Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΤΙ ΣΤΑΔΙΟΥ


ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ



ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Το στάδιο Αρκαλοχωρίου είναι ένας υψηλός στόχος που επιδιώκαμε ως κοινωνία για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Στα πλαίσια αυτής της  προτεραιότητας αγοράσαμε κατάλληλη  έκταση 35 στρεμμάτων, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Εκθεσιακό Κέντρο και εφάπτεται του δρόμου Αρκαλοχώρι Αυλή. Κατόπιν εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του έργου,  εκπονήθηκε η απαιτούμενη μελέτη και το έτος 2010 δημοπρατήθηκε το έργο,  με τον τίτλο «Νέο στάδιο Αρκαλοχωρίου» και προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ.
Από τον ανωτέρω διαγωνισμό προέκυψε ανάδοχος εργολάβος με προσφορά που περιελάμβανε έκπτωση 44% επί του προϋπολογισμού του έργου.  Με αυτή την έκπτωση,  ήταν απολύτως επαρκής η υπάρχουσα πίστωση των 1.350.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου και την διάθεσή του στην τοπική αλλά και στις κοινωνίες των γειτονικών δήμων.


ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ ΑΞΙΖΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

Δυστυχώς όμως, κάποιος εκ των διαγωνισθέντων υπέβαλλε  ένσταση κατά της δημοπρασίας και δεν κατέστη δυνατόν να επιλύσουμε το όποιο πρόβλημα και να  ολοκληρώσουμε την ανάθεση του έργου  ώστε  να αρχίσει η κατασκευή του, διότι η θητεία μας δεν ανανεώθηκε  την 31.12.2010,  φυσικά με  την ψήφο των δημοτών του νέου δήμου.
Περιμέναμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα ενεργούσε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος ή έστω για την άμεση επαναδημοπράτηση του έργου και την τάχιστη κατασκευή του.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑΔΙΟ

Δυστυχώς όμως μετά από 7 χρόνια ετοιμάζονται,  χωρίς να ντρέπονται,  να παραδώσουν, να εγκαινιάσουν μάλιστα, το μισό έργο ή και ακόμη λιγότερο, να εγκαινιάσουν δηλαδή ένα γήπεδο! Το μόνο που κρατούν από το έργο που ονειρευτήκαμε, προετοιμάσαμε  και σχεδιάσαμε για τον τόπο, είναι ο τίτλος: « Νέο στάδιο Αρκαλοχωρίου»! Δεν φτιάχνουν όμως ούτε νέο, ούτε στάδιο παρά μόνο ένα γήπεδο.
Αν θέλαμε κάτι τέτοιο θα το είχαμε φτιάξει στις αρχές της δεκαετίας του 90. Δεν θα αγοράζαμε 35 στρέμματα αλλά μόνο 7, 8 ή το πολύ 10 στρέμματα, που επαρκούν για ένα γήπεδο που ούτως ή άλλως ο δήμος διαθέτει άλλα 10 τέτοια τουλάχιστον!
Η δικαιολογία;  «Δεν έχουμε λεφτά». Όπως πάντα λένε  ως δικαιολογία τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως έτσι; Όχι φυσικά. Όταν δεν έχεις χρήματα δεν αποδέχεσαι ένα μειοδότη στον διαγωνισμό  και μάλιστα με έκπτωση 12%, όταν όλοι οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί στην  εποχή της οικονομικής κρίσης κινούνται με ποσοστά έκπτωσης πάνω από 55 ή και 60%!
Για παράδειγμα το Βερούλειο στάδιο Καβάλας έλαβε έκπτωση 58,09%. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες δημοπρασίες παρόμοιων έργων. Εμείς είμαστε η εξαίρεση!
Έτσι όχι μόνο ακύρωσαν την κατασκευή του σταδίου, αλλά με την αστεία έκπτωση του 12% που αποδέχτηκαν, τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για το γήπεδο! Έτσι πριν από ένα μήνα αναγκάστηκαν να ψηφίσουν στο δημοτικό συμβούλιο συμπληρωματική πίστωση,  όχι για την ολοκλήρωση του Σταδίου αλλά για να ολοκληρωθεί το γήπεδο και μόνο!
Το παραπάνω γεγονός αποτελεί μεγάλη ήτα, μεγάλη αποτυχία και μεγάλη απώλεια για όλη την κοινωνία και ιδίως για την αθλούμενη νεολαία  μας.
Άραγε οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας με πραγματικά σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως πολιτιστικές δράσεις αλλά και αθλητικές,  όπως η αξιέπαινη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου δρόμου, δεν βλέπουν την υποβάθμιση και την κατάρρευση του Τόπου;
Δεν κατανοούν ότι καλό και ωραίο είναι να διοργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις με συμμετοχή πολλών ξένων, αλλά είναι εξίσου καλό αν όχι πολύ καλύτερο να έχουμε την υποδομή ώστε να μπορούν οι νέοι μας να αθληθούν, να συναγωνιστούν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό μέσα στους κατάλληλους χώρους, κορυφαίος των οποίων είναι το στάδιο;
Δεχόμαστε ως κοινωνία αδιαμαρτύρητα αυτήν την κατάσταση ή τις αστείες δικαιολογίες του τύπου «δεν έχουμε λεφτά» ή την ακόμα χειρότερη: «τι πειράζει; Θα κατασκευάσουμε τώρα το γήπεδο και σε επόμενη φάση το στάδιο». Βέβαια η επόμενη φάση μπορεί να είναι σε 5, 10 ή και 20 χρόνια! ........
Αυτή η δικαιολογία όμως, είναι ακόμη πιο απαράδεκτη όταν γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως αποδείχτηκε παραπάνω,  ότι με μία σωστή διοίκηση θα είχαμε το στάδιο ολοκληρωμένο προ μερικών ετών και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα.
Δυστυχώς ο κατήφορος συνεχίζεται πιο απότομος πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου