Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ!

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ!

Με διθυράμβους υποδέχονται οι δημοσιογράφοι την έλευση του φοβερού μηχανήματος του μετροπόντικα: << Έφτασε επιτέλους και πιάνει δουλειά>>! Συνεχίζουν λέγοντας:  << το έργο το οποίο θα κοστίσει (μόνο) 69 εκατομμύρια €!  θα ολοκληρωθεί μετά από 12 μήνες και θα πάρει τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο,  θα τα  οδηγήσει στο φράγμα του Αποσελέμη και  στη συνέχεια, θα οδηγηθούν,  με τους αντίστοιχους αγωγούς, στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο>>.
         Για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το τερατώδες έργο στην οικονομία του νερού της περιοχής του Δήμου μας, καμιά αντίδραση. Καμία αναφορά από τους ενθουσιασμένους  με το έργο δημοσιογράφους.
            Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από κανένα υπεύθυνο του Δήμου Μινώα πεδιάδας,  ο οποίος θα υποστεί όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του καταστροφικού κατά την άποψή μας έργου.
         Αναφέρεται ότι αυτή η σήραγγα,  θα παίρνει τα πλημμυρικά  νερά του οροπεδίου. Δεν μας λένε όμως που πάνε τώρα, σήμερα,  αυτά τα πλημμυρικά νερά!  Μήπως ένα μεγάλο μέρος τους διαχέεται μέσα σε όλο τον ορεινό όγκο των Λασηθιώτικων βουνών και ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα νερά,  έρχονται στην περιοχή μας και τα παίρνουμε από τις πηγές ή τα αντλούμε μέσω των γεωτρήσεων;
         Είναι ευρύτερα γνωστό, ότι ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα νερά, έρχονται  στην περιοχή μας. Αυτό αποδείχθηκε από την έρευνα που  έκανε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και  Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ),  όταν έριξε στο χώνο  του Λασιθίου ειδικά χρώματα τα οποία μετά λίγες μέρες ευρέθησαν στις γεωτρήσεις που είναι,  όχι μόνο στους πρόποδες των Λασιθιώτικων,  αλλά και ευρύτερα σε όλο τον κάμπο Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Θραψανού. 
           Επομένως, μετά την κατασκευή του έργου, τα νερά, θα ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο της σήραγγας και θα πάνε στο φράγμα του Αποσελέμη.  Δεν θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν μέσα στον ορεινό όγκο! Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι ότι θα μειωθεί η ποσότητα του νερού που θα έρχεται και θα εμπλουτίζει  τις γεωτρήσεις της περιοχής μας. Δηλαδή, θα παίρνουν το νερό πριν καν φτάσει στις γεωτρήσεις τις δικές μας,  θα το παίρνουν από την πηγή!
          Αυτός ήταν ο σοβαρός λόγος, για τον οποίο, ως δήμαρχος Αρκαλοχωρίου,  είχα υπογράψει αρνητικά στην εκτέλεση του έργου του φράγματος του Αποσελέμη, εφόσον στο συνολικό έργο θα συμπεριλαμβανόταν και η σήραγγα που θα πήγαινε  τα πλημμυρικά νερά από το οροπέδιο στο φράγμα.
            Μάλιστα σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο χερσονήσου κύριο Δοξαστάκη είχαμε κάνει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή ένωση κατά της δημιουργίας αυτού του έργου.  Είχα δηλώσει τότε, ότι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του φράγματος του Αποσελέμη,  η αντίθεση μας έγκειται στην κατασκευή αυτής της καταστροφικής για την περιοχή μας σήραγγας.
           Τώρα δεν ενδιαφέρεται κανένας. Όταν όμως μετά από λίγα χρόνια δεν θα έχουμε νερό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας ποιός θα φταίει; Δυστυχώς τρέχουμε, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια,  πίσω από τα γεγονότα.
            Ας ενδιαφερθούν επιτέλους,  έστω και την τελευταία ώρα. Αφού δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προλάβουν την καταστροφή. Ας εκφράσουν την αγωνία του τόπου  και των κατοίκων του για την επικίνδυνη αυτή παρέμβαση στο περιβάλλον, την καταστροφική σήραγγα,  η οποία μπορεί να καταστρέψει στην περιοχή μας. Ας ενδιαφερθούν επί τέλους! Για να έχουμε, τουλάχιστον αύριο μεθαύριο, το δικαίωμα να διεκδικήσουμε  ότι μπορέσουμε,  έστω  να απαιτήσουμε επανορθώσεις, όταν τα πράγματα θα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για τον τόπο μας.
       Τέλος σας καλώ να φανταστείτε, πως θα είναι το Αμαριανό χωρίς την πηγή και τον πλάτανο, πως θα είναι όλα τα χωριά χωρίς το νερό των πηγών, και πως θα είναι  όλη η περιοχή χωρίς νερό στις γεωτρήσεις. Δεν είναι ένα τρομακτικό σενάριο! Είναι κάτι που το θεωρώ πολύ πιθανό, ιδιαίτερα κατά τις άνομβρες χρονιές που δυστυχώς θα είναι πολλές στο μέλλον.
ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ!

Αρκαλοχώρι  4.12.2014
Χαράλαμπος Γιαννόπουλος

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου