Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

ΕΛΙΕΣ Η ΛΑΔΙ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ;

 

ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ;

Όταν παραδίδεις ελιές, πρέπει να πληρώνεσαι τις ελιές!


Πριν από πολλά  χρόνια, τριάντα και πλέον, ο ελαιοπαραγωγός έπαιρνε το σύνολο της παραγωγής του λαδιού του στο σπίτι του και κατόπιν, όπως ήταν φυσικό, το εμπορευόταν ο ίδιος, έχοντας έστω μικρή παρέμβαση στη διαμόρφωση της αγοράς και της τιμής του.

Εδώ και πολλά χρόνια  όμως, ο παραγωγός δεν έχει καμία παρέμβαση στην εμπορία του προϊόντος και η μόνη σχέση του περιορίζεται στην παράδοση του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο, καθώς εκεί εξαντλείται η συμμετοχή του και κατόπιν περιμένει μοιρολατρικά σχεδόν, να μάθει την τιμή στην οποία πωλήθηκε ή θα πωληθεί το «λάδι του»!

Αφού λοιπόν παγιοποιήθηκε η παραπάνω καθοριστική αλλαγή, γιατί διατηρείται ο παραλογισμός; Γιατί ο παραγωγός παραδίδει  ελιές και παζαρεύει λάδι; Γιατί δεν πληρώνεται τις ελιές του, αυτές που παραδίδει στο ελαιουργείο, αλλά το λάδι που παράγεται από αυτές; Γιατί πρέπει να ασχολείται ο ελαιοπαραγωγός με τόσες αλλεπάλληλες διαδικασίες που τον ταλαιπωρούν και πιθανώς τον θίγουν; Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται για το πόσο «πήγε το κιλό» ή ακόμη χειρότερα «πόσο πήγε το τσουβάλι»;  



Και γιατί εκτός από το ζύγισμα των ελιών που παραδίδει, πρέπει να ζυγίσει το λάδι που παρήγαγαν και ακόμη παραπέρα, γιατί να ελέγχει τα στάδια παραγωγής και  γιατί να ελέγχει αν σωστά ή όχι πληρώνεται η παραγωγή του, σε σχέση με την εκάστοτε μεταβαλλόμενη τιμή του λαδιού;

Αφού παραδίδει ελιές, πρέπει να πληρώνεται τις ελιές του και να πηγαίνει ήσυχος και χωρίς άλλες έγνοιες στο σπίτι του! Δεν παραδίδει και δεν πουλάει λάδι, παρά μόνο τις ελιές του!

Ακριβώς, όπως ο συνάδελφός του που πουλάει σταφύλια δεν πληρώνεται   με την αξία του παραγόμενου μούστου ή του κρασιού, όπως και ο συνάδελφός του που πουλάει σιτάρι δεν πληρώνεται την αξία του παραγόμενου αλεύρου ή ο επίσης συνάδελφός του που παραδίδει στην μεταποίηση ζαχαρότευτλα, δεν πληρώνεται με την αξία της παραγόμενης ζάχαρης!


Με την υπάρχουσα παράλογη πρακτική, ζημιώνεται κυρίως ο ελαιοπαραγωγός, αλλά και ο σωστός και έντιμος ελαιουργός και ωφελούνται μόνο οι «λιγοι» κακοί επαγγελματίες και οι «τσάμπα.. έμποροι»!

Είναι επιτέλους ώρα να παρέμβουν οι Υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου της Χώρας μας!

 Θα το πράξουν ή δεν θα τολμήσουν να ταράξουν τα λιμνάζοντα;

Αρκαλοχώρι 12.12.2022

Χαράλαμπος Γιαννόπουλος  

Γεωπόνος, τ. Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου