Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: ΒΛΑΠΤΙΚΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Μ.Π.Ε ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

 

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΖΩΝΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ  ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ!

Όταν το αντιληφθούν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες θα είναι πολύ αργά!

 


Παρά τα προβαλλόμενα περί δήθεν μεγέθυνσης του αεροδρομίου, τα μόνα που αυξήθηκαν σε μέγεθος είναι τα κτήρια, η εμπορική ζώνη και η ζώνη περιορισμένης ανάπτυξης (Ζ.Π.Α) που δεν έπρεπε, ενώ   δεν αυξήθηκε ο διάδρομος απογειώσεων που είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει,  για το «μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», όπως κομπορρημονούν σε κάθε ευκαιρία διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες.

Όμως, όταν σε λίγους  μήνες ή σε λίγα χρόνια, δουν οι ιδιοκτήτες γης της περιοχής, αλλά και ο ίδιος ο δήμος ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την εν λόγω περιουσία τους όπως θέλουν, τότε θα καταλάβουν επώδυνα τι έγινε στην πραγματικότητα!

Αντί να μειωθεί αυτή η έκταση  της Ζώνης Περιορισμένης Ανάπτυξης των 1150 στρεμμάτων, γίνεται 1500! Άραγε τι θα γίνει σε μια τόσο μεγάλη έκταση που δεν χωρά στα αρχικά δεσμευθέντα εδάφη των χιλιάδων στρεμμάτων του αεροδρομίου; Κυρίως,  ΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ; Θα τους αχρηστέψουν και την υπόλοιπη;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΝΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ :

Η Ζ.Π.Α. είναι μια έκταση γης 1500 στρεμμάτων περίπου, δυτικά  του Αεροδρομίου  (Και δεν ανήκει στο Ακίνητο του Αεροδρομίου).

Τι λέει ο Νόμος της Σύμβασης για την Ζ.Π.Α. και ποια η χρησιμότητά της για την Εταιρία του Αεροδρομίου; Μεταφέρω  από την σύμβαση του αεροδρομίου των Σπάτων, που και στην περίπτωσή μας θα είναι πιστή αντιγραφή της, τα βασικά συμπεράσματα:

1  :    Η Εταιρία Αεροδρομίου έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει οποιαδήποτε κτήρια θέλει, σε οποιοδήποτε σημείο των 1500 στρεμμάτων  της Ζ.Π.Α. θέλει, ανεξάρτητα από την θέληση των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης Γης!

2 :    Η Εταιρία Αεροδρομίου, πέρα από τις κατασκευές, έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει προσβάσεις (δρόμους, διόδους, κ.λ.π.) για να συνδέει τα κτήρια, πάλι ερήμην των ιδιοκτητών της Γης!

3 : για όσο χρόνο διαρκεί η Συμβατική Περίοδος:

α) ουδέν τμήμα της Ζώνης Περιορισμένης Ανάπτυξης θα περιληφθεί σε οποιοδήποτε Σχέδιο Πόλεως και

β) ουδεμία συγκατάθεση ή άδεια θα χορηγηθεί για την χρήση, ανέγερση ή κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου, κατασκευάσματος ή άλλης εγκατάστασης στην Ζ.Π.Α….»!

4  :   Μιλάει η Σύμβαση για την περιφρούρηση του περιβάλλοντος, από τον μεγαλύτερο ΡΥΠΑΝΤΗ της περιοχής μας.

Στην ουσία,  θέλει μια τεράστια έκταση ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ δίπλα από το αεροδρόμιο, στην οποία όποτε θέλει και όπου θέλει, είτε  να απαλλοτριώνει γη,    είτε να επεκτείνει την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΖΩΝΗ, που φέρνει κέρδη!

Γι αυτό εξ άλλου ονομάστηκε Ζώνη ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ Ανάπτυξης!!!

Αυτή τη γη εξυπακούεται ότι θα την απαλλοτριώσουν ΄΄αντί πινακίου φακής΄΄, δηλαδή ΤΖΑΜΠΑ!!!

Αν όλο αυτό δεν είναι ένα απεχθές και απαράδεκτο δείγμα αποικιοκρατικής Σύμβασης, τότε τι είναι;

Φανταστείτε λοιπόν τώρα, μία λωρίδα γης παράλληλη του αεροδρομίου με μήκος 1500 μέτρα και πλάτος 1000 μέτρα. Ή διαφορετικά με 1000 μέτρα μήκος και  1500 μέτρα πλάτος, που θα αγγίζει δηλαδή τα όρια του Θραψανού, θα περιλαμβάνει όλο τον Ευαγγελισμό, τα Ρουσοχώρια ή τον Αρχάγγελο, στην οποία θα ισχύουν όλα τα παραπάνω! 

Το δημοτικό συμβούλιο των Σπάτων – Αρτέμιδας  αγωνίζεται πολλά χρόνια τώρα  για την αξιοποίηση αυτής της όμοιας  έκτασης γύρω από το Αεροδρόμιο,  δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα! 

Φαντάζεστε το πρόβλημα των ιδιοκτητών που απαλλοτριώθηκαν τα περισσότερα κτήματά  τους και τα υπόλοιπα που τους έμειναν,  να μην μπορούν να αξιοποιηθούν; 

Τα γράφω και τα φωνάζω χρόνια, αλλά «φωνή βοώντος …»!

Ίσως να υπάρχει κάποιος τρόπος ακόμα. Ας προσπαθήσει ο δήμος και οι άλλοι θεσμικοί φορείς αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.  Όμως άμεσα και δυναμικά!

Ας ακούσουν, ας δουν και ας αντιληφθούν τον κίνδυνο έστω και την τελευταία στιγμή, αν υπάρχει πλέον και δεν είναι πολύ αργά.

Αρκαλοχώρι 14.6.2023

Χαράλαμπος Γιαννόπουλος 

Τέως δήμαρχος Αρκαλοχωρίου

Πρόεδρος Μινώα Ενεργειακή

 

 

 

 

 


Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Όσο σημαντικά και αν είναι αυτά που θα συζητηθούν στο Περιφερειακό συμβούλιο, μένουν πάλι εκτός δημοσιότητας και συζήτησης τα δύο εξίσου ή και πιο σημαντικά θέματα:



Το πρώτο αφορά όλη την Κρήτη και τη Χώρα, αφού έχει σχέση με το μικρό αεροδρόμιο Καστελλίου που δεν είναι τελικά τίποτα άλλο παρά η μεταφορά του ανεπαρκούς και ακατάλληλου αεροδρομίου Ηρακλείου κατά 30 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά.
Από τις δύο αναπηρίες που είχε αυτό το αεροδρόμιο, θεραπεύτηκε η μία, δηλαδή η διεύθυνση του διαδρόμου προς - απογειώσεων που ακολουθεί πλέον την πορεία των συνήθων ανέμων από Βορρά προς Νότο  και αντιστρόφως.


Παραμένει όμως η  μεγάλη αναπηρία  της ανεπάρκειας του διαδρόμου για διηπειρωτικές πτήσεις, παρά τα φληναφήματα περί της δυνατότητας να αυξηθεί "ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»!!!
Μα δεν χρειάζονται αυτές οι πτήσεις να γίνονται  κάποτε στο μέλλον, χρειάζονται "χθες" και σήμερα!


Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και μειωτικό για την Κρήτη, αφού το δεύτερο μεγαλύτερο και πρώτο σε τουριστική κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, παραμένει ένα μικρό αεροδρόμιο αναντίστοιχο των απαιτήσεων και των αναγκών της Κρήτης και των προδιαγραφών ενός σύγχρονου αεροδρομίου, που όλοι οι αρμόδιοι το περιγράφουν ως το «μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ενώ η εμβέλειά του δεν ξεπερνά την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή!


Τα μεγάλα λόγια περί μεγέθυνσης του αεροδρομίου, παραπλανούν, αφού δεν αυξάνονται  οι δυνατότητες του αλλά υπηρετούνται μόνο οι εμπορικές και  οικονομικές επιδιώξεις των επενδυτών, με την αύξηση της  εμπορικής ζώνης και της επέκτασης των  κτηρίων.



Το δεύτερο  μεγάλο ζητούμενο είναι το ανθρωπογενές περιβάλλον, οι τοπικές κοινωνίες για τις οποίες δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα. Ούτε καν προτεραιότητα στην απασχόληση στο Αεροδρόμιο, ενώ η υπό μεγέθυνση εμπορική ζώνη θα αφανίσει τις μικρές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής! Τι νόημα έχουν τα περιβαλλοντικά για  μια κοινωνία που θα περιέλθει στην έσχατη φτώχια; Για μια κοινωνία που θα ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει για να επιβιώσει;


Καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακό σχέδιο από το Κράτος για όλη την περιοχή, αφού τα υπεσχημένα της σύμβασης παραχώρησης του 2010 εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από την ισχύουσα πλέον σύμβαση!
Όμως, παίρνοντας ως δεδομένες τις εξαγγελίες του Κράτους, στη σύμβαση του 2010,  πείσαμε την κοινωνία μας, να αποδεχθεί το αεροδρόμιο στην περιοχή μας.
Υπάρχει συνέχεια στο Κράτος και συνέπεια στις υποσχέσεις του προς τους πολίτες; Πρέπει να υπάρχει;
Αν ναι, επιβάλλεται η υλοποίησή τους και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης ώστε να συμβαδίζει με τις εν λόγω αρχές και αναγκαιότητες.


Παρακαλούμε τον αγαπητό φίλο Περιφερειάρχη Κρήτης κ Αρναουτάκη και το Περιφερειακό συμβούλιο, να μην αρκεστούν σε ένα ναι ή όχι στην περιβαλλοντική μελέτη, αλλά να θέσουν, μαζί με τα άλλα σημαντικά,  κατά προτεραιότητα τα δύο αυτά πολύ κρίσιμα θέματα:

το ένα που αφορά το έργο και τις επιπτώσεις του στο μέλλον του νησιού

και το άλλο στην αρμονική ένταξη του έργου στην κοινωνία του τόπου εγκατάστασής του, και να ληφθεί η προφανής και ωφέλιμη για όλους απόφαση για διεκδίκηση της υλοποίησής τους από το Κράτος.

Αρκαλοχώρι 11.6.2023

Χαράλαμπος Γιαννόπουλος

Τέως Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου

Πρόεδρος Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα