Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ο ΣΚΙΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!

Η ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ!

Μόλις προ ολίγων ημερών άκουσα (διάβασα) την κραυγή αγωνίας της πρώην επιτρόπου κυρίας Χανιαλάκη για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής του Σκινιά  λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού. Κινδυνεύει να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής  μετά από δύο χρόνια απόλυτης αφορίας των δένδρων! Αιτία; Λειτουργεί μόνο η μία γεώτρηση. Οι άλλες δύο έχουν χαλάσει και ο δήμος δεν μπορεί να τις επισκευάσει! Ότι χαλάει δεν ξαναφτιάχνει;
                Μετά από τρία χρόνια χωρίς παραγωγή στο Σκινιά, ο δήμος περίμενε να έλθει η αρδευτική περίοδος για να επισκευάσει τις γεωτρήσεις! Ωραίος προγραμματισμός!
                Στο σημείο αυτό, πρέπει να πω ότι η κοινότητα του Σκινιά είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αρδευτικού νερού στο δήμο! Καταναλώνει, τις χρονιές της παραγωγής,  περισσότερο  νερό από όσο καταναλώνουν συνολικά και οι 15 τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Καστελλίου! Τις χρονιές ευφορίας των δένδρων η κατανάλωση μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ή και τα 600.000 κυβικά μέτρα νερού! Οι εισπράξεις για το δήμο μπορεί να αγγίξουν  τις 150.000 ευρώ!
                Είναι δικαιολογία σοβαρή αυτή που εκφράζεται από κάποιους "υπεύθυνους" του δήμου, ότι δεν έχουν χρήματα;   Δεν έχουν λέει 6.000 ευρώ που χρειάζονται για τις επισκευές, την ώρα που η απώλεια από την μη χρήση του νερού μπορεί να υπερβεί τις 60.000 έως 80.000 ευρώ! Το κυριότερο, δεν σκέπτονται ότι οι απώλειες εισοδήματος των κατοίκων λόγω  της στέρησης του νερού από τις αρδευόμενες καλλιέργειες θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;
                Πως άραγε θα είχαν χρήματα αφού στα χρόνια που διοικούν το δήμο άφησαν εντελώς αδικαιολογήτως να παραγραφούν οφειλές κακοπληρωτών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Πως θα είχαν χρήματα αφού η λέξη "οικονομία" είναι άγνωστη σε αυτούς;  Πως θα είχαν χρήματα αφού έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να αυξηθεί το κόστος του νερού;
                Αναφέρω μερικά παραδείγματα: Α). Πέταξαν, τα τρία τελευταία χρόνια,  200.000 και πλέον κυβικά μέτρα νερού, και μάλιστα επιφανειακού,  της λιμνοδεξαμενής του Σκινιά μόνο και μόνο για να δυσφημιστεί ο Γιαννόπουλος! Ήταν λέει επικίνδυνη η ανύψωση του φράγματος!!!  Β). Από ανικανότητα και κυρίως αδιαφορία δεν γέμισαν την λιμνοδεξαμενή, όπως κάναμε κάθε χρόνο διότι , λέει, δεν είχαν χρήματα να επισκευάσουν το αντλητικό  μηχάνημα!  Γ).  Δεν έδωσαν καμία σημασία για την επανατοποθέτηση του σωλήνα με τον οποίο είχαμε συνδέσει  το φράγμα Καραβάδου με το αρδευτικό δίκτυο Σκινιά, και τον οποίο κάποιος ανεγκέφαλος έκλεψε! Ο  σωλήνας αυτός έδινε, μέχρι που έτρεχε ο ποταμός,  νερό για τις πρώιμες  καλλιέργειες του Σκινιά χωρίς κανένα κόστος για το δήμο! Προτίμησαν να φέρνουν το νερό με τεράστιο κόστος από το Φαραγγόμυλο! Δ). Ενώ σε πάρα πολλά σημεία του δικτύου  υπάρχουν διαρροές και επί μήνες χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού, δεν δίνουν καμία σημασία για τις επισκευές. Έτσι, τεράστια ποσά από το ταμείο του δήμου, χωρίς κανένα λόγο πληρώνονται στη ΔΕΗ για νερό που χάνεται!  
                Υπάρχουν περιπτώσεις  που χάνονται χιλιάδες κυβικά νερό από διαρροή,  κόστους εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ, ενώ το απαιτούμενο ανταλλακτικό κοστίζει μόλις 5, 10 ή το πολύ 50 ευρώ!
Δεν έχουν χρήματα ούτε για αυτά; Τότε γιατί διπλασίασαν τα πάγια από 2,5 σε 5 ευρώ ανά υδρόμετρο;
                Φαντάζουμαι τι θα γινότανε αν υπήρχαν σήμερα τα προβλήματα που εμείς είχαμε με τη ΔΕΗ όταν, λόγω των αυξομειώσεων της τάσης του ρεύματος, είχαμε σχεδόν καθημερινά ζημιές στους πίνακες και στα αντλητικά συγκροτήματα. Αγωνιστήκαμε όμως και όλα τα χρόνια που διοικήσαμε το δήμο,  δώσαμε χωρίς διακοπή νερό στους αγρότες του χωριού για να ποτίσουν!  Εάν τα προβλήματα αυτά υπήρχαν σήμερα ο Σκινιάς δεν θα έβλεπε ούτε σταγόνα αρδευτικού νερού από τις γεωτρήσεις!  
                Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, οι υπεύθυνοι του δήμου, έκαναν (ρουσφετολογικά κυρίως) παράλογες  επεκτάσεις των αρδευτικών δικτύων. Ενώ, με πράξεις και παραλήψεις, μείωναν  τα αποθέματα του νερού, φρόντιζαν να αυξήσουν την κατανάλωση!
                Γι' αυτό λέω ότι αυτός ο δήμος δεν διοικείται! Το έγραψα σε άρθρο μου στο BLOG μου  την 17.10.2013.  Τώρα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.  
Πολύ φοβούμαι, ότι το ίδιο θα συμβεί  και με την ύδρευση του χωριού αν συνεχίσουν την ίδια απαράδεκτη τακτική!
Ο θεός να βάλει το χέρι του! (Ας μην αυταπατώνται οι άνθρωποι του Σκινιά, δεν είναι μόνο θύματα, είναι και θύτες)!  
Αρκαλοχώρι 5.8.2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου