Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ


ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 





Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις το έργο του αεροδρομίου ανατέθηκε στον μειοδότη που είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και απομένει  μόνο ο έλεγχος της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο,  για να είναι όλα έτοιμα προς έναρξη των εργασιών του αεροδρομίου Καστελλίου.
Ενώ λοιπόν η εξέλιξη  του έργου βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έναρξη της κατασκευής του, δεν γίνεται  καμία ενέργεια από πλευράς της τοπικής κοινωνίας και ιδίως από το δήμο, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου και την προστασία του από δυσμενείς επιπτώσεις.
Δεν έγινε γνωστό ακόμα εάν δόθηκαν  λύσεις στα περιβαλλοντικά θέματα που έχουν τεθεί, με κορυφαίο εκείνο του κινδύνου υποβάθμισης του υδροφορέα της περιοχής από την επεξεργασία των υγρών λυμάτων του έργου, που ετέθη από τον διευθυντή υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης κύριο Μαρίνο Κριτσωτάκη.
Αρχίζοντας από σήμερα, με μία σειρά σημειωμάτων θα αναφέρω τα σημαντικά θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί  ή εν πάση περιπτώσει πρέπει έστω και στο παρά πέντε ή και στο και πέντε να προωθηθούν, ώστε το μεγάλο αυτό έργο να μην είναι απλό μετακομιστικό κέντρο προς τις βόρειες τουριστικές περιοχές, αλλά να ωφεληθεί σημαντικά και η κοινωνία μας  και μάλιστα κατά τρόπο συμβατό με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

 
ΚΡΙΤΑΜΟ

Αρχίζω με το πολύ σημαντικό θέμα της Αυλιώτικης  Κεφάλας το οποίο είναι πολύ κρίσιμο τόσο από περιβαλλοντικής και αισθητικής πλευράς όσο και για την περαιτέρω αξιοποίησή τους προς ωφέλεια του περιβάλλοντος και του τόπου.
Είναι γνωστό ήδη ότι μέσα στα σχέδια της κατασκευής του αεροδρομίου περιλαμβάνονται ταπείνωση του παραπάνω υψώματος κατά 20 περίπου μέτρα. Το πρώτο θέμα που προκύπτει είναι το θέμα το περιβαλλοντικό και το θέμα της αισθητικής, δεδομένου ότι το ύψωμα αυτό είναι ακριβώς νοτιοανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Το ίδιο ύψωμα είναι βορειοδυτικά της Αυλής και των Κασάνων και το χαμήλωμα, η ταπείνωσή του κατά 20 μέτρα, θα δημιουργήσει τεράστιο στο πρόβλημα για όλους αυτούς τους οικισμούς, οι οποίοι βλέπουν σήμερα  το ύψωμα αυτό ως έναν όμορφο, ωραίο ορεινό όγκο,  και αύριο υπάρχει κίνδυνος να το βλέπουν ως ένα πανάσχημο νταμάρι.

ΑΚΑΝΘΟΠΟΝΤΙΚΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η πρώτη απαίτησή μας Σχετικά με αυτό το θέμα είναι η ταπείνωση του υψώματος  να συνδυαστεί με την διατήρηση της εμφάνισης του,  της οριογραμμής του όπως είναι σήμερα, έστω και σε χαμηλότερο υψόμετρο, για να μην υπάρχει  μεγάλη αισθητική υποβάθμιση και ασχήμια.

ΚΕΦΑΛΑΝΘΗΡΑΣ

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει, είναι η αξιοποίηση του οριζόντιου επιπέδου  εδάφους που θα προκύψει από την παραπάνω με εκσκαφή, το οποίο θα υπερβαίνει τα 200 η 300 στρέμματα. Σχετικά με αυτό, έχουμε προτείνει στον ίδιο χώρο να δημιουργηθεί ένα οικολογικό πάρκο, με περιεχόμενο τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης, που θα φιλοξενεί όλα τα είδη των ζώων και των φυτών  του Νησιού,  πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο, από το πιο μικρό φυτό, τον Έρωντα και το Κρίταμο,  μέχρι το μεγαλύτερο θηλαστικό το κρι-κρι.
Για το παραπάνω έργο,  ήδη έχουμε ζητήσει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος εντός της παραπάνω περιοχής,  συμφώνως και με τις  δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για έργα εντός της περιοχής μας ως ανταποδοτικά,  για την λειτουργία κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου και μάλιστα πριν την ολοκλήρωση του έργου.  Έτσι, θα δείξει και το κράτος στους κατοίκους της περιοχής μας ότι σέβεται τους ίδιους και το περιβάλλον, και  όπου λόγω των αναγκών του έργου, δημιουργούνται  περιβαλλοντικά προβλήματα, θα κάνει το μέγιστο δυνατό για την αποκατάσταση των ζημιών του  περιβάλλοντος,  με τρόπο ωφέλιμο και  ανταποδοτικό για τους κατοίκους.
ΒΑΤΡΑΧΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Το παραπάνω οικολογικό πάρκο πρέπει να κατασκευαστεί από το κράτος σε συνεργασία με το δήμο, να αποδοθεί στον ίδιο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και τη λειτουργία του. Οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως με την έναρξη των εργασιών ταπείνωσης του λόφου, με την αποθήκευση του γόνιμου επιφανειακού εδάφους, χάραξη οδών προσπέλασης,  την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και άρδευσης κλπ.

ΚΡΙ - ΚΡΙ

Με την ολοκλήρωση του έργου, χιλιάδες επισκέπτες τόσο τουρίστες όσο και κάτοικοι της χώρας μας, θα μπορούν να επισκεφτούν το παραπάνω πάρκο και να θαυμάσουν τα μοναδικά φυτά και ζώα που ενδημούν στην Κρήτη.

ΕΒΕΝΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Έχοντας στη διάθεσή μας τέτοια αξιοθέατα όπως το οικολογικό πάρκο θα μπορούν χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται όλη την ενδοχώρα του δήμου και ευρύτερα, να θαυμάσουν τα αξιοθέατα, στους αρχαιολογικούς χώρους, να περπατήσουν σε περιβαλλοντικές διαδρομές και να δοκιμάσουν τα προϊόντα και τις μοναδικές γεύσεις της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής, που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα που στην πλειονότητά τους είναι οικολογικά.

ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΣ

Στο επόμενο σημείωμα μας θα ασχοληθούμε με τους αρχαιολογικούς χώρους που αφθονούν στο δήμο από την προμινωική, την Μινωική εποχή, την Αρχαϊκή, τη ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, την Βενετική και την Οθωμανική.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου