ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ;
Ο κυματισμός είναι αποτέλεσμα του αέρα και όχι της ανύπαρκτης ροής |
Μία τεράστια έκπληξη μας περίμενε την φετινή Άνοιξη, μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Παρά την αντίθετη βεβαιότητα, εφέτος την Άνοιξη, ούτε σταγόνα νερού δεν έτρεξε από την παραπάνω πηγή! Μόνο κατά τις 10 Ιουνίου, εμφανίστηκε νερό στο χώρο της πηγής με ελάχιστη ροή, οι οποία σταμάτησε εντελώς λίγες ημέρες αργότερα.
Άλλες χρονιές, με αρκετές (αλλά λιγότερες από τις φετινές) βροχοπτώσεις, την Άνοιξη ανέβλυζαν από την πηγή μεγάλες ποσότητες νερού και έρεαν στον Αυλιώτη ποταμό, με τελικό αποδέκτη τον Αναποδάρη.
Παλιά υδρομάστευση στην πηγή |
Γιατί αυτή η πλήρης και μη αναμενόμενη ανατροπή τη φετινή χρονιά; Μήπως επιβεβαιώνονται πανηγυρικά και επώδυνα οι χειρότεροι φόβοι μας για τις καταστροφικές συνέπειες του αποκλεισμού του Χώνου Λασιθίου από τα νερά του Οροπεδίου;
Μήπως μέρος ή και όλα τα νερά που έτρεχαν από την υπερχείλιση του φράγματος Αποσελέμη, αφαιρέθηκαν από τον υδροφορέα της περιοχής μας, και γι'αυτό δεν ανέβλυσαν στο Μιγγιλισι;
Εάν ο συλλογισμός αυτός είναι σωστός, και δεν υπάρχουν λόγοι να μην είναι, επιβεβαιώνεται η καταστροφική για το περιβάλλον και για την οικονομία της περιοχής μας, λειτουργία της σήραγγας του Αποσελέμη, η οποία δεν επιτρέπει τον εμπλουτισμό του υδροφορέα μας, αφού απορροφά τα νερά του Οροπεδίου πριν εισέλθουν στο Χώνο.
Η κοίτη του ποταμού χωρίς ίχνη ροής νερού |
Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι των άρθρων που έγραψα τα τελευταία δύο χρόνια για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραπάνω βάρβαρη επέμβαση στο περιβάλλον, η ίδια η Φύση έστειλε με τον πιο επώδυνο τρόπο την απόδειξη.
Μία άλλη εκδοχή θα ήταν η εξής: κατά το άνομβρο έτος 2018, υπήρξε υπεράντληση στην περιοχή μας από τις γεωτρήσεις του Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και επομένως πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που δεν μπόρεσε να αναπληρωθεί από τα (αυξημένα επίσης) τοπικά επιφανειακά νερά, και επομένως δεν ανυψώθηκε η στάθμη τόσο πολύ για να τρέξει η πηγή!
Όμως και αυτός ο συλλογισμός οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα. Αφού δεν επαρκούν τα τοπικά βρόχινα νερά, γιατί στερούμε τον υδροφορέα από τα προαιώνια δικαιώματά του στα νερά του Οροπεδίου;
Τίθεται βεβαίως και ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την υγειονομική κατάσταση του νερού της ανωτέρω πηγής (και της διπλανής υδροαρδευτικής γεώτρησης των Κασσάνων).
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αυξανόμενη ρύπανση του τοπικού υδροφορέα λόγω των λυμάτων ελαιουργείων, του πηρυνελαιουργείου κ.α, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του νερού το οποίο πίνουν οι κάτοικοι της κοινότητας Κασσάνων.
Η αύξηση της στάθμης του νερού και ιδίως η εκφόρτισή του μέσω της πηγής, θα βοηθήσει αποφασιστικά στην προστασία τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του νερού στην περιοχή μας.
Αρχαία έργα στην πηγή |
Εξίσου σημαντική βεβαίως θα είναι και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος που θα επανέλθει στην μορφή και την ποιότητα που είχε προ μερικές δεκαετίες.
Μετά τα παραπάνω, πρέπει να γίνουν σύντονες προσπάθειες για την θεραπεία της κατάστασης πριν να γίνει μη αναστρέψιμη, δεδομένου ότι η πηγή Μιγγιλίση, αποτελεί την υπερχείλιση του ευρύτερου υδροφορέα της περιοχής μας.
Το θέμα αφορά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος είναι και ο κυρίως θιγόμενος, αφού κινδυνεύει ο σημαντικότερος φυσικός πόρος του, το νερό, που έχει άμεση σχέση με την οικονομία και το επίπεδο ζωής των δημοτών του.
Θεωρούμε βέβαιο, ότι ο δήμος μας υπό τη νέα του διοίκηση, θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, για την αντιμετώπιση του σημαντικότερου ίσως κινδύνου που απειλεί τον τόπο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου