Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ


 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Στις 20/03/2013 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  η απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 τα οποία αφορούν στον De Facto Πληθυσμό της Χώρας («Πραγματικό Πληθυσμό»). Ο πραγματικός πληθυσμός ενός δήμου, κοινότητας ή οικισμού είναι το σύνολο των, για οποιαδήποτε αιτία, παρόντων σ’ αυτόν προσώπων κατά την ημέρα της απογραφής, είτε αυτά διαμένουν μονίμως στην περιφέρεια αυτή είτε βρέθηκαν να διαμένουν προσωρινώς ή τυχαίως.
Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2011 για το δήμο μας καθώς και οι αντίστοιχες διαφορές σε σχέση με την απογραφή του 2001 είναι τα παρακάτω:

                 ΑΠΟΓΡΑΦΗ              2001           2011
ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ   20.332   17.829       -2.503       - 12,3%
ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ  10.897       10.618       -279          -2,5%  
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ      6.819         4.853        -1.966       - 28,8%
ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΨΑΝΟΥ     2.616          2.358            -258           -9,8%

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του συνολικού πληθυσμού του δήμου κατά 2.503 άτομα ή σε ποσοστό 12,3%.  Ιδιαίτερα στην δημοτική ενότητα Καστελλίου σημειώνεται μεγάλη πληθυσμιακή μείωση της τάξεως των 1.966 ατόμων ή ποσοστό 28,8%! Σχεδόν χάσαμε το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτής της περιοχής!
            Οι επιπτώσεις για το μέλλον από αυτή την μείωση του πληθυσμού θα είναι εξαιρετικά σκληρές και επώδυνες για όλους μας.   Από ταμειακή άποψη η κατά 2.500 κατοίκους μείωση του πληθυσμού σημαίνει μείωση των  εσόδων του δήμου κατά  500.000 ευρώ το χρόνο! Η μείωση αυτή που θα ισχύει για 10 χρόνια, μέχρι την επόμενη απογραφή, ισοδυναμεί με το 20% των ετήσιων εσόδων του δήμου!
            Η συνολική απώλεια σε ευρώ για την επόμενη δεκαετία ισούται με 5.000.000 ευρώ. Τεράστιο ποσό σε σχέση με το μέγεθος και τις οικονομικές μας δυνατότητες. Μια πραγματική καταστροφή!
            Εδώ πρέπει να τονίσω για να καταλάβει ο αναγνώστης, ότι τα χρήματα που παίρνει ο δήμος από το κράτος είναι ανάλογα με τον πληθυσμό του και αναλογούν, για το δικό μας δήμο,  σε 200 ευρώ περίπου κάθε χρόνο ανά κάτοικο.  
            Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις έμμεσες απώλειες πόρων καθώς και τις απώλειες από την μεταφορά μας στην κατηγορία των δήμων με πληθυσμό κάτω από το όριο των 20.000 κατοίκων, οι οποίοι στερούνται την δυνατότατα να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένα προγράμματα και πλεονεκτήματα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι το συνολικό μέγεθος της ζημιάς είναι πολύ μεγαλύτερο.
            Έχοντας υπόψη τον παραπάνω κίνδυνο και την εμπειρία από τις απογραφές του 1991 και 2001 στις οποίες ενεργοποιήθηκα για το συμφέρον του τόπου, ζήτησα στις αρχές του 2011 σε κάποια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να   συστήσουμε επιτροπή  για την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας ώστε να απογραφούν στα χωριά του δήμου ενισχύοντας έτσι τα έσοδα και την  οικονομική ευρωστία του για όλη την ερχόμενη δεκαετία.
            Πράγματι, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της παραπάνω επιτροπής ώστε η απογραφή να γίνει σωστά και να αποτραπεί η αδικαιολόγητη μείωση του πληθυσμού του δήμου. Η επιτροπή αυτή θα συντόνιζε τις ενέργειες του δήμου και των κοινωνικών φορέων και προσώπων ώστε να απογραφούν όλοι στον τόπο καταγωγής τους για τα παραπάνω προφανή οφέλη.
            Όμως, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι υπεύθυνοι από την  πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου που προήδρευαν της επιτροπής, ουδέποτε την ενεργοποίησαν! Ούτε καν την  συγκάλεσαν έστω και σε μία συνεδρίαση! Απόλυτη αδιαφορία!
            Έτσι, τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν! Η μείωση του πληθυσμού του δήμου όπως προαναφέραμε έφθασε τα 2500 άτομα! Η οικονομική αλλά και η συνολική ζημιά είναι πολύ μεγάλη.  Εάν είχε γίνει η προσπάθεια που προτείναμε,  τα πράγματα  θα ήταν τελείως διαφορετικά.
Εάν με αυτή την προσπάθεια η μείωση του πληθυσμού περιοριζόταν στα 1000 αντί  τα 2500 άτομα, ο δήμος φέτος και για κάθε χρόνο σε ολόκληρη την επόμενη δεκαετία,  θα έβαζε στα ταμεία του περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο περισσότερα από ότι βάζει σήμερα! Δυστυχώς όμως, δεν έγινε τίποτα!
Οι δικαιολογίες του τύπου: «δεν κάναμε έργο γιατί δεν είχαμε χρήματα», ακούγονται προσχηματικές και αστείες όταν συνοδεύονται από την παραπάνω αμέλεια ή αδιαφορία για τα ζωτικά συμφέροντα του δήμου. Όταν χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες  ή εκατομμύρια ευρώ από τα θεσμοθετημένα και σίγουρα έσοδα του δήμου!  
Δυστυχώς, η παραπάνω περίπτωση δεν είναι η μοναδική! Υπάρχουν και άλλες! Σύντομα θα αναφερθούμε και σε αυτές. 
Την ίδια ώρα που χάνονται αδικαιολόγητα τόσο μεγάλα ποσά, είναι θλιβερό να ακούγεται από τους ίδιους τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τις στοιχειώδεις συντηρήσεις ή για μικρά επείγοντα έργα!
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της ανεπαρκούς, αδύναμης, αδιάφορης  και αναποτελεσματικής διοίκησης επιβαρύνουν πάντοτε και αποκλειστικά τους πολίτες - δημότες.
Αρκαλοχώρι 26.2.2014
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου