Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ: ΠOΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ!
ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ!


Ενημερώνουμε όλους τους δημότες μας ότι σύμφωνα με τον ΑΝ 344/1968  οι οφειλές προς τους δήμους,   .. εκ  φόρων  εν  γένει,  τελών, δικαιωμάτων,  εισφορών,  παραγράφονται με την συμπλήρωση πέντε ετών από το έτος της βεβαίωσής τους. Συγκεκριμένα, με το τέλος του έτους 2013 παραγράφονται τα χρέη από το 2008 και παλαιότερα. Με το τέλος του 2012 παραγράφονται τα χρέη από το 2007 και παλαιότερα. Με το τέλος του 2011 τα χρέη από το 2006 και παλαιότερα, κ.ο.κ.
            Όλοι οι δήμοι, είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου,  να εισπράττουν εγκαίρως τα προς αυτούς χρέη για να μην στερούνται τα πολύτιμα έσοδα για την λειτουργία τους αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλοι πρέπει να πληρώνουμε τα αναλογούντα στον καθένα μας ανταποδοτικά τέλη. Σε αντίθετη περίπτωση, που κάποιοι δεν πληρώνουν, επιβαρύνονται δυσανάλογα και άδικα οι συνεπείς πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν επί πλέον χρήματα, για να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των αντίστοιχων υπηρεσιών, μέσω της αύξησης των τελών!
            Δυστυχώς στο δήμο μας, λόγω ανεπάρκειας, αδιαφορίας ή σκοπιμότητας, παραγράφηκαν τεράστια ποσά που υπερβαίνουν συνολικά το 1.000.000 ευρώ και αντιστοιχούν στις οφειλές που βεβαιώθηκαν τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008. Όλα τα παραπάνω παρά τις συνεχείς σχετικές εκκλήσεις μας στα δημοτικά συμβούλια, αλλά κυρίως παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις των ορκωτών λογιστών, που ελέγχουν το δήμο, προς την δημοτική αρχή, να εισπράξει τα έσοδα που πάνε προς παραγραφή!   
            Για να γίνει πιο κατανοητό το παραπάνω θα δώσω ένα παράδειγμα παραγραφής:  Έστω ότι κάποιος οφείλει σήμερα  στο δήμο συνολικά  5000 ευρώ και  τα 3500 από αυτά είχαν χρεωθεί στην καρτέλα του τα έτη  2008 και παλαιότερα. Η οφειλή που, σύμφωνα με το νόμο,  μπορεί πλέον να εισπράξει ο δήμος είναι τα 1500 ευρώ! Τα υπόλοιπα 3500 ευρώ έχουν παραγραφεί! Αρκεί ο οφειλέτης να δηλώσει ότι, δεν υποχρεούται να πληρώσει το προ του 2008 χρέος, επειδή έπαψε να υπάρχει  λόγω πενταετούς παραγραφής.
            Αντί λοιπόν να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος, κάποιοι επιτήδειοι παρουσίαζαν τα παραγραφόμενα ως χάρη, δώρο, έκπτωση ή και φιλική εξυπηρέτηση της γαλαντόμου δημοτικής αρχής, προς τον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση πολίτη! "Ε! Δεν θα ήταν πολύ και γι' αυτόν να δείξει την ευγνωμοσύνη του με ένα ψήφο! Γιατί όχι;  Άλλοι θα πληρώσουν"!
             Άλλα χρέη επίσης,  διαγράφηκαν από τις καρτέλες δεκάδων ή εκατοντάδων συνδημοτών μας προεκλογικά, από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου! Εμείς, όπως είναι γνωστό,  όχι μόνο δεν ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις αλλά τις καταγγείλαμε ως αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες!
            Επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι συμπολίτες πληρώνουν τις οφειλές τους ή τις ρυθμίζουν σύμφωνα με το νέο ευνοϊκό νόμο ρύθμισης των χρεών προς τους δήμους, επειδή θεωρούμε τη δικαιοσύνη, την ισονομία και ισοπολιτεία δικαιώματα για όλους,  ενημερώνουμε και προτρέπουμε τους συνδημότες μας για τα παρακάτω:
α) Δεν υποχρεούνται να πληρώσουν για οφειλές (μαζί με τις προσαυξήσεις),  που βεβαιώθηκαν το έτος 2008 και παλαιότερα.
β) Πρέπει να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται αυτό το τμήμα από το συνολικό χρέος τους,  το οποίο  πρέπει αυτοδίκαια να διαγραφεί από την καρτέλα τους.
γ) Να μην δεχθούν τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης τους, αποδεχόμενοι έστω και για αστείο, ότι κάποιοι τους χαρίζουν ή τους διευκολύνουν σε οτιδήποτε.
            Στο εύλογο ερώτημα αυτών που δεν οφείλουν, που έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι την τελευταία δεκάρα: <<Σε εμάς τους συνεπείς, τι θα χαριστεί ή θα εκπέσει;>>.  Η απάντηση είναι δυσάρεστη! Τίποτα! Δεν προβλέπεται από το νόμο!
            Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απαιτήσουν να μην επιβαρυνθούν τουλάχιστον με αυξημένα τέλη! Και για να μην αυξηθούν τα τέλη πρέπει να μπουν στο ταμείο τα χρήματα που χάθηκαν, που παραγράφηκαν!
Να απαιτήσουν λοιπόν να καταβάλουν τα χρήματα αυτοί που έχουν την ευθύνη της παραγραφής. Αυτό άλλωστε προβλέπει και ο νόμος!
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ  6.7.2014
Υ.Γ

Παρακαλούνται όλοι οι φίλοι να κοινοποιούν το παραπάνω και να ενημερώνουν με κάθε τρόπο γιατί πρέπει όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν! Eναι κρίμα κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι όχι! 

3 σχόλια:

  1. Τι άλλο θα συμβεί σε αυτό το περιβόητο δήμο Μινώα, ''τόπος με μέλλον''?
    Απειλές, φοβέρες για ζωοκλοπές και διωγμό σε όσους μπορούν, ρουσφέτια φίλων και οπαδών,διαγραφές χρεών.
    Μήπως το μέλλον αυτού του τόπου είναι να μοιάσει με ορισμένες φημισμένες περιοχές της ορεινής Κρήτης?
    Γι αυτούς τους λόγους αυτή η υποτίθεται υψηλού επιπέδου κοινωνία μας επέλεξε ανεύθυνους ,αγράμματους, ανίκανους ,ρουσφετολόγους και συμφεροντολόγους?
    Σύντομα θα απολαύσουμε τα αποτελέσματα των επιπόλαιων επιλογών μας.Και θα θυμηθούμε το σοφό Σόλωνα"Άριστα διοικείται μια πόλη όταν τιμούνται οι ενάρετοι και παραμερίζονται οι κακοί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαφωνώ καθόλου με το παραπάνω κείμενο και με τις μεθόδους που λέτε ότι χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές. Είναι κατάπτιστοι. Ομως έχω μια απορία και θα ήθελα μια απάντηση. Επι της δημαρχίας σας δεν υπήρχαν οφειλές που θα έπρεπε να ειχαν παραγραφεί με βάση την πενταετία; Εγώ ξέρω ότι ο νόμος ίσχυε και τότε. Η ευθύνη ήταν πάντα στους ταμίες. Απλώς τα πράγματα ήταν τότε ποιό χαλαρά και με την ανοχή-πίεση των δημάρχων έκαναν τα "στραβά μάτια" και άφηναν τις οφειλές να μαζεύονται. Τώρα που σφίξανε τα πράγματα τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλο. Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν είχαν πιεστεί τόσο πολύ οι ταμίες τώρα, οι δήμαρχοι δεν "καιγόντουσαν" να εισπράξουν. Στους ταμίες πρέπει λοιπόν να πιστωθεί η είσπραξη των οφειλών τώρα και όχι στους δημάρχους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε,
    σε ευχαριστώ για το εύστοχο ερώτημά σου, που μου δίνει την ευκαιρία να τοποθετήσω στη σωστή τους βάση τα θέματα αυτά. Σε ότι αφορά τον δήμο Αρκαλοχωρίου που είχα την τιμή να δημαρχεύω επί είκοσι χρόνια, δεν είχε ποτέ τέτοιο πρόβλημα ώστε να παραγραφούν χρήματα που οφειλότανε σε αυτόν. Φροντίζαμε πάντοτε να καλλιεργούμε στην κοινωνία μας την νοοτροπία ότι όλοι πρέπει να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
    Αυτή η προσπάθεια της πειθούς, είχε πολύ καλά αποτελέσματα αφού η εισπραξιμότητα στο δήμο μας και την ΔΕΥΑ ξεπερνούσε το 90%! Για αυτούς που καθυστερούσαν τις πληρωμές τους ασκούσαμε κατ' αρχήν ήπιες πιέσεις όπως, προφορική παρότρυνση, επιστολή, συστημένη επιστολή κ.α. Σε αρκετά άτομα που καθυστερούσαν υπερβολικά να ανταποκριθούν επιβάλαμε πιο δραστικά μέτρα, όπως αφαίρεση υδρομέτρων, εξώδικη πρόσκληση, δέσμευση του ΑΦΜ στην εφορία. Τέλος όταν οι οφειλές πλησίαζαν την πενταετία και υπήρχε κίνδυνος παραγραφής προβαίναμε στο σκληρότερο μέτρο που είναι η (απειλή) κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
    Με όλα αυτά τα μέτρα είχαμε άριστα αποτελέσματα. Οι οφειλέτες εξοφλούσαν ή ρύθμιζαν τις οφειλές τους σε ποσοστό που πλησίαζε το 100%. Δεν χρειάστηκε ποτέ να κατασχέσουμε και να ρευστοποιήσουμε κινητή ή ακίνητη περιουσία κανενός δημότη μας! Ποτέ επίσης δεν προσβάλαμε κανένα δημότη που αδυνατούσε ή καθυστερούσε να πληρώσει. Όλη η διαδικασία γινόταν με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του πολίτη.
    Όλοι το γνωρίζουν αλλά το αποκρύπτουν ότι ο πρώην δήμος Αρκαλοχωρίου είχε ελάχιστο για να μην πω καθόλου πρόβλημα παραγραφών λόγω πενταετίας, αν και είναι πολύ μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους που συναπαρτίζουν το δήμο Μινώα Πεδιάδας.
    Σε ότι αφορά τους δημοτικούς ταμίες, πράγματι πάντα είχαν την ευθύνη για τα παραγραφόμενα ποσά. Όμως οι ταμίες δεν ασκούν την οικονομική πολιτική των δήμων, της οποίας ένα κομμάτι είναι η εξασφάλιση ρευστότητας για να λειτουργεί αποδοτικά ο δήμος. Αν ο δήμος λειτουργεί σωστά τα χρήματα που κινδυνεύουν να παραγραφούν είναι ελάχιστα διότι η δουλειά γίνεται ενωρίτερα πριν φθάσουμε με μεγάλα ποσά οφειλών στην πενταετία!
    Αυτή την γενικότερη ευθύνη την έχουν οι αιρετοί και προ πάντων ο δήμαρχος που είναι και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής. Γι' αυτό "είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας" στο δημοτικό συμβούλιο για να ενεργοποιηθεί η οικονομική διοίκηση και να εισπράττονται οι οφειλές αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω"! Έτσι οδηγήθηκαν στις ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ που προσέβαλλαν την αξιοπρέπεια της πλειοψηφίας των δημοτών μας χωρίς να αποδώσουν τα αναμενόμενα για το ταμείο του δήμου!
    Ας μην χρησιμοποιούν λοιπόν τον ταμία για άλλοθι. Ο ίδιος ταμίας με διοίκηση Γιαννόπουλου δεν είχε κανένα πρόβλημα με παραγραμμένα ενώ με διοίκηση Καλογεράκη κινδυνεύει να σηκώσει τις αμαρτίες μίας ανύπαρκτης, ανερμάτιστης και βλαπτικής για τα συμφέροντα του δήμου οικονομικής πολιτικής. Ο δήμος έχει ήδη χάσει μεγάλα ποσά λόγω παραγραφής των, τα οποία δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι συνεπείς δημότες αλλά αυτοί που έχουν την ευθύνη διοίκησης.
    Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης και για την .. έκτασή της. Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία.



    ΑπάντησηΔιαγραφή