Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ –ΠΟΛΙΤΗΣ



ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ




Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο, ώστε, στις μαζικές ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα αρχίσουν συντόμως,  να έχετε λιγότερα ερωτήματα και να αποφασίσετε  ευκολότερα και με βεβαιότητα την ένταξή σας στην ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

«Ενεργειακή κοινότητα»: τι σημαίνει σαν όρος
Η «ενεργειακή κοινότητα» είναι ένας συνεταιρισμός - για την ακρίβεια ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επικεντρωμένο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Καθώς οι οικονομίες πραγματοποιούν την ενεργειακή μετάβαση, από τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) σε καθαρές πηγές ενέργειας, αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού: δεν είναι απαραίτητο, πια, η ενέργεια αυτή να είναι στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών.
Ποιοι μπορούν να είναι μέλη σε μια Ε. Κοινότητα
Το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων επιτρέπει τη συμμετοχή σε  νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, Δήμους, αγρότες, μπορούν να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια. Είτε για ιδία κατανάλωση, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την ενέργεια που αγοράζουν από τα δίκτυα, είτε για να πουλάνε  ενέργεια στο δίκτυο.
 Νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες
 Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων προστατεύεται πια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία.
Η ελληνική νομοθεσία συμβαδίζει;
Στο συγκεκριμένο ζήτημα είμαστε και ένα βήμα μπροστά: η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εναρμόνισε το εθνικό της πλαίσιο με την συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία.
Ας δούμε λοιπόν  τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να παράγει τη δική του, καθαρή μάλιστα, ενέργεια, και με ποιο τρόπο  οι ενεργειακές κοινότητες αλλάζουν την σημερινή κατάσταση;
Μπορείς να βάλεις φωτοβολταϊκό στο σπίτι και να καταναλώνεις ο ίδιος  την ενέργεια που αυτό παράγει. Έτσι ο καθένας μπορεί να γίνει παραγωγός ενέργειας. Πρέπει να τονιστεί ότι αν τοποθετήσεις ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι σου, ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα να καλύπτεις έως και 100% τις ενεργειακές σου ανάγκες, όχι όμως και να πουλάς ενέργεια. Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν καν τον απαιτούμενο χώρο στο σπίτι τους. Η ενεργειακή κοινότητα τους επιτρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά τους σε άλλο σημείο, εκτός του σπιτιού τους,  σε ένα άδειο οικόπεδο, ακόμα και στη στέγη άλλου κτιρίου. Όμως, μόνο σαν ενεργειακή κοινότητα μπορούν βάσει νόμου, να πουλάνε την ενέργεια που παράγουν στο κεντρικό δίκτυο. Η ενέργεια που παράγουν τα πάνελ καθενός, διοχετεύεται στο δίκτυο και η αξία της τελικά αφαιρείται από τον δικό του λογαριασμό, του σπιτιού ή επιχείρησής του.
 Το κόστος της επένδυσης – η πράσινη κοινωνική πολιτική
Ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα κοστίζει σήμερα περίπου 6.000 ευρώ. Αν  τοποθετηθεί σε ένα πάρκο, στα πλαίσια μιας Ε. ΚΟΙΝ, και με δεδομένο ότι είναι φτηνότερο να δημιουργήσεις ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για πολλούς, παρά ένα μεμονωμένο, θα στοιχίσει περίπου 3.500 ευρώ. Και το οικονομικό του όφελος θα είναι 500 ευρώ/ χρόνο/άτομο περίπου. Όταν τα μέλη είναι πολύ περισσότερα, το κόστος της επένδυσης θα είναι αρκετά μικρότερο.
 Οι ενεργειακές κοινότητες δεν θα έχουν μόνο φωτοβολταϊκά αλλά όλα τα είδη ΑΠΕ.
 Ο Νόμος  περιλαμβάνει όλες τις καθαρές πηγές ενέργειας: ανεμογεννήτριες, ηλεκτροκίνηση, βιομάζα, σταθμούς βιοαερίου. Μπορεί να γίνει ένα αιολικό πάρκο με ίδια κεφάλαια ή και  συμμετοχή ενός ή περισσότερων  επενδυτών, όμως ένα μεγάλο κομμάτι του πάρκου (π.χ. 30 - 50%) θα ανήκει στην  Ε. ΚΟΙΝ, δηλαδή στην  τοπική κοινωνία.
 Γιατί είναι απαραίτητες  οι ενεργειακές κοινότητες;
Αν θέλουμε να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, (ενώ σήμερα πλησιάζει στον + 1), πρέπει να δράσουμε γρήγορα: να ολοκληρώσουμε δηλαδή τη μετάβαση σε 100% καθαρές πηγές ενέργειας στα επόμενα 25 χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γρήγορα και σωστά, είναι να συμμετάσχει απευθείας η κοινωνία.
Δεν πρέπει  να επαναλάβουμε το μοντέλο που η ενέργεια ανήκει σε λίγους. Αν αφήσουμε τις ΑΠΕ στα χέρια των μεγάλων εταιρειών, αυτές θα φροντίσουν η ενεργειακή μετάβαση να μην ολοκληρωθεί, αφού  οι επενδύσεις τους είναι στα ορυκτά καύσιμα.  Η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στην παραγωγή ενέργειας ονομάζεται «‘Ενεργειακή δημοκρατία». Η «ενεργειακή δημοκρατία»  θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση και θα την καταστήσει κοινωνικά δίκαιη αφού  δεν θα αφορά τους λίγους, αλλά τους πολλούς.
Και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους, πως θα επενδύσουν σε ένα ενεργειακό πάρκο;
Μέσα στους σκοπούς της  Ε. ΚΟΝ. είναι να βοηθήσει στην εξάλειψη  της ενεργειακής φτώχειας. Θα υποστηρίξει φτωχά νοικοκυριά, που αδυνατούν να καλύψουν  τις ενεργειακές ανάγκες  τους, να αποκτήσουν π.χ. δωρεάν πάνελ σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που δημιουργείται από την ίδια, για να προσφέρει κοινωνικό ρεύμα. Βοηθά με αυτόν τον τρόπο ένα φτωχό νοικοκυριό να παράγει τη δική του ενέργεια και το κάνει  συμμέτοχο της νέας εποχής όπου η ενεργειακή επανάσταση γίνεται χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. 
Σήμερα έχουμε μια επιδοματική πολιτική, το κοινωνικό τιμολόγιο, ή το επίδομα θέρμανσης. Αντί για αυτή την έμμεση επιδότηση στα ορυκτά καύσιμα, είναι προτιμότερο να βοηθηθούν οι άνθρωποι να μονώσουν τα σπίτια τους, ή να αποκτήσουν ένα φωτοβολταϊκό ή μία ανεμογεννήτρια, ώστε να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται. Αυτή είναι η «πράσινη κοινωνική πολιτική».
Ε, αυτή η πολιτική είναι πιο εφικτή και με λιγότερο κόστος, μέσα από τη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να ανταποδώσουν στην κοινωνία ένα μέρος τουλάχιστον, από το όφελος που θα έχουν λόγω των  ισχυρών κινήτρων που θεσπίστηκαν υπέρ τους.
Η περίπτωση της Κρήτης και ιδίως της Ανατολικής και Νότιας

Ένα  νοικοκυριό ή μια επιχείρηση που έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει και να συμμετάσχει σε μια ενεργειακή κοινότητα, τελικά βοηθά την τσέπη του, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου και της χώρας μας, να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί.
Η περιοχή  μας, με τη δύναμη του αέρα και του Ήλιου που την  λούζει για  πάνω από 300 μέρες το χρόνο, έχει  το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή  μια  τεράστια ενεργειακή πηγή, που δυστυχώς μέχρι σήμερα μένει ανεκμετάλλευτη.
Ήλθε λοιπόν η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Η  μεγάλη και ισχυρή Ενεργειακή Κοινότητα, που φιλοδοξεί να είναι η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην  νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης, της «ενεργειακής δημοκρατίας» και της «πράσινης κοινωνικής πολιτικής», ώστε  να αλλάξει προς το καλύτερο, τα δεδομένα στην κοινωνία, την οικονομία και στο επίπεδο ζωής των ανθρώπων του τόπου μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου