Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ;

Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η παρούσα χρονιά εξελίσσεται στη χειρότερη από όλες για τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις. Από την άλλη Μεριά, η μέση θερμοκρασία είναι η  υψηλότερη των τελευταίων 50 τουλάχιστον ετών. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω παραγόντων οδηγεί στο εύλογο  συμπέρασμα ότι τα υδατικά αποθέματα κατά τη χειμερινή περίοδο δεν  δέχτηκαν ούτε 1 κυβικό μέτρο νερό  από τις βροχοπτώσεις. Η λειψυδρία δεν είναι απλώς επαπειλούμενη, είναι  απολύτως βέβαιη. Μία λειψυδρία η οποία θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την οικονομία του τόπου μας.
Το μέλλον του τόπου μας προδιαγράφεται δυσοίωνο. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ήδη υπάρχει πτώση της στάθμης των γεωτρήσεων σε όλη την έκταση του Δήμου. Πριν καλά-καλά αρχίσει η άντληση για τις ανοιξιάτικες και τις καλοκαιρινές αρδεύσεις.   Τι θα γίνει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο οπότε η ζήτηση για νερό είναι πολύ μεγάλη;
Υπάρχει η γνώση της τραγικότητας της κατάστασης και  των κινδύνων που περικλείουν η δυσμενέστατες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν για τον τόπο και τους ανθρώπους του; Η δημοτική αρχή τι κάνει; Γνωρίζει το θέμα;  Και αν το γνωρίζει τι κάνει για να μειώσει αυτές τις επιπτώσεις;  Δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ή μάλλον κάνει οτιδήποτε αντίθετο με αυτό που θα έπρεπε να κάνει.
Τίποτε άλλο παρά  μόνο μερικές ανόητες φλυαρίες που ελέχθησαν στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του έργου του Αποσελέμη μεταξύ των οποίων το αμίμητο:  “θα πάρουμε νερό από τον Αποσελέμη” και επίσης το κουφό: “θα συμμετέχουμε στην διαχείριση του έργου του Αποσελέμη”! Η ελαφρότητα και η ανοησία σε όλο της το μεγαλείο!
Θα δώσω μερικά παραδείγματα της ανόητης συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής η οποία αποτελεί, μαζί με την ανομβρία,  σοβαρό παράγοντα κινδύνου αφού αδυνατεί όχι μόνο να κάνει το σωστό αλλά και να κατανοήσει  τη σοβαρότητα της κατάστασης:
  1. Στο τέλος του 2010, κάποιοι ανόητοι έκλεψαν το σωλήνα άρδευσης που είχαμε τοποθετήσει και συνέδεε τα αρδευτικά δίκτυα Καραβάδου και Σκινιά και ο οποίος τροφοδοτούσε με νερό τις χειμερινές και ανοιξιάτικες καλλιέργειες της περιοχής με φυσική ροή και φυσικά με μηδενικό κόστος για το δήμο. Το έργο λειτουργούσε όσο καιρό έτρεχε ο ποταμός Μπαρίτης, και αφού προηγουμένως είχε γεμίσει το φράγμα Καραβάδου. Έξι χρόνια μετά, η διοίκηση του δήμου δεν εδέησε να αποκαταστήσει την πολύτιμη αυτή σύνδεση που εξυπηρετεί τους αγρότες και φέρει ανέξοδα έσοδα στο δήμο!
  2. Σε μιά τέτοια επικίνδυνη συγκυρία, δεν αντλούν το νερό που τρέχει  στον ποταμό κατάντι από την λιμνοδεξαμενή του Σκινιά, με τα αντλητικά μηχανήματα που έχουμε τοποθετήσει εκεί,  για να εμπλουτίζουν την δεξαμενή με νερό όταν υπάρχει ανάγκη.  Επικαλούνται την  βλακώδη δικαιολογία ότι: << θα κοστίζει πολύ το νερό αφού υπάρχει ο κίνδυνος να χρεωθούμε το ρεύμα με το οικιακό τιμολόγιο>>!  Αν και δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο αφού η χρήση είναι αυτονόητα αρδευτική, με έναν απλό υπολογισμό αποδεικνύεται ότι ακόμα και αν χρεωνόταν ο δήμος με τιμολόγιο ύδρευσης από τη ΔΕΗ,  το νερό αυτό θα κόστιζε λιγότερο από το ένα τρίτο  από όσο το κόστος της μεταφοράς της ίδιας ποσότητας νερού από τις γεωτρήσεις του Αναποδάρη,  σε απόσταση πάνω από πέντε χιλιόμετρα και συνολικό ύψος πάνω από 300 μέτρα!
  3. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κατασκευάσαμε το μικρό φράγμα του Δεματίου στον Αναποδάρη.  Από αυτό,   την  άνοιξη  και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού οι αγρότες της τοπικής κοινότητας πότιζαν τα χωράφια τους με ελάχιστη κατανάλωση  ρεύματος  από την ΔΕΗ, επειδή η άντληση γινόταν από μηδενικό βάθος και η προώθηση του νερού γινόταν  σε πολύ μικρό ύψος σε μια  περιοχή ίση με το 80% της αρδευόμενης έκτασης του χωριού. Μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από την παρούσα δημοτική αρχή, το έργο εγκαταλείφθηκε και προτιμούν, ενώ το νερό τρέχει άφθονο στον ποταμό,  να μεταφέρουν το νερό από τη  γεώτρηση που είναι  σε  απόσταση 3.000 μέτρων, με ύψος άντλησης πάνω από 250 μέτρα  και με κόστος νερού σε ρεύμα, τουλάχιστον δεκαπλάσιο!
  4. Οι διαρροές νερού που  δεν επισκευάζονται για εβδομάδες ή και μήνες, οι συνεχείς υπερχειλίσεις δεξαμενών που  δεν ελέγχονται και οι τεράστιες κλοπές νερού που δεν αντιμετωπίζονται, ιδιαιτέρως σε μια τέτοια άνομβρη χρονιά όπως η φετινή είναι απόδειξη της αδιαφορίας, της ανικανότητας και της ανεπάρκειας της διοίκησης του δήμου.
Κατά τα άλλα,  δεν υπάρχουν χρήματα! Τότε γιατί τα σπαταλούν τόσο αλόγιστα; Επιβεβαιώνουν την παροιμία: “του φτωχού (στο μυαλό;) το σχοινί,  μονό δεν φτάνει, διπλό φτάνει και περισσεύει”.
Τέλος, κάνω για τελευταία φορά έκκληση να ενδιαφερθούν επί τέλους οι αρμόδιοι για το θέμα του υπό καταστροφή υδροφορέα της περιοχής μας. Το θέμα του ελέγχου των αντλήσεων τρίτων και κυρίως του Ηρακλείου πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα και υπό το φως των νέων δεδομένων.
Ήδη το Ηράκλειο παίρνει νερό από τον Αποσελέμη, προετοιμάζεται για αφαλατώσεις στον Αλμυρό και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται το περιβαλλοντικό έγκλημα της σήραγγας τροφοδοσίας του φράγματος Αποσελέμη από το οροπέδιο Λασιθίου Έργο που θα στερέψει μεγάλο μέρος των πηγών ανεφοδιασμού των γεωτρήσεών μας με νερό.  Η καταστροφή του τόπου είναι προ των πυλών.
Τα αντιρροπιστικά μέτρα για την σωτηρία του τόπου  γίνονται πλέον άμεσης προτεραιότητας και ευθύνης. Το παρόν καθεστώς με το Ηράκλειο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο αυστηρός έλεγχος των αντλήσεων του Ηρακλείου σε πρώτη φάση, και ο οριστικός  τερματισμός τους σε δεύτερη, όταν πλέον το Ηράκλειο θα καλύπτει το μέγιστο μέρος των αναγκών του από νέες πηγές, είναι κάτι αναπόφευκτο.  
Είναι απαράδεκτο να αντλεί με τη σήραγγα  από το χώνο του οροπεδίου το νερό,  μεγάλο μέρος του οποίου θα κατέληγε στις  γεωτρήσεις μας, και ταυτόχρονα με τις γεωτρήσεις που έχει στην περιοχή μας να παίρνει και ότι υπόλοιπο απομένει!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σε συνεννόηση με το δήμο Ηρακλείου  που τόσα χρόνια και χωρίς ανταλλάγματα, εν αντιθέσει με τη στάση  άλλων περιοχών του Νομού,  πρόθυμα βοηθήσαμε, πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί η διακοπή της  λειτουργίας των γεωτρήσεών του, αρχής γενομένης άμεσα με την παύση δύο γεωτρήσεων και την μεταφορά τους στη διαχείριση του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και τα επόμενα χρόνια μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας όλων των παραπάνω γεωτρήσεων, και μόνο σε μεγάλη ανάγκη να επιτρέπεται η άντληση από ορισμένες και μόνο γεωτρήσεις για το Ηράκλειο.
Άλλωστε το Ηράκλειο, έχει εναλλακτικές λύσεις και δυνατότητες!  Εμείς αν χάσουμε το νερό ή πέσει ακόμη περισσότερο η στάθμη άντλησης θα έχουμε χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον!  
Ελπίζουμε ότι όλοι, διοίκηση και κάτοικοι,  συλλογιζόμενοι την κρισιμότητα του θέματος, την ιστορικότητα των στιγμών και τις ευθύνες που όλοι έχουμε, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε τη μεγάλη καταστροφή που δυστυχώς έρχεται.
Αρκαλοχώρι 4.4.2016
Χ Γιαννόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου