Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ!

  




ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!

Ο ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ - Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ!

Τα νερά του οροπεδίου που μέσω του Χώνου έμπαιναν για χιλιάδες χρόνια στον ορεινό όγκο και ένα μέρος από αυτά τροφοδοτούσε τις γεωτρήσεις και τις πηγές του δήμου μας, τώρα θα κατευθύνονται όλα, μέσω της σήραγγας, στο φράγμα Αποσελέμη!
Μην αμφιβάλλει κανένας. Πριν από λίγα χρόνια σε έρευνα του ΙΓΜΕ, μπήκαν χρώματα στο χωνο και μετά από λίγο χρόνο, εντοπίστηκαν στις γεωτρήσεις μας!
Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι σίγουρες, και για αυτό, ως δήμος Αρκαλοχωριου είχαμε αντιδράσει έντονα.


Θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω την αντιπαράθεση του Δήμου Οροπεδίου με εκείνον του Ηρακλείου για τα ανταποδοτικά και άλλες διεκδικήσεις.
Εμείς, ο δικός μας δήμος, ο μεγάλος χαμένος, ως συνήθως, σε όλα τα σοβαρά και κρίσιμα θέματα, είναι απών!
Κάποιοι σοβαροί άνθρωποι του τόπου, που υποστήριξαν η ακόμα υποστηρίζουν αυτή την ομάδα, δεν βλέπουν που οδηγούν τον τόπο; Και αν βλέπουν, τι κάνουν;





Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΤΕΛΟΣ!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 26 ΧΡΟΝΙΑ!
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 

Ένας ακόμη καταξιωμένος θεσμός που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον   τόπο μας εγκαταλείπεται. Χρόνια αγώνων, υψηλοί στόχοι και προσδοκίες, η φιλοδοξία μιας ολόκληρης κοινωνίας να προσφέρει στον εαυτό της και τους άλλους ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου συντρίβονται. Η υπερήφανη κοινωνία μας ταπεινώνεται για ακόμη μία φορά.
Ακούγοντας ανάμεσα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το υπό κατασκευή Αεροδρόμιο και  την εντός αυτού, λειτουργία Εκθεσιακού Κέντρου, θα περίμενε κανείς την άμεση αντίδραση του δήμου,  ο οποίος θα άρπαζε την ευκαιρία να ζητήσει την τοποθέτηση του εν λόγω κέντρου στο χώρο της σημερινής έκθεσης Αρκαλοχωρίου,  όπου ήδη υπάρχουν υποδομές στεγασμένου και υπαίθριου χώρου 25 στρεμμάτων, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε 50 ή και σε 100 στρέμματα.  
Μόνο έτσι η δραστηριότητα αυτή (και άλλες παρόμοιες),  θα είχε ωφέλιμες  επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, θα αξιοποιούνταν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα υπήρχε  πραγματική ανταποδοτικότητα για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας.
Όμως ο  μοιραίος άνθρωπος που δήθεν διοικεί τον τόπο, δεν έκανε απολύτως τίποτα σχετικά με αυτό. Έκανε αυτό που ξέρει  πάρα πολύ καλά. Την καταστροφή, την διάλυση και την ισοπέδωση.



ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


Τα μηνύματα που είχαν δώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν σαφή. Μετέτρεψαν το χώρο δίπλα από το εκθεσιακό κέντρο και το θέατρο σε χωματερή. Αυτή τη σημασία δίνουν σε αυτόν  τον ιερό χώρο των ανθρώπινων επαφών, της επικοινωνίας και του πολιτισμού. Η παραπάνω κατάληξη ήταν πλέον αναμενόμενη.
Ο ίδιος άνθρωπος επέστρεψε στο χώρο του εγκλήματος για να ολοκληρώσει την καταστροφή που προκάλεσε το 1983, όταν υποθήκευσε στην Αγροτική Τράπεζα το χώρο του εκθεσιακού μαζί με παρακείμενα στρέμματα συνολικής έκτασης  121 στρεμμάτων, για να πάρει δάνειο πολλών εκατομμυρίων δραχμών, με εγγύηση της  τότε κοινότητας Αρκαλοχωρίου, ο διαβόητος συνεταιρισμός ΑΡΚΑΛΙ, που παραλίγο να οδηγήσει σε τεράστια καταστροφή τα μέλη του αλλά και τον τόπο γενικότερα.
Με συνεχείς αγώνες 20 ετών, καταφέραμε να επαναφέρουμε την παραπάνω έκταση στο δήμο, μόλις το 2010, και  αφού πληρώσαμε σημαντικό τίμημα στην Τράπεζα, για να μας απαλλάξει από το βάρος των εγγυήσεων που ο παραπάνω μοιραίος άνθρωπος, με άφρονα τρόπο, είχε φορτώσει στον τόπο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ  ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ

Ήδη από το 1991 καταλάβαμε τον χώρο, αποβάλλοντας την Αγροτική Τράπεζα  και την Ένωση Ηρακλείου    από το κτίριο του συσκευαστηρίου, το μετέπειτα Εκθεσιακό Κέντρο, που είχε μετατρέψει σε  αποθήκες σταφίδας και άλλων υλικών.


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Αμέσως, βρήκαμε χρηματοδότηση και αναμορφώσαμε το κτίριο στο πανέμορφο εκθεσιακό κέντρο που βλέπετε, για να υποδεχτεί τις εκθέσεις που διοργανώσαμε από το 1993 και μετά. Το ίδιο έγινε και με τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο διαμορφώσαμε ως υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, αλλά και ως χώρο άλλων εκδηλώσεων καθώς επίσης και ως χώρο στάθμευσης. Σήμερα η εμφάνιση του κτιρίου απεικονίζει την επέλαση των βαρβάρων. Ούτε τα περήφανα κυπαρίσσια και το σύμβολο της έκθεσης δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν! 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ακολούθως,  δίπλα από το εκθεσιακό κέντρο, κατασκευάσαμε το  υπέροχο δημοτικό θέατρο, μοναδικό σε μέγεθος και ποιότητα σε όλη την Κρήτη,  για να μπορούν να φιλοξενηθούν  κάθε μορφής εκδηλώσεις για τις ανάγκες της μεγαλύτερης Γεωργικής έκθεσης της Νότιας Ελλάδας, αλλά και κάθε εκδήλωση που είχε ανάγκη ο τόπος και οι φορείς του.

Κορυφαία διοργάνωση ήταν το μουσικό φεστιβάλ Αρκαλοχωρίου που ξεκίνησε το 2009 με μεγάλη επιτυχία. Το ακύρωσαν και αυτό χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία.


ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΑΤΡΟ

Βλέποντας την συνεχή επιτυχία και μεγέθυνση  της  Έκθεσης, προβήκαμε στην κατασκευή νέου κτιρίου δίπλα και παραλλήλως του παλαιού, διπλασιάζοντας τον στεγασμένο εκθεσιακό  χώρο, ο οποίος έφθασε πλέον τα 4000 τ.μ περίπου.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ακολούθως κατασκευάσαμε εντός του παραπάνω χώρου το υπέροχο συνεδριακό χώρο για τις ανάγκες της Έκθεσης, και κυρίως για της ανάγκες της κοινωνίας μας.
Επιπλέον, σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από τα όρια του εκθεσιακού χώρου, αγοράσαμε έκταση 35 στρεμμάτων, μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε το έργο, ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ώστε στο σύνολό του ο χώρος, να γίνει ισχυρό κέντρο εμπορικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των κατοίκων και των κάθε λογής επισκεπτών, πάντοτε μέσα στον ευρύτερο στόχο μας για την πολύπλευρη ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.
Από αυτό το έργο κράτησαν μόνο τον τίτλο αλλά όχι την ουσία. Κάνουν τελικά γήπεδο και όχι στάδιο!  Καταργούν τις μεγάλες επιλογές του τόπου. Ακόμη και δρομολογημένα από εμάς έργα, είτε τα καταργούν είτε τα κάνουν  μικρά ή μισά.

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΜΕΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η κατάργηση της   Έκθεσης Αρκαλοχωρίου, αποτελεί το τελευταίο και ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία και συνέπεια του δήμου.
Είναι ασέβεια και ύβρις προς όλους όσους αγωνίστηκαν για την καθιέρωση και την ανάπτυξή της.
Ναρκοθετεί και υπονομεύει κάθε ανάλογη  προσπάθεια που θα μπορούσε να αναληφθεί στο μέλλον.
Ταπεινώνει βάναυσα και αδικαιολόγητα το Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν το αντιλαμβάνονται.
Δυστυχώς, το Καλό είναι πιο δύσκολο από το Κακό. Η δημιουργία είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή. 
Οι θεσμοί για να διατηρηθούν απαιτούν  ενδιαφέρον, προσήλωση, επιμονή, φροντίδα, υπευθυνότητα και αγάπη. Δυστυχώς όμως, τέτοιο απόθεμα δεν υπάρχει!

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ!


Στις αρχές της δεκαετίας το 80, νέος γεωπόνος τότε, επέλεξα και εισήγαγα στην γεωργία της Κρήτης το υλικό που βλέπετε.


Είναι ένας στύλος για γραμμικά αμπέλια, ο οποίος είναι προϊόν ανακύκλωσης πλαστικών υλικών όπως σακούλες, μπουκάλια, σωλήνες και άλλα είδη πλαστικών.
Για την κατασκευή ενός μόνο στύλου, χρησιμοποιούνται, μετά από θέρμανση και υψηλή συμπίεση σε ειδικές πρέσες,  κάποιες χιλιάδες πλαστικές σακούλες ή μπουκάλια, περιορίζοντας σημαντικά τη διασπορά τους και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Κάθε φορά που βλέπω, κατά τους συχνούς περιπάτους μου, αυτά τα υλικά να στέκουν αμετάβλητα μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, χαίρομαι για την επιλογή μου και σκέπτομαι ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, μπορούν με σωστή επεξεργασία να γίνουν πολύτιμα για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την Εθνική Οικονομία αλλά και για το ίδιο το Περιβάλλον!
Για παράδειγμα, ο παραπάνω στύλος,  σε σχέση με τους τσιμεντένιους, εκτός των πολλών  άλλων,  έχει και  το πλεονέκτημα ότι δεν απορροφά νερό από το έδαφος, και επομένως συμβάλλει στην οικονομία του νερού στις καλλιέργειες.


Είναι ένα μικρό παράδειγμα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν, που δείχνει ότι ο καθένας στον τομέα του μπορεί να βοηθήσει στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος χωρίς να ζημιώνεται αλλά αντιθέτως, μαζί με το περιβάλλον,  να ωφελείται και ο ίδιος.


Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΟΗΣΙΑ


Η άγνοια σκοτώνει! Αν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί γνώριζαν πόσο κακό κάνουν στο χωράφι τους, στον εαυτό τους, στα παιδιά τους, στην εθνική οικονομία και στο περιβάλλον, θα πήγαιναν να μαζέψουν όλα τα πλαστικά από το χωράφι και θα τα πήγαιναν σε χώρο ανακύκλωσης. 

Αν ήξεραν ότι η πλαστική σακούλα αποσυντίθεται σε 10- 20 χρόνια, το πλαστικό μπουκάλι σε πάνω από 450 και ο πλαστικός σωλήνας σε πάνω από 1000 χρόνια θα κρατούσαν πιο υπεύθυνη στάση.

ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η παιδεία και η επιμόρφωση όλων είναι περισσότερο από απαραίτητη. Η ανακύκλωση δεν είναι πολυτέλεια ή μόδα, αλλά επείγουσα ανάγκη και προτεραιότητα για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και κοινωνία.

Πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει το Κράτος και οι δήμοι για το παραπάνω πελώριο θέμα, έχει και ο καθένας από εμάς μερίδιο ευθύνης για την κακοποίηση του περιβάλλοντος, δηλαδή της ίδιας της ζωής μας και κυρίως της ζωής των νέων και επερχομένων γενεών!
Δεν χρειάζεται κόπος παρά μόνο υπευθυνότητα και συνέπεια.


Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ


Δεν υπάρχει δρόμος για την ευημερία, η ευημερία είναι ο δρόμος.




Εικόνα 1 Ο ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Και μόνη της η παραπάνω φωτογραφία δείχνει την υποβάθμιση, την περιφρόνηση και εν τέλει την καταστροφή του τόπου μας.
Αυτός ο δρόμος περιλαμβάνεται στο Πολεοδομικό Σχέδιο Αρκαλοχωρίου και είναι από τους πιο βασικούς του Αρκαλοχωρίου αφού συνδέει άμεσα την Ελευθερίου Βενιζέλου με το Κολυμβητήριο, το ανατολικό τμήμα της πόλης και φυσικά με τον περιφερειακό δρόμο. 

Εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία αυτού του δρόμου και επομένως την προτεραιότητα της κατασκευής του, απαλλοτριώσαμε το αντίστοιχο οικόπεδο το έτος 2010 για να μετατραπεί σε δημοτικό δρόμο συμφώνως με την πολεοδομική μελέτη.
Δυστυχώς, από τότε, επτά χρόνια μετά, δεν κατάφεραν να ασφαλτοστρώσουν αυτόν τον μήκους 50 μέτρων δρόμο ώστε να συνδεθεί με τον υπάρχοντα που οδηγεί προς το Κολυμβητήριο! 

Εικόνα 2 Ο ΙΔΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ  ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αντί αυτού έκαναν το αδιανόητο. Έκλεισαν το δρόμο με μπάζα και συρματόπλεγμα  περιορισμού των προβάτων, δημιουργώντας μία τόσο «όμορφη» εικόνα στο κέντρο της πόλης, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
Δείτε με ποιους τρόπους υλοποιούν το σύνθημά τους,   «ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ», κλείνοντας ή καταστρέφοντας τους δρόμους που σίγουρα οδηγούν στο μέλλον!

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Τρεις κάδοι ανακύκλωσης στη γειτονιά μου. Συντροφιά τους η λεύκα που κατέστρεψαν με  κλάδεμα "αλλά ΜΙΝΩΑ"

Η ανικανότητα και η αδιαφορία έχουν κόστος

Κίνητρα για την προώθηση της ανακύκλωσης κατ’ αρχάς σε επίπεδο δήμων και στη συνέχεια και σε επίπεδο πολίτη, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων που εισήχθηκε  στη Βουλή. Η άλλη όψη, όμως, είναι η απειλή επιβολής προστίμων σε δήμους, αλλά και πολίτες σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται ή και σαμποτάρουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, προβλέπει επιβολή προστίμων από 1.000 έως 100.000 ευρώ στους δήμους που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.
Είναι θλιβερή η κατάντια του τόπου μας. Ενώ η ανακύκλωση γινόταν κανονικά από το 2007 έως και το 2010, όταν ως δήμος Αρκαλοχωρίου ανακυκλώναμε τα απορρίμματα όχι μόνο του  δήμου μας, αλλά και τριών ακόμη δήμων, από το 2011 σταμάτησε παντελώς η ανακύκλωση, παρά την εκ του νόμου υποχρέωση  του δήμου που είχε λάβει δωρεάν κάδους και μηχανικά μέσα και είχε υπογράψει αντίστοιχα συμβόλαια.
Ο μεγάλος δήμος έγινε για να πάμε μπροστά (τόπος με μέλλον δεν είπανε;) και όχι για να γυρίσουμε στο απώτερο παρελθόν!
Τα πρόστιμα όμως; Ποιος θα τα πληρώσει; Πάλι οι δημότες; Και  οι αποκλειστικά υπεύθυνοι θα συνεχίσουν να παραμυθιάζουν τους πολίτες ότι δεν έχουν έσοδα, ενώ τα σπαταλούν με άφρονες πράξεις και παραλήψεις όπως η παραπάνω;

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ


Στο πολεμικό συμβούλιο λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913, o Παύλος Κουντουριώτης,  μεταξύ άλλων, υπογράμμισε στον Ελευθέριο Βενιζέλο τα παρακάτω:          

«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν καταγίνομαι με το χι συν ψι και τας γωνίας αποκλίσεως. Ξεύρω να πω ένα πράγμα. Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος. Σας διαβεβαιώ ότι με τα καράβια που έχομε θα κάμουμε καλά τη δουλειά μας».

Και όταν ήλθε η κρίσιμη στιγμή, με την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης στη Λήμνο και λίγο πριν τον μεγάλο θρίαμβο, επιβαίνων του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα:
«Μέ τήν δύναμιν του Θεού, τάς ευχάς τού Βασιλέως μας και έν ονόματι του δικαίου καί μέ τήν πεποίθησιν της νίκης, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου εναντίον του εχθρού του Γένους».


Η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη έρχεται επισήμως 21 χρόνια αργότερα από τον ίδιο τον Εθνάρχη:
«Φίλτατε Ναύαρχε.                        
Είκοσι ένα χρόνια κλείουν σήμερα από την ημέρα, που με την ναυμαχία της Έλλης εξησφάλισες την κατά θάλασσαν υπεροπλίαν της Ελλάδος και των συμμάχων της και έτσι εξησφάλισες την τελικήν νίκην των. Όλοι οι Έλληνες σου είμεθα ευγνώμονες διά την νίκην σου αυτήν. Περισσότερον από όλους εκείνος, που γνωρίζει, ότι χωρίς την αδάμαστον αποφασιστικότητά σου και την πίστιν σου εις την κατά θάλασσαν νίκην μας, δεν θα απεφασίζαμεν να λάβωμεν μέρος εις τον πρώτον Βαλκανικόν Πόλεμον, με αποτέλεσμα ότι, αν μεν νικούσαν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, τα όριά μας θα έμεναν οριστικώς εις την Μελούνα ή το πολύ θα έφθαναν στον Αλιάκμονα, αν δε νικούσαν οι Τούρκοι, η ζωή των ομογενών της Αυτοκρατορίας θα απέβαινεν ανυπόφορος.

Με εξαίρετον τιμήν και αγάπην Ελευθ. Κ. Βενιζέλος »
Τέτοιους μεγάλους άνδρες χρειάζεται επειγόντως σήμερα η Χώρα μας. Υπάρχουν;



Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ Γ. ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ;
ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ  ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗ
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
     
   


Στον απόηχο του εξαιρετικά επιτυχημένου ημιμαραθωνίου δρόμου Αρκαλοχωρίου και αφού συγχαρώ όλους τους διοργανωτές, αθλητές και εθελοντές, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις και τρεις προτάσεις.

Πρώτον, η διοργάνωση έχει αγγίξει το τέλειο από πλευράς επικοινωνίας και προβολής και το βάρος πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή περισσότερων προβεβλημένων  αθλητών από τη χώρα μας  και από το εξωτερικό.

ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ

Δεύτερον, είναι άριστες οι παράλληλες εκδηλώσεις που δείχνουν ανθρωπισμό, ευαισθησία και πολιτισμό και εξαιρετική η συμμετοχή των συμπολιτών μας, που ίσως είναι η  μεγαλύτερη παράπλευρη ωφέλεια   για την κοινωνία μας.

Ως προς τις προτάσεις:

Θεωρώ ότι υπάρχει η κατάλληλη ωρίμανση για την διοργάνωση Μαραθωνίου δρόμου που θα διέρχεται από τα τρία μεγάλα κέντρα του δήμου, πιθανώς ανά διετία ή κατ’ εναλλαγή με τον ημιμαραθώνιο. Ας σκεφθούμε ταυτοχρόνως την αποκατάσταση και την εκ νέου απόδοση τιμής στον  αθλητή – λαϊκό θρύλο ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗ, που υποτιμήθηκε από την αδυναμία της δημοτικής αρχής, οι οποία  διέκοψε την διεξαγωγή του ομώνυμου δρόμου,  μετά από την εικοσαετή συνεχή διεξαγωγή του.

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΤΖΙΡΙΤΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΣΣΑΝΟΥΣ

Με την δεύτερη πρόταση, προτείνω σε κάθε διοργάνωση να  προσκαλούνται και να τιμώνται διάσημα πρόσωπα που έχουν συνδυάσει αρμονικά τον αθλητισμό με τα γράμματα και τις τέχνες, ώστε να δίδονται απτά παραδείγματα στην νεολαία μας. Τέτοια πρόσωπα υπάρχουν πάρα πολλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΡΕΧΕΙ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ


Ως παράδειγμα, θα μπορούσε να προσκληθεί ο εκπληκτικός ελληνιστής και μαραθωνοδρόμος Ισπανός  καθηγητής του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, Κύριος ΧΟΥΑΝ ΚΟΝΤΕΡΧ που δημιούργησε ένα site µε τις διεθνείς ειδήσεις στα Αρχαία Ελληνικά!
                        
ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ



Τέλος πρέπει να πούμε ότι τα παραπάνω αγωνίσματα ανήκουν στον βασιλιά του αθλητισμού που είναι ο στίβος, και στίβος χωρίς στάδιο είναι αδύνατον να αναπτυχθεί σωστά. Είναι ώρα λοιπόν, πριν ολοκληρωθεί το ημιτελές έργο με την κατασκευή του γηπέδου και μόνον,  να οργανώσουμε «σταυροφορία» για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αθλητικού  έργου του τόπου μας σύμφωνα με τον τίτλο του: «ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ». Να εξασφαλιστεί άμεσα χρηματοδότηση του έργου και η ολοκλήρωσή του. Να μην το αφήσουμε να περιμένει στις Ελληνικές καλένδες! 

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΤΙ ΣΤΑΔΙΟΥ


ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ



ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Το στάδιο Αρκαλοχωρίου είναι ένας υψηλός στόχος που επιδιώκαμε ως κοινωνία για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Στα πλαίσια αυτής της  προτεραιότητας αγοράσαμε κατάλληλη  έκταση 35 στρεμμάτων, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Εκθεσιακό Κέντρο και εφάπτεται του δρόμου Αρκαλοχώρι Αυλή. Κατόπιν εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του έργου,  εκπονήθηκε η απαιτούμενη μελέτη και το έτος 2010 δημοπρατήθηκε το έργο,  με τον τίτλο «Νέο στάδιο Αρκαλοχωρίου» και προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ.
Από τον ανωτέρω διαγωνισμό προέκυψε ανάδοχος εργολάβος με προσφορά που περιελάμβανε έκπτωση 44% επί του προϋπολογισμού του έργου.  Με αυτή την έκπτωση,  ήταν απολύτως επαρκής η υπάρχουσα πίστωση των 1.350.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου και την διάθεσή του στην τοπική αλλά και στις κοινωνίες των γειτονικών δήμων.


ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ ΑΞΙΖΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

Δυστυχώς όμως, κάποιος εκ των διαγωνισθέντων υπέβαλλε  ένσταση κατά της δημοπρασίας και δεν κατέστη δυνατόν να επιλύσουμε το όποιο πρόβλημα και να  ολοκληρώσουμε την ανάθεση του έργου  ώστε  να αρχίσει η κατασκευή του, διότι η θητεία μας δεν ανανεώθηκε  την 31.12.2010,  φυσικά με  την ψήφο των δημοτών του νέου δήμου.
Περιμέναμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα ενεργούσε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος ή έστω για την άμεση επαναδημοπράτηση του έργου και την τάχιστη κατασκευή του.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑΔΙΟ

Δυστυχώς όμως μετά από 7 χρόνια ετοιμάζονται,  χωρίς να ντρέπονται,  να παραδώσουν, να εγκαινιάσουν μάλιστα, το μισό έργο ή και ακόμη λιγότερο, να εγκαινιάσουν δηλαδή ένα γήπεδο! Το μόνο που κρατούν από το έργο που ονειρευτήκαμε, προετοιμάσαμε  και σχεδιάσαμε για τον τόπο, είναι ο τίτλος: « Νέο στάδιο Αρκαλοχωρίου»! Δεν φτιάχνουν όμως ούτε νέο, ούτε στάδιο παρά μόνο ένα γήπεδο.
Αν θέλαμε κάτι τέτοιο θα το είχαμε φτιάξει στις αρχές της δεκαετίας του 90. Δεν θα αγοράζαμε 35 στρέμματα αλλά μόνο 7, 8 ή το πολύ 10 στρέμματα, που επαρκούν για ένα γήπεδο που ούτως ή άλλως ο δήμος διαθέτει άλλα 10 τέτοια τουλάχιστον!
Η δικαιολογία;  «Δεν έχουμε λεφτά». Όπως πάντα λένε  ως δικαιολογία τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως έτσι; Όχι φυσικά. Όταν δεν έχεις χρήματα δεν αποδέχεσαι ένα μειοδότη στον διαγωνισμό  και μάλιστα με έκπτωση 12%, όταν όλοι οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί στην  εποχή της οικονομικής κρίσης κινούνται με ποσοστά έκπτωσης πάνω από 55 ή και 60%!
Για παράδειγμα το Βερούλειο στάδιο Καβάλας έλαβε έκπτωση 58,09%. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες δημοπρασίες παρόμοιων έργων. Εμείς είμαστε η εξαίρεση!
Έτσι όχι μόνο ακύρωσαν την κατασκευή του σταδίου, αλλά με την αστεία έκπτωση του 12% που αποδέχτηκαν, τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για το γήπεδο! Έτσι πριν από ένα μήνα αναγκάστηκαν να ψηφίσουν στο δημοτικό συμβούλιο συμπληρωματική πίστωση,  όχι για την ολοκλήρωση του Σταδίου αλλά για να ολοκληρωθεί το γήπεδο και μόνο!
Το παραπάνω γεγονός αποτελεί μεγάλη ήτα, μεγάλη αποτυχία και μεγάλη απώλεια για όλη την κοινωνία και ιδίως για την αθλούμενη νεολαία  μας.
Άραγε οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας με πραγματικά σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως πολιτιστικές δράσεις αλλά και αθλητικές,  όπως η αξιέπαινη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου δρόμου, δεν βλέπουν την υποβάθμιση και την κατάρρευση του Τόπου;
Δεν κατανοούν ότι καλό και ωραίο είναι να διοργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις με συμμετοχή πολλών ξένων, αλλά είναι εξίσου καλό αν όχι πολύ καλύτερο να έχουμε την υποδομή ώστε να μπορούν οι νέοι μας να αθληθούν, να συναγωνιστούν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό μέσα στους κατάλληλους χώρους, κορυφαίος των οποίων είναι το στάδιο;
Δεχόμαστε ως κοινωνία αδιαμαρτύρητα αυτήν την κατάσταση ή τις αστείες δικαιολογίες του τύπου «δεν έχουμε λεφτά» ή την ακόμα χειρότερη: «τι πειράζει; Θα κατασκευάσουμε τώρα το γήπεδο και σε επόμενη φάση το στάδιο». Βέβαια η επόμενη φάση μπορεί να είναι σε 5, 10 ή και 20 χρόνια! ........
Αυτή η δικαιολογία όμως, είναι ακόμη πιο απαράδεκτη όταν γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως αποδείχτηκε παραπάνω,  ότι με μία σωστή διοίκηση θα είχαμε το στάδιο ολοκληρωμένο προ μερικών ετών και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα.
Δυστυχώς ο κατήφορος συνεχίζεται πιο απότομος πλέον.