Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η ΠΛΗΜΥΡΑ ΤΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΧΩΝΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ 

ΕΦΕΥΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ!



Αγανάκτηση, οργή αλλά και κατάπληξη δημιουργεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο οροπέδιο Λασιθίου, μετά τις τελευταίες ισχυρές βροχές.
Ο δήμαρχος Οροπεδίου διαμαρτυρόμενος, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ καθημερινώς σχεδόν μέσα από τα ΜΜΕ, εκλιπαρεί για την παροχέτευση των πλημμυρικών νερών που απειλούν να πνίξουν ολόκληρα χωριά!

Καλεί επειγόντως τους δημιουργούς αυτής της κατάστασης, και ταυτοχρόνως υπεύθυνους του περιβαλλοντικού εγκλήματος, του υδατικού αποκλεισμού του Χώνου, να λύσουν το πρόβλημα, παροχετεύοντας τα νερά προς τον Αποσελέμη και από εκεί προς τη θάλασσα και όχι προς τον προαιώνιο προορισμό τους, δηλαδή προς τον Χώνο Οροπεδίου.

Είναι πράγματι εκπληκτική η απρονοησία; η περιβαλλοντική αδιαφορία;   η απληστία; ή μήπως η μανία καταστροφής εκείνων  που μελέτησαν και κατασκεύασαν τα έργα παροχέτευσης των υδάτων προς την σήραγγα, χωρίς να αφήσουν καν μία επαρκούς μεγέθους βαλβίδα  εκτόνωσης και παροχέτευσης των νερών  προς την κατεύθυνση του Χώνου!

Εάν υπήρχε, εάν είχαν προβλέψει και κατασκευάσει μία βάνα, μία πόρτα ρύθμισης της στάθμης, εκτόνωσης και παροχέτευσης των νερών, στο ήμισυ του ύψους του μικρού φράγματος ανάσχεσης  ή και χαμηλότερα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα!

 Αντιθέτως, θα κατέβαινε η στάθμη και ταυτοχρόνως μέσω του χώνου, θα εμπλουτιζόταν οι υδροφορείς γύρω από τον ορεινό όγκο των Λασιθιώτικων, τους οποίους έχουν καταδικάσει σε προοδευτική ξήρανση, με όλες τις άφρονες ενέργειες,  τόσο της κατασκευής όλου του έργου της σήραγγας, όσο και με την απαράδεκτη επιλογή  του αποκλεισμού του Χώνου ακόμη και για τα νερά που περισσεύουν και δεν χρειάζονται για  το φράγμα του Αποσελέμη.
Δηλαδή, ακόμη και όταν δεν χρειάζονται τα επιπλέον νερά για την πλήρωση του φράγματος Αποσελέμη, προτιμούν να τα οδηγούν, μέσω αυτού,  στο Κρητικό πέλαγος.

Καταλήγοντας, ας κατασκευάσουν έστω και τώρα, το παραπάνω έργο της παροχέτευσης, που θα ωφελήσει τους πάντες. Τους κατοίκους του Οροπεδίου, τα ίδια τα έργα, τους υδροφορείς που τροφοδοτούνται από το χώνο, όλο το Ν Ηρακλείου και βεβαίως το περιβάλλον συνολικά.

Βεβαίως η οριστική, ασφαλής και πραγματική λύση, είναι η αλλαγή  της σημερινής χρήσης της σήραγγας, με την μετατροπή της  ως τμήμα έργου αντλησιοταμίευσης, που είναι ασυγκρίτως αποδοτικότερο και να αφεθούν τα νερά του Οροπεδίου στην προαιώνιο πορεία τους προς τον χώνο.

Ίδε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμά μας στον σύνδεσμο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου