Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ!


Στις αρχές της δεκαετίας το 80, νέος γεωπόνος τότε, επέλεξα και εισήγαγα στην γεωργία της Κρήτης το υλικό που βλέπετε.


Είναι ένας στύλος για γραμμικά αμπέλια, ο οποίος είναι προϊόν ανακύκλωσης πλαστικών υλικών όπως σακούλες, μπουκάλια, σωλήνες και άλλα είδη πλαστικών.
Για την κατασκευή ενός μόνο στύλου, χρησιμοποιούνται, μετά από θέρμανση και υψηλή συμπίεση σε ειδικές πρέσες,  κάποιες χιλιάδες πλαστικές σακούλες ή μπουκάλια, περιορίζοντας σημαντικά τη διασπορά τους και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Κάθε φορά που βλέπω, κατά τους συχνούς περιπάτους μου, αυτά τα υλικά να στέκουν αμετάβλητα μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, χαίρομαι για την επιλογή μου και σκέπτομαι ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, μπορούν με σωστή επεξεργασία να γίνουν πολύτιμα για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την Εθνική Οικονομία αλλά και για το ίδιο το Περιβάλλον!
Για παράδειγμα, ο παραπάνω στύλος,  σε σχέση με τους τσιμεντένιους, εκτός των πολλών  άλλων,  έχει και  το πλεονέκτημα ότι δεν απορροφά νερό από το έδαφος, και επομένως συμβάλλει στην οικονομία του νερού στις καλλιέργειες.


Είναι ένα μικρό παράδειγμα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν, που δείχνει ότι ο καθένας στον τομέα του μπορεί να βοηθήσει στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος χωρίς να ζημιώνεται αλλά αντιθέτως, μαζί με το περιβάλλον,  να ωφελείται και ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου