Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.. 

Ανεξαρτήτως με τη θέση που παίρνει ο καθένας σχετικά με το αεροδρόμιο, ένα είναι σίγουρο: το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του, αφορά όλους τους πολίτες. Και αυτούς που το θέλουν και αυτούς που είναι αντίθετοι με την κατασκευή του. 

Βεβαίως, θα έπρεπε πρωτίστως να ενδιαφέρει τους τοπικούς εκπροσώπους. Αυτοί όμως τηρούν σιγήν ιχθύος! Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει, και πολύ πιθανόν να είναι πάνω από τις δυνατότητές τους η έκφραση οποιασδήποτε θέσης ή διεκδίκησης. Άλλωστε αν ήταν διαφορετικά, θα είχαν κάνει κάτι ουσιαστικό μέχρι σήμερα, για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και την διεκδίκηση των δικαίων του. 
Κρύβονται αμήχανοι μη έχοντας καν θέση για το έργο, αφού οι μισοί είναι υπέρ, οι υπόλοιποι κατά και όλοι μαζί προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητοι από τους ανήσυχους πολίτες. Καιροφυλακτούν όμως περιμένοντας να ξεκινήσει το έργο και ήδη τάζουν διορισμούς και προσλήψεις χωρίς φυσικά να έχουν καμία τέτοια αρμοδιότητα. 
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να δικαιώσει τον πρώην υπουργό κ. Βερελή που χαρακτήρισε "ανώριμους τους τοπικούς άρχοντες απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό έργο». 
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, είναι απαραίτητο, έστω και στο παρά πέντε ή και πέντε, ο τόπος να διεκδικήσει τα συμφέροντά του και την προστασία του από κάθε κίνδυνο. Αν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική δράση, η ζημία του τόπου δεν θα είναι αναστρέψιμη στο μέλλον. 
Όπως μάθαμε όλοι, ήλθε προς συζήτηση και έγκριση η επικαιροποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ποίοι άνθρωποι, θα ασχοληθούν, θα εντοπίσουν λάθη, θα ανακαλύψουν αναλήθειες, θα προσδιορίσουν ελλείψεις ή ανεπάρκειες και θα θέσουν νέα ζητήματα που απαιτούνται να συμπεριληφθούν για το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του; 
Μία παρατήρηση μόνο, προς το παρόν, για την παραπάνω μελέτη: Από μόνη της η μακέτα του Αεροδρομίου είναι απογοητευτική για την μέριμνα που λαμβάνεται για το περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα ανήκει (και) το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στο Νησί μας. 
Ο αεροσταθμός, προμετωπίδα της μελέτης, είναι ουσιαστικά ένα «σπιρτόκουτο» τοποθετημένο μέσα στον κάμπο, ένα βιομηχανικού τύπου κτίριο που θυμίζει μία οποιαδήποτε μονάδα βιομηχανικής παραγωγής. Καμία σύνδεση με τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, καμία σύνδεση με την ομορφιά και την μορφολογία της περιοχής. Αυτή την εικόνα θα αντικρίζουν οι ερχόμενοι και απερχόμενοι ξένοι επισκέπτες της Κρήτης! ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! 

Περισσότερα για αυτά που περιλαμβάνει και κυρίως για αυτά που κακώς δεν περιλαμβάνει η παραπάνω μελέτη και η μεγάλη σημασία τους, θα γίνει σε επόμενο δημοσίευμά μου. 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου