Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ;


ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!

Προς τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Μινώα Πεδιάδας υποβλήθηκε την 14.2.2014, η παρακάτω αίτηση από τους δημοτικούς συμβούλους και μέλη της οικονομικής επιτροπής Κεγκέρογλου Χρυσούλα και Κατσαπρακάκη Γεώργιο:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.
Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με την πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά οφειλετών του δήμου που έγινε το προηγούμενο έτος:

1. Ποιο ήταν το συνολικά οφειλόμενο ποσό στο δήμο μας και πόσοι ήταν οι οφειλέτες των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύθηκαν.
2. Ποιο το συνολικό ποσό που εισέρευσε στο ταμείο του δήμου από αυτή τη διαδικασία.
3. Πόσων οφειλετών εξοφλήθηκαν οι οφειλές και ποιο είναι το ποσό που εισπράχθηκε.
4. Πόσοι οφειλέτες ρύθμισαν τις οφειλές τους και ποιο είναι το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε.
5. Πόσοι οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν την οφειλή τους, ποιο το συνολικά οφειλόμενο ποσό από αυτούς και ποιες είναι οι ενέργειες που έγιναν στη συνέχεια.
                                                                  ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ»

Πρόκειται για τις περιβόητες «κατασχέσεις της ντροπής» που επιβλήθηκαν από το δήμο Μινώα Πεδιάδας, επί δικαίων και αδίκων τον προηγούμενο Οκτώβριο. Μοναδική περίπτωση δήμου σε όλη τη χώρα που επέβαλε ένα τόσο σκληρό μέτρο σε όλους τους δημότες του!


Εύλογα λοιπόν, θέλοντας να μάθουμε την απόδοση αυτού του τόσο σκληρού μέτρου, αλλά και του τρόπου με τον οποίο διαπεραιώθηκε η όλη διαδικασία, υποβάλλαμε την παραπάνω αίτηση. Ελπίζαμε ότι θα λάβουμε άμεση απάντηση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την χρηστή διοίκηση, την οικονομική διαχείριση, την διαφάνεια, την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν λάβαμε καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι από τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και το νόμο επιβάλλεται να δίδεται η απάντηση το αργότερο σε 30 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος! Έχουν ήδη περάσει 45 ημέρες! Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν απαιτεί περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες. Τα στοιχεία με τη λήξη του έτους 2013 είναι έτοιμα δεδομένου ότι υπάρχει λειτουργούσα μηχανογράφηση.

Γιατί λοιπόν αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; Μήπως νομίζουν ότι ξεχάσαμε το ερώτημα; Μήπως θέλουν να αποφύγουν την απάντηση; Μήπως πιστεύουν ότι δεν τους αφορά ο έλεγχος που έχει καθήκον να ασκεί η αντιπολίτευση στο δήμο; Ή μήπως θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ενημερώνονται οι δημότες για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων; Μήπως τελικά θέλουν να αποκρύψουν κάτι και γι’ αυτό αποφεύγουν να απαντήσουν;

Ότι και αν από τα παραπάνω συμβαίνει, πρέπει να γνωρίζουν ότι στα βασικότερα των καθηκόντων τους περιλαμβάνεται η υποχρέωσή τους να απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών και των αιρετών εκπροσώπων τους. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για θέματα οικονομικής διαχείρισης και ισονομίας των πολιτών, οι απαντήσεις πρέπει να είναι ακριβείς και, αν είναι δυνατόν, άμεσες! 

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούμε να πάρουμε τα στοιχεία που ζητήσαμε ακόμα και αν οι ίδιοι δεν το θέλουν. Αυτό όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί το κύρος του δήμου ως θεσμού, κάτι που ασφαλώς δεν θέλουμε.

Επομένως, είναι μονόδρομος γι’ αυτούς το να στείλουν σε εμάς τα οικονομικά στοιχεία που ζητήσαμε. Θα περιμένουμε για λίγο ακόμη και … ΟΨΟΜΕΘΑ!

                                                Αρκαλοχώρι 30.3.2014
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου