Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΡΗΣΗ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ



ΘΑΥΜΑ Η ΚΑΤΑΡΑ Η ΣΗΡΑΓΓΑ;


Απάντηση στην ερώτηση του αγαπητού φίλου Δημήτρη Χρονάκη, με αφορμή πρόσφατη δημοσίευσή μου στο fb:  «το Ηράκλειο δεν είναι τόπος μας;»

Δημήτρη,
βεβαίως είναι τόπος μας το Ηράκλειο όπως και κάθε πόλη της Κρήτης.
Ιδιαιτέρως το Ηράκλειο επειδή είναι ειδικού βάρους τόπος για εμάς, παίρνει επί σαράντα και πλέον χρόνια νερό από το δήμο μας, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος και χωρίς ποτέ να διαμαρτυρηθούμε, σε αντίθεση με ότι έγινε σε άλλες περιοχές, όπου κατέβαλε υψηλά ανταποδοτικά, όπως κάνει και τώρα με το δήμο Οροπεδίου!
Όμως τώρα, με τη σήραγγα οροπεδίου, συντελείται έγκλημα εις βάρος μας, αφού το Ηράκλειο, εκτός του νερού του υδροφορέα του τόπου μας που παίρνει μέχρι σήμερα, εμποδίζει και την αναπλήρωση του, παίρνοντας και  τα νερά από χώνο, πριν καν εισέλθουν στο φυσικό τους αποδέκτη και μετά στις γεωτρήσεις μας.
Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και με τις γεωτρήσεις Μαλίων – Χερσονήσου, ίσως και με εκείνες του Αγ. Νικολάου, αφού και αυτές σε μεγάλο ποσοστό τροφοδοτούνται από το ίδιο οροπέδιο.
Κανένας πραγματικός συντοπίτης δεν θα έκανε αυτή την καταστροφή στον τόπο του! Επομένως, ενώ εμείς έμπρακτα αποδείξαμε ότι νιώθουμε το Ηράκλειο τόπο μας, εκείνο, με αυτές τις απαράδεκτες επιλογές, δε μας θεωρεί τόπο του με αποτέλεσμα την πολύ πιθανή καταστροφή μας.
Μπορεί βεβαίως να διορθώσει τα πράγματα καταργώντας τη σήραγγα ως προσαγωγό νερού που άλλωστε δεν θα ωφελήσει ούτε το ίδιο, διότι το νερό που θα παίρνει μέσω αυτής, θα το χάνει από τις γεωτρήσεις που έχει στο δήμο μας ακριβώς όπως θα το χάνουμε και εμείς από τις δικές μας γεωτρήσεις. Είναι σαν να παίρνουν τα χρήματά τους από μία τσέπη και να τα βάζουν στην άλλη! Αθροιστικά βεβαίως θα έχουν το ίδιο νερό ή ίσως λίγο περισσότερο.
 Όμως από εμάς θα παίρνει όλο το νερό που προέρχεται από το οροπέδιο! Εμείς θα έχουμε πλέον λιγότερο νερό ή καθόλου. Η έλλειψη αυτή βεβαίως για την περιοχή μας, θα σημάνει την λειψυδρία, την ξηρασία, την υποβάθμιση και τελικώς την ερήμωσή της. Και εμείς όλοι αγαπητέ φίλε, δεν αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να δούμε την περιοχή, τον τόπο μας έρημο! Και για αυτό αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή και αντιδρούμε και τώρα!
Έτσι λοιπόν, ενώ η σήραγγα αποτελεί μία βάναυση και επικίνδυνη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, δεν προσφέρει παρά ελάχιστα οφέλη για το Ηράκλειο και το βόρειο μέτωπο, σε σχέση με αυτά που υπολόγισαν οι εμπνευστές της.
Επειδή όμως το έργο της σήραγγας, κάκιστα για εμάς, έχει ήδη κατασκευαστεί, προτείνουμε να αποκτήσει άλλη χρήση, ώστε να είναι ωφέλιμη για όλους και κυρίως για το Ηράκλειο, το δήμο μας και το περιβάλλον.
Η μετατροπή της π.χ,  σε έργο για τουριστική αξιοποίηση ίσως έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα. Ένα ηλεκτρικό τελεφερίκ  για παράδειγμα, ίσως να ήταν μία ενδιαφέρουσα λύση, που θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους του οροπεδίου αλλά και τους πολυάριθμους τουρίστες.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση θα ήταν η μετατροπή της σε τμήμα ενός αποδοτικότατου αντλησοταμιευτήρα, για την παραγωγή άφθονης ενέργειας λόγω του ισχυρότατου αιολικού δυναμικού του όρους και της μεγάλης διαφοράς υψομέτρου. Άλλωστε, η επάρκεια νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επάρκεια της ενέργειας, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε  αυτά τα δύο να αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Εάν το Ηράκλειο επιλέξει αυτές ή άλλες καλύτερες λύσεις, τότε θα είναι και δικός μας τόπος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τόπος μας θα είναι μόνο …  Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου