Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Τρεις κάδοι ανακύκλωσης στη γειτονιά μου. Συντροφιά τους η λεύκα που κατέστρεψαν με  κλάδεμα "αλλά ΜΙΝΩΑ"

Η ανικανότητα και η αδιαφορία έχουν κόστος

Κίνητρα για την προώθηση της ανακύκλωσης κατ’ αρχάς σε επίπεδο δήμων και στη συνέχεια και σε επίπεδο πολίτη, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων που εισήχθηκε  στη Βουλή. Η άλλη όψη, όμως, είναι η απειλή επιβολής προστίμων σε δήμους, αλλά και πολίτες σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται ή και σαμποτάρουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, προβλέπει επιβολή προστίμων από 1.000 έως 100.000 ευρώ στους δήμους που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.
Είναι θλιβερή η κατάντια του τόπου μας. Ενώ η ανακύκλωση γινόταν κανονικά από το 2007 έως και το 2010, όταν ως δήμος Αρκαλοχωρίου ανακυκλώναμε τα απορρίμματα όχι μόνο του  δήμου μας, αλλά και τριών ακόμη δήμων, από το 2011 σταμάτησε παντελώς η ανακύκλωση, παρά την εκ του νόμου υποχρέωση  του δήμου που είχε λάβει δωρεάν κάδους και μηχανικά μέσα και είχε υπογράψει αντίστοιχα συμβόλαια.
Ο μεγάλος δήμος έγινε για να πάμε μπροστά (τόπος με μέλλον δεν είπανε;) και όχι για να γυρίσουμε στο απώτερο παρελθόν!
Τα πρόστιμα όμως; Ποιος θα τα πληρώσει; Πάλι οι δημότες; Και  οι αποκλειστικά υπεύθυνοι θα συνεχίσουν να παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι δεν έχουν έσοδα, ενώ τα σπαταλούν με άφρονες πράξεις και παραλήψεις όπως η παραπάνω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου