Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Φράγμα Πλακιώτισσας: Καλό το έργο αλλά…

Μεγάλος κίνδυνος για Γαρίπα και Καστελλιανά!


Υπεγράφη  η  σύμβαση ανάθεσης της μελέτης με τίτλο: «Αρδευτικό Δίκτυο Φράγματος Πλακιώτισσας».  Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή που θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής χαρακτήρισε την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων του φράγματος Πλακιώτισσας ο κ. Αρναουτάκης.
Δυστυχώς όμως δεν θα ωφεληθούν όλοι στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στην κατάντη του φράγματος περιοχή.
Μεγάλη θα είναι ζημιά για τον τόπο μας αν δεν υπολογιστεί και αποδοθεί στον Αναποδάρη η απαραίτητη, επιβεβλημένη και νόμιμη οικολογική παροχή για τη διατήρηση της ζωής σε όλο του μήκος του. Ένας αναντικατάστατος υγροβιότοπος θα καταστραφεί συμπεριλαμβανομένης  και της  χλωρίδας και πανίδας του ομορφότερου φαραγγιού της ανατολικής Κρήτης, που καταλήγει στη Δέρματο.
Η μεγαλύτερη ζημιά θα γίνει στις Τ.Κ Καστελλιανών και Γαρίπας (λιγότερο σε Δεμάτι και Σκινιά), όπου η ποτάμια και παραποτάμια ζωή θα υποβαθμιστεί σημαντικά καθώς επίσης και η αγροτική οικονομία των κοινοτήτων  αυτών, αφού η μειωμένη ή η μηδενική παροχή νερού, θα μειώσει τις αρδευόμενες εκτάσεις. Κυρίως όμως θα καταστρέψει τον παραποτάμιο υδροφορέα που τροφοδοτείται όταν ανυψώνεται η στάθμη του ποταμού , γεμίζουν τα πηγάδια και εκατοντάδες αγρότες της περιοχής αρδεύουν τις καλλιέργειές τους παράγοντας πολλά και ποιοτικά προϊόντα.
Είναι γνωστό σε όλους,  ότι βασικός τροφοδότης του μακρύτερου ποταμού της Κρήτης, του Αναποδάρη, είναι οι πηγές της Πλακιώτισσας, τα νερά των οποίων θα αποταμιεύονται στο ομώνυμο φράγμα και δεν θα περισσεύει ούτε γραμμάριο νερού για τον ποταμό,  αφού η χωρητικότητα του φράγματος ανέρχεται στο υπέρογκο ύψος των 18.000.000 μ3 νερού.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς που κάναμε  ως δήμος Αρκαλοχωρίου, ουδεμία μέριμνα ελήφθη για τον υπολογισμό της οικολογικής παροχής και  την πρόληψη του μεγάλου κινδύνου,  ενώ υπάρχει αυτή  η νομική υποχρέωση για κάθε φράγμα που κατασκευάζεται στη χώρα μας μετά την δημοσίευση της κοινοτικής οδηγίας 60/2000.
Άφησα τελευταίο τον ορισμό της οικολογικής παροχής που είναι η ελάχιστη ποσότητα νερού που πρέπει να κινείται στον ποταμό μετά το φράγμα που κατασκευάστηκε επ’ αυτού, για να μην καταστραφεί το οικοσύστημα στην κατάντη του φράγματος περιοχή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι υπολογισμού αυτής της παροχής, που στην πλειονότητά τους είναι πολύπλοκοι. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη  από 30 λίτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή όχι λιγότερο από 108 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Στην περίπτωση του Αναποδάρη όμως και λόγο του μεγάλου μήκους του η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια, δηλαδή 200 κ.μ ανά ώρα ή 1.700.000 κυβικά μέτρα νερού, κατανεμημένο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με σχετική συμφωνία που θα συνυπογραφεί.

Είχα αναφερθεί και παλαιότερα στο ίδιο θέμα χωρίς να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα αντιδράσουν κάποιοι με πρώτους τους προέδρους και κατοίκους των Καστελλιανών και Γαρίπας αλλά και των αντίστοιχων συνεταιρισμών και συλλόγων. Ας διευρύνουν λίγο το ενδιαφέρον και την προσφορά τους πέρα από τα (χρήσιμα και αυτά) πανηγύρια.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου