένουν σε αχρησία οι γεωτρήσεις του Σκινιά, επειδή κάποιοι αντί να τρέξουν να βοηθήσουν τους αγρότες που υποφέρουν, επικαλούνται ψευτο - δικαιολογίες.
Είναι απογοητευτικό να ακούς κατοίκους από την   πιο πλούσια σε νερό κοινότητα, το Νιπιδητό, με 7 γεωτρήσεις, να λένε: "Χάσαμε πάνω από τι μισή παραγωγή γιατί δεν είχαμε νερό να ποτίσουμε τις ελιές μας"! Όλες σχεδόν οι γεωτρήσεις εκτός λειτουργίας! Το ίδιο συνέβη και με την κοινότητα Γερακίου , επίσης πλούσια σε αποθέματα νερού.  Πάλι η  ίδια απαράδεκτη δικαιολογία από τους ιθύνοντες: "Δεν έχουμε λεφτά να τις επισκευάσουμε"! 
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν χρήματα, επειδή δεν συντηρούν  τα έργα και όχι το αντίστροφο, και δεν θα έχουν χρήματα ούτε στο μέλλον, αν συνεχίσουν  την ίδια πρακτική της ανευθυνότητας. Δεν φταίνε σε τίποτα οι συνεπείς παραγωγοί να χάνουν τη σοδειά τους επειδή κάποιοι είναι ανεπαρκείς ή ανίκανοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους!
Γνωρίζουν άραγε οι υπόλογοι στο δήμο,  ότι μέσα στα δικαιώματα των παραγωγών που χάνουν τόσο άδικα την παραγωγή τους είναι και η διεκδίκηση αποζημιώσεως από αυτούς που αδιαφορούν  και αμελούν τα καθήκοντά τους;
Οι αγρότες εκτός από την υποχρέωση που έχουν να εξοφλούν την οφειλή τους για το νερό που καταναλώνουν, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ποτίζουν την καλλιέργειά τους όταν χρειάζεται  και όχι αντί αυτού, να ακούνε αστείες δικαιολογίες όπως η παραπάνω!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου