Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

 

ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ 100 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


Υπεγράφη η σύβαση με τον εργολάβο – κατασκευαστή για το πρώτο αναπτυξιακό έργο στον τόπο, μετά τον σεισμό της 27.9.2021.



Πρόκειται για τον  φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 405 κιλοβάτ,  που θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, εκατό περίπου μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών του Τόπου μας.

Επισπεύσαμε κατά πολύ τις διαδικασίες, ώστε λίγες ημέρες μετά το σκληρό χτύπημα του Εγκέλαδου, να δώσουμε το μήνυμα  της ελπίδας και της αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας.

Για 25 χρόνια, οι ανωτέρω επιχειρήσεις και νοικοκυριά,  που κατέβαλαν μία μικρή σχετικά συμμετοχή, θα έχουν δωρεάν ρεύμα για τις ανάγκες τους. Είναι το πρώτο μεγάλης ισχύος  έργο,  που γίνεται στην Πατρίδα μας με την διαδικασία του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).

Το έργο θα παραδοθεί στην Κοινότητά μας τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και η σύνδεσή του με τις παροχές των μελών θα γίνει προ του τέλους του έτους. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΝΤΕΚ, η οποία συμφώνως με την απόφαση του διοικητικού μας Συμβουλίου έδωσε την συμφερότερη προσφορά.

Η συλλογική ενέργεια είναι εκείνο που χρειάζεται, για να βγούμε από εκεί που ο εγκέλαδος μας έβαλε μέσα σε 25 μόλις δευτερόλεπτα και το εννοούμε κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 Η Μινώα Ενεργειακή έχει ως κύριο στόχο της, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες,  να τροφοδοτήσει όσο καλύτερα μπορεί τον τόπο της, όχι μόνο με τις φυσικές μορφές ενέργειας, αλλά και  με εκείνες του πνεύματος και της σκέψης, που είναι ικανές να   κινητοποιούν και να γεμίζουν με αισιοδοξία τους ανθρώπους.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Θλίψη και οδύνη, αυτά τα συναισθήματα διακατέχουν όλους τους ανθρώπους του τόπου μας. Είτε έχασαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, είτε όχι. Τα έχασαν οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί , οι συνάνθρωποί μας, τα έχασε ο Τόπος. Γιατί όλα αυτά τα σπίτια που υπάρχουν σε μία περιοχή, σε μία κοινότητα, σε ένα δήμο, δεν είναι μόνο ιδιωτικά, δεν ανήκουν μόνο στον κάθε πολίτη, αλλά αποτελούν ένα οργανικό σύνολο με δημόσιες λειτουργίες, κοινωνικές προεκτάσεις και πολιτισμικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν το κάθε χωριό την κάθε πόλη και ολόκληρο το δήμο.
    Το κάθε σπίτι είναι το κέλυφος μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί το βασικό κύτταρο κάθε κοινωνίας, η Οικογένεια. Αυτή είναι η βάση για τη δημιουργία των κοινωνικών δομών που είναι οι γειτονιές, τα χωριά, οι πόλεις και ολόκληρος ο δήμος.
    Τώρα, μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται η διάλυση αυτών των κοινωνικών κυττάρων, η καταστροφή της βάσης της κοινωνικής οργάνωσης στον Τόπο μας, η αποσάθρωση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, η καταστροφή του Τόπου!
    Το Αρκαλοχώρι φιλόδοξο ημιαστικό κέντρο, μία από τις δυναμικότερες κωμοπόλεις της Κρήτης, για την οποία πολλοί άνθρωποι αναλώσαμε τη ζωή μας, κινδυνεύει να διαλυθεί!
    Μπροστά σε αυτήν την τραγωδία δεν θα μείνουμε ούτε αδιάφοροι, ούτε άπραγοι και αγνώμονες για όσα μας έχει προσφέρει αυτός ο τόπος.
    Προσωπικά, ως ο πρώτος και ο τελευταίος δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, νιώθω ιερή την υποχρέωση να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάταξη, την ανόρθωση και την πρόοδο του τόπου μας.

Το αγαπημένο μας Αρκαλοχώρι, μαζί με όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, βγάζει στεντόρεια κραυγή αγωνίας, ζητώντας βοήθεια! Την άκουσα πολύ καλά, με συγκλόνισε βαθιά  και απαντάω, ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ!
    Υπάρχουν και άλλοι ΠΑΡΟΝΤΕΣ; Αν ναι, ας βρεθούμε δίπλα στα παιδιά που έμειναν χωρίς σχολεία, ας συμπαρασταθούμε στους εμπόρους που έμειναν χωρίς μαγαζιά, στους ασθενείς που δοκιμάζονται σκληρά, τους ηλικιωμένους που έμειναν στο έλεος του καιρού. Ας βοηθήσουμε να μην φύγει κανείς από τον τόπο μας και ιδίως τα νέα ζευγάρια, που στήριξαν τα όνειρά τους στο χωριό μας ! Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί και με όλες τις δημόσιες αρχές για την άμεση επούλωση των πληγών μας, ας αγωνιστούμε για να μην διαλυθεί ο τόπος μας! Αξίζει τον κόπο και μας καταξιώνει ως ανθρώπους και υπεύθυνους πολίτες.


Να μην ξεχνάμε ότι η προστασία του κάθε τόπου, ιδιαιτέρως σε ακραίες συνθήκες κινδύνου όπως οι τωρινές, ανήκει κυρίως στους κατοίκους του.
    Αυτό θα είναι η πρώτη και μεγαλύτερη βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή του! Ότι όλοι μαζί, είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε την μεγάλη δοκιμασία και κρίση. Μήνυμα ελπίδας, θάρρους, αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας.
Τα υπόλοιπα βήματα, θα τα αποφασίσουμε όλοι μαζί!
    Υποκλίνομαι και ευχαριστώ βαθιά και ειλικρινά, τους εθελοντές του Τόπου και ιδίως άλλων περιοχών της Χώρας, για το τιτάνιο έργο που προσφέρουν στους ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.
Οι δηλώσεις των ΠΑΡΟΝΤΩΝ μπορούν να γίνουν στο τηλέφωνο: 6977 231617
και αι στο email: lampis1949@gmail.com

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΝ ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


Την Δευτέρα 30.8.2021 είχαμε μία πολύ εποικοδομητική και φιλική συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Κύριο Κώστα Σκρέκα.

Παρουσία των βουλευτών του Νομού μας κ.κ Μαξίμου Σενετάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, συναντηθήκαμε, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον κ. Υπουργό και του υποβάλαμε διάφορα αιτήματα που αφορούν τις Ενεργειακές Κοινότητες και ιδίως εκείνες με ευρεία βάση, όπως η δική μας κοινότητα, η Μινώα Ενεργειακή.

Τα σημαντικότερα αιτήματά μας ήταν, να στηρίξει το Υπουργείο την Κοινότητά μας σε έργα αιχμής που προωθεί η πολυπληθής ομάδα των τεχνικών και επιστημόνων της, να υπάρξει εγγυοδοσία για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, ώστε να μπορούν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συμμετέχουν μειώνοντας δραστικά το κόστος του ρεύματος, προτεραιότητα στην αδειοδότηση έργων κ.α.

Ένα βασικό αίτημα, ίσως το σημαντικότερο ήταν η παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή άδεια για δημιουργία ωφέλιμων έργων από την Κοινότητα, καθώς η παραγωγή της ενέργειας από ΑΠΕ, έχει φυγόκεντρο ροή και την ίδια ροή, για πρώτη φορά στην ιστορία της Χώρας, πρέπει να έχουν και τα έσοδα. Έτσι, η εξασφάλιση ενός συμπληρωματικού ικανοποιητικού εισοδήματος για τους κατοίκους, θα είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, ώστε να παραμείνει ο κόσμος στα χωριά του και να μην ερημώσει η ύπαιθρος.

Ο Κύριος Σκρέκας, αποδέχτηκε πολλά από τα αιτήματα που υπέβαλλα και ιδίως το τελευταίο, που ήταν το σημαντικότερο, λέγοντας ότι το Υπουργείο θα υποστηρίξει τις γνήσιες Κοινότητες στο έργο τους, αυτές δηλαδή που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και αυτό, σε ότι μας αφορά, θα το ανακοινώσει πολύ σύντομα.

Επίσης ο Κύριος Υπουργός, αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μου, να μας επισκεφθεί στην Κρήτη και να συμμετάσχει σε εκδήλωση που θα οργανωθεί στο προσεχές μέλλον και θα αφορά την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Νησί μας, και το όφελος του συνόλου της Κοινωνίας από αυτήν.

Τέλος, εκτός από τον Κύριο Σκρέκα, ευχαριστώ θερμά τους φίλους συντοπίτες βουλευτές κ.κ Κεγκέρογλου και Σενετάκη, για την ενεργή συμμετοχή και τις πολύτιμες παρεμβάσεις  τους, στην παραπάνω γόνιμη και παραγωγική συνάντηση.





Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΛΥΚΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ!

 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Είναι πολύ μεγάλη απόλαυση η παρακολούθηση από κοντά του έργου της ανασκαφής αρχαίων οικισμών.



Όταν αυτό γίνεται με την παρουσία και την διεύθυνση του ανασκαφικού έργου, από δύο διάσημους καθηγητές της αρχαιολογίας, που διδάσκουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Κόσμου, πέραν των άλλων, νιώθεις ότι συμμετέχεις σε ένα υψηλού επιπέδου σεμινάριο ιστορίας και αρχαιολογίας!

Ευχαριστώ θερμά τους καθηγητές κ.κ Άγγελο Χανιώτη και Αντώνη Κοτσώνα, για την φιλοξενία που μου επιφύλαξαν και για τα τόσα πολλά που έμαθα από εκείνους, την λίγη ώρα που έμεινα στον ανασκαφικό χώρο.




Εύχομαι από καρδιάς να είναι καλά και να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο της ανασκαφής και ανάδειξης της πάλαι ποτέ κραταιάς και φημισμένης πόλης.

Θερμές ευχαριστίες στον αεικίνητο, δυναμικό και πολύτιμο φίλο Πρόεδρο της (νέας) Λύκτου, για όλα όσα κάνει για την υποστήριξη και προώθηση του τεράστιο έργου της ανασκαφής, που μας αφορά όλους και οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι και με κάθε τρόπο.



Αυτή η μεγάλη αρχαία πόλη, όταν αναδειχτεί και αποκαλύψει τα μυστικά της, έχει την δύναμη να αλλάξει και την σύγχρονη ιστορία του Τόπου μας!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Η ΣΗΡΑΓΓΑ Ο ΧΩΝΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ


ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΕΙΓΩΝ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες από την λειτουργία της σήραγγας Αποσελέμη και τον αποκλεισμό του Χώνου Λασιθίου από τα νερά που τον τροφοδοτούσαν επί χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.


Ασφαλώς και πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που ανέτρεψε ισορροπίες χιλιετιών, στην κίνηση των ομβρίων υδάτων και τον εφοδιασμό των υδροφορέων γύρω από τα Λασιθιώτικα όρη.

Ιδιαιτέρως, ο υδροφορέας του δήμου Μινώα πεδιάδας επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από όλους, αφού δεν του επιτρέπεται πλέον να εμπλουτίζεται μέσω του Χώνου, ενώ ταυτοχρόνως συνεχίζονται οι αντλήσεις από το Ηράκλειο, που τον υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τους συνεχείς σεισμούς, ακριβώς μέσα από τον υδροφορέα αυτόν, που ταυτοχρόνως είναι ή μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος υδατοταμιευτήρας της Κρήτης. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι πρόκειται για ανθρωπογενή σεισμική δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις που την δικαιολογούν.

Πράγματι η διακοπή της τροφοδοσίας του χώνου, στερεί τον υδροφορέα μας από μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που ασφαλώς συμβάλλει στην μεταβολή των ισορροπιών εντός του υπεδάφους και επομένως στην αστάθεια των πετρωμάτων, που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει σεισμούς.

Αυτό το γεγονός, αυξάνει τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν, λόγω των συνεχών αντλήσεων (κυρίως του Ηρακλείου), οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά πολύ με την λειτουργία του Αεροδρομίου.
Μετά από όλα τα παραπάνω, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

1. Να ελευθερωθούν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου, ώστε να ακολουθούν την προαιώνια πορεία τους προς τον Χώνο, όπως συνεχώς από το έτος 2003 μέχρι και σήμερα προτείνουμε, με ταυτόχρονη και πιο ωφέλιμη αλλαγή της χρήσης της σήραγγας του Αποσελέμη, που περιγράφεται στην πρότασή – μελέτη μας που δημοσιεύθηκε το έτος 2018.

2. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και τα έργα εμπλουτισμού του υδροφορέα της λεκάνης του Αεροδρομίου πλέον, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της επάρκειας νερού για όλες τις χρήσεις, την ασφάλεια νερού λόγω της τεράστιας χωρητικότητας των υπογείων δεξαμενών, αλλά θα μειωθεί ή και θα μηδενιστεί η πιθανότητα των ανθρωπογενών σεισμών που ανησυχούν όλη την Κρήτη το τελευταίο διάστημα.

3. Τα προτεινόμενα επείγοντα έργα για τον παραπάνω εμπλουτισμό, όπως αναφέρονται στην σχετική μελέτη μας, είναι κατά σειρά προτεραιότητας:

α. Φράγμα στην Γερακιανή Λαγκάδα

β. Φράγμα Αργουλιδιά στον άνω ρου του Μπαρίτη Ποταμού.

γ. Λιμνοδεξαμενή Μέσης στο πλαίσιο του προτεινόμενου μικτού έργου αντλησιοταμίευσης στον ποταμό Αναποδάρη.

Η πολλαπλή αναγκαιότητα και χρησιμότητα των παραπάνω έργων επιβάλλει να ενταχθούν αμέσως στο ταμείο ανάκαμψης ή σε άλλα Ευρωπαϊκά ή και Εθνικά προγράμματα και να αρχίσει «χθες» η μελέτη και η κατασκευή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την συνολική πρότασή μας για τα υδατικά προβλήματα, στην σελίδα:
https://www.blogger.com/blog/post/edit/470910854697724641/9198104887661152604, και σε άλλα σχετικά με τα νερά και τη σήραγγα, στο blog μας, ΜΙΝΩΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ











Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΥ

 Έφυγε φτωχός, αλλά αξιοπρεπής και αυτάρκης ο πρώην υπουργός



Ήσυχα και ταπεινά έφυγε προς την αιωνιότητα ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γεώργιος Δρυς.
Το εντυπωσιακό όμως και σπάνιο θα έλεγα, ιδίως για την σημερινή εποχή, είναι αυτό που έμαθα από πολύ αξιόπιστη πηγή, ότι δηλαδή, ο άνθρωπος αυτός, ο αξιόλογος επιστήμονας και επί πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός, έφυγε πολύ, μα πολύ φτωχός, για τον άλλο Κόσμο. Φαίνεται ότι ο προσωπικός πλουτισμός δεν ήταν στα όνειρά του.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε του ανωτέρω, ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, όχι μόνο για λόγους τιμής, αλλά και για λόγους οικονομικής αδυναμίας του ιδίου.
Αυτός, είναι ο ένας βασικός λόγος που γράφω το παρόν, ως μνημόσυνο για αυτόν τον Άνθρωπο!



Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός λόγος για εμένα, ίσως και για άλλους συμπολίτες μας, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, ως υπουργός Γεωργίας, μαζί με τον επίσης τότε υπουργό οικονομικών και πολύτιμο φίλο Χρήστο Πάχτα, βοήθησε στην κατασκευή και κατόπιν στην μελέτη αξιοποίησης του φράγματος Αμουργελλών, το οποίο με την υπογραφή του πατριώτη και φίλου, Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, που το 2009 – 2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για να είναι σήμερα έτοιμο το όλο αρδευτικό έργο, για χρήση από τους αγρότες της περιοχής.

Πέρασαν ήδη είκοσι χρόνια από τότε που ο Γεώργιος Δρυς, μας τίμησε με την παρουσία του και μαζί με τον Χρήστο Πάχτα, εγκαινιάσαμε το πολύτιμο έργο, το έτος 2001.

Αυτός έφυγε!


Το έργο όμως, θα παραμένει εκεί προς όφελος των ανθρώπων της περιοχής, όπως και η μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΥ, στις ψυχές όλων εκείνων που νιώθουν ότι πρέπει να λένε ένα ευχαριστώ και ένα καλό λόγο, για εκείνους που τους βοήθησαν σε δύσκολες ώρες.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του!

Αρκαλοχώρι 10.6.02021

Χαράλαμπος Γιαννόπουλος 

Πρόεδρος  Μινώα Ενεργειακή 




Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΕΡΓΟ ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΑΚ!

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ


Πολλές φορές έχουμε γράψει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναβαθμιστεί ο δρόμος Ηράκλειο Αρκαλοχώρι σε τετράϊχνο και με νησίδα ασφαλείας.
Μετά από 3-4 χρόνια, που θα λειτουργήσει το Αεροδρόμιο, θα είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Κρήτης, αφού θα δέχεται όλο τον μεταφορικό φόρτο από Ηράκλειο προς αεροδρόμιο μέσω Αρκαλοχωρίου και αντιστρόφως. Άρα, η σημασία του είναι ίδια η σημαντικότερη του ΒΟΑΚ και γι' αυτό πρέπει είτε να προηγηθεί, είτε να συμβαδίσει κατασκευαστικά μαζί του.

Εάν στα ανωτέρω προστεθεί και η πρόσβαση της Ιεράπετρας και άλλων περιοχών της Νοτιοανατολικής Κρήτης προς το Ηράκλειο, θα γίνεται από τον ίδιο δρόμο, όταν ολοκληρωθεί το έργο Βιάννος - Ιεράπετρα, αφού η αντίστοιχη απόσταση είναι μικρότερη κατά 27 χιλιόμετρα σε σχέση με την βόρεια ομόλογή της, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη.

Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους, ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Ηρακλείου και άλλων βορείων περιοχών, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αυτόν τον κάθετο άξονα από όσο τον ΒΟΑΚ, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ας θεωρηθεί λοιπόν ως ένα τμήμα του ΒΟΑΚ και να κατασκευαστεί μαζί του. Άλλωστε, από αυτό το δρόμο θα κινείται το μεγαλύτερο πλήθος που θα πηγαίνει στο αεροδρόμιο, όχι μόνο από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, αλλά και από μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού αλλά και νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού.

Είναι όμως απορίας άξιον αλλά και πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του κεντρικού Κράτους προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα ή ακόμη χειρότερα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα εξυπηρετείται το αεροδρόμιο από ένα δρόμο που ήδη, σε μέρες και ώρες αιχμής, ασφυκτιά από την μεγάλη κυκλοφορία των οχημάτων.

Τι θα γίνει άραγε με τον πενταπλασιασμό τουλάχιστον του σημερινού κυκλοφοριακού φόρτου και επιπλέον με την προσθήκη πολλών βαρέων οχημάτων, όπως βυτιοφόρων, βαρέων φορτηγών, νταλικών κλπ; Σε πόσο χρόνο θα φθάνει ο ηρακλειώτης στο αεροδρόμιο; Αν φθάνει βέβαια, αφού είναι βέβαιο ότι τα τροχαία σε αυτόν το δρόμο θα είναι πολλά και καθημερινά.

Πρέπει να θρηνήσουμε νέες εκατόμβες συμπολιτών μας για να κάνουμε αυτό που πρέπει σώζοντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές;





 

 

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ο ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Την μεγάλη ικανοποίηση και την χαρά του, καθώς και τις θερμές ευχαριστίες του για την υπέροχη φιλοξενία, εξέφρασε ο Πρόεδρος την Μινώα Ενεργειακή, λέγοντας ότι:  η εγγραφή στην Κοινότητά μας αυτού του μεγάλου και καταξιωμένου στην συνείδηση του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου  συνεταιρισμού, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της Μινώα Ενεργειακής προς το μέλλον. Η συνεταιριστική ιδέα που διαπνέει και τις  δύο δομές, είναι αυτή που οδηγεί σε αυτή την αγαστή και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης, εξέφρασε τη χαρά του για την συμμετοχή του συνεταιρισμού στη Μινώα Ενεργειακή, που εκτός των άλλων, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους του ελαιουργείου, που σήμερα είναι πολύ υψηλό,  προς όφελος των μελών του συνεταιρισμού. Ανέφερε επίσης, ότι θα ήταν καλό να εξεταστεί η διεύρυνση  της  συνεργασίας των δύο θεσμών στο μέλλον,  για την αξιοποίηση και άλλων μορφών ΑΠΕ, όπως η βιοενέργεια κ.α, κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό από τον κ. Γιαννόπουλο.

Στην προηγηθείσα συνάντηση και στην ειλικρινή και αναλυτική συζήτηση συμμετείχαν, από την πλευρά της Μινώα Ενεργειακή ο κ. Γεώργιος Βισκαδούρος,  Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικός σε θέματα ηλιακής ενέργειας που συνόδευε τον Πρόεδρο,   και από την πλευρά του Συνεταιρισμού, εκτός του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος κ.   Αντώνης Μπαλοτιάρης , ο Ταμίας κ. Γιάννης Καπαράκης , το μέλος του ΔΣ κ Γιάννης Αγγελάκης,  ο Μηχανολόγος μηχανικός και υπεύθυνος τεχνικός ασφάλειας κ. Στέλιος Πετσακουράκης καθώς και η κυρία  Ελεάνα Καραντινού, υπεύθυνη της γραμματειακής υποστήριξης του Συνεταιρισμού.

 

 

 

 

 

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ!

 Κατέθεσε την αίτηση για την σύνδεση του πρώτου έργου της

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα κατέθεσε στον Διαχειριστή Δικτύου της Περιφέρειας Κρήτης αίτηση για τη σύνδεση Φωτοβολταϊκού Σταθμού 405kW με Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (Virtual Net metering).

Ο ΦΒ σταθμός θα εγκατασταθεί εκτός οικισμού της κοινότητας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος σε γήπεδο έκτασης 5500m2, που επιλέχθηκε λόγω του πολύ υψηλού ηλιακού δυναμικού.

Ο ΦΒ σταθμός, που θα συνδεθεί στο υπάρχον ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, θα έχει παραγωγή που θα ανέρχεται σε 660 MWh κατ’ έτος, ενέργεια η οποία θα συμψηφίζεται σε πάνω από 100 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος που ανήκουν σε μέλη της ενεργειακής Κοινότητας.

Η συνολική εξοικονόμηση κόστους που θα παρέχει στα μέλη της κοινότητας το 1ο έργο συμψηφισμού, θα είναι της τάξης των 80.000€ ετησίως ενώ στο σύνολο 25 ετών, το συνολικό όφελος θα ανέρχεται σε 2.000.000 €.
Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει η κατασκευή του δεύτερου και αρκετά μεγαλύτερου έργου εικονικού συμψηφισμού, πάντα για λογαριασμό των μελών της Κοινότητας.

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΔΡΟΜΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

 

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΕΜΜΕΣΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ

ΕΝΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ 2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

Ένας αγρότης κινείται με το τρακτέρ του  επί του αγροτικού δρόμου που συνδέει το χωριό του με το χωράφι του,  όπως πάντα  από αμνημονεύτων χρόνων.


Στην πρώτη φωτογραφία, σημείο Α, ο αγρότης με το τρακτέρ πριν από το νέο δρόμο.



Στη δεύτερη φωτογραφία, σημείο Β, ο ίδιος αγρότης, μετά το δρόμο σε απόσταση 25 μέτρων περίπου όπου βρίσκεται το χωράφι του

Μετά την ολοκλήρωση του δρόμου, σε ένα δυο χρόνια, για να πάει στο χωράφι του που είναι απέναντι από το μεγάλο δρόμο, αντί για τα 25 μέτρα που χρειάζεται σήμερα, θα πρέπει να διανύσει απόσταση, 3.000 μέτρα μέσω του κόμβου Αρκαλοχωρίου ή 4.000 μέτρα μέσω του κόμβου του Αεροδρομίου, διότι μόνο από εκεί θα μπορεί να πάει!

Αυτό σημαίνει η ανυπαρξία διαβάσεων σε αυτό το μεγάλο έργο!

Το αστείο είναι ότι το παραπάνω χωράφι, του το πήρανε για το δρόμο χωρίς καμία αποζημίωση, διότι λέει, πήρε μεγάλη αξία! Γιατί; Επειδή θα θέλει ένα ολόκληρο μεροκάματο για να πάει σε αυτό;

Η αυτό-αποζημίωση έχει νόημα όταν η έκταση που απομένει προσλαμβάνει μεγαλύτερη αξία από την ρυμοτόμηση.

Εδώ τι αξία παίρνει; Μήπως επειδή διπλασιάζεται η απόσταση από το σπίτι του ιδιοκτήτη;

Μέχρι σήμερα για να πάει και να γυρίσει από το χωράφι του πρέπει να διανύσει 1.200 μέτρα και αύριο, μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου δρόμου, θα πρέπει να διανύσει 5.000 μέτρα!

Το ίδιο συμβαίνει και με τους δρόμους που συνδέουν χωριά και αγροτικές περιοχές σε όλο το μήκος του δρόμου.

Κύριε Υπουργέ, 

είναι άδικο και παράλογο αυτό που γίνεται. Κυρίως όμως, είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό, να λέγεται από κάποιους, «ας το λέγατε όταν έγιναν οι μελέτες ή πριν γίνει η σύμβαση παραχώρησης».

Ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την αδυναμία μίας τοπικής διοίκησης ανίκανης και ανυποψίαστης, επί εννέα ολόκληρα  χρόνια,  να καταλάβει τι γινόταν στον τόπο μας, τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Τότε, έχει εκείνο μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι σε εκείνους που κάνουν μεγάλες θυσίες για να δημιουργηθεί ένα έργο εθνικής εμβέλειας ωφέλιμο για όλη τη χώρα. Δεν πρέπει να τους αφήνει αδικημένους, απροστάτευτους και ταπεινωμένους.

Αλλά και οι συμπολίτες, συνδημότες, όλοι εμείς, ας μην περιμένουμε απαθείς και αμέτοχοι. Κανένας δεν θα μας δώσει το παραμικρό, εάν δεν το διεκδικήσουμε. Για να μην δυσφορούμε και διαμαρτυρόμαστε όταν ολοκληρωθεί το κακό, ας αντιδράσουμε τώρα! Δεν υπάρχει καιρός! Ας συσπειρωθούμε γύρω από τις επιτροπές λαϊκής πρωτοβουλίας, γύρω από τα τοπικά συμβούλια των θιγομένων κοινοτήτων και ασφαλώς γύρω από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, και ας αγωνιστούμε για να αποφύγουμε το κακό.

Ας μην επιτρέψουμε σε κανένα να μας ταπεινώνει και να μας επιβάλλει διόδια, μέσω των επιπλέον καυσίμων και του επιπλέον χρόνου που θα χρειαζόμαστε  για να πάμε στα χωριά μας ή στα χωράφια μας!



 

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

 



ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ  (Με κίνδυνο της ζωής του)

Λίγες ημέρες πριν την άλωση της Τριπολιτσάς, 23.9.1821, συμφώνησε με τους αρχηγούς των τουρκαλβανών  που ήταν κλεισμένοι μέσα στην πόλη, να αναχωρήσουν με τα άρματά τους, για τη χώρα τους.

Την ημέρα της άλωσης, πιστός στο λόγο του, ασχολήθηκε με κίνδυνο της ζωής του, ο ίδιος προσωπικά,  με την προστασία και την ασφαλή αποχώρησή των ενώ οι πιο πολλοί καπεταναίοι και το εξαγριωμένο πλήθος, ήθελαν να τους σκοτώσουν.

Αφού πέρασε αυτός ο κίνδυνος, οι αρβανίτες παρουσιάσανε και παραδίνανε στον Κολοκοτρώνη, τον μπουλούκμπαση που είχε πρωτοστατήσει, το 1806, στην εξόντωση του αδελφού του Γιάννη (Ζορμπά) και άλλων συγγενών και συντρόφων του.

Ο Κολοκοτρώνης, βλέποντας τον φονιά του αδελφού του και τόσων δικών του, χαμογέλασε και είπε σ’ αυτούς που τον του παραδίνανε ότι: «αφού έκανα συμφωνία για όλους τους, θα φύγει και αυτός μαζί τους».

Ο ίδιος, στην διήγησή του αργότερα, λέει: «Εγώ έμεινα πιστός εις τον λόγον της τιμής μου»

Οι μεγάλοι ηγέτες δεν υπερυψώνονται τυχαία!

Τιμή και δόξα στο μεγάλο ήρωα!

 

 


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ


ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Μπράβο στο δήμαρχο που μετέφερε  σιωπηλά τις υπηρεσίες σε αυτό το .. "δημαρχείο",

που δεν επιβράβευσε την ασχήμια και την προσβολή της αισθητικής του κάθε πολίτη.

Τα δημαρχεία, ως σύμβολα της τοπικής εξουσίας, έχουν ξεχωριστή και διακεκριμένη αρχιτεκτονική, με τα κτήρια να έχουν σε κάποιες περιπτώσεις και μεγάλη ιστορική σημασία. Πολύ συχνά, αυτά τα κτήρια είναι τόσο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά, ώστε να συμβολίζουν και τις ίδιες τις πόλεις τους.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνονται συνήθως υπόψη, όταν πρόκειται να κατασκευαστεί ένα νέο δημαρχείο, με τους κτήτορες να φιλοδοξούν να προσθέσουν μία ιδιαίτερη σφραγίδα, ένα νέο σημείο αναφοράς, ένα όμορφο στολίδι στον αρχιτεκτονικό ιστό της πόλης.

Αυτά αλλού, εκεί όπου οι άνθρωποι που διοικούν τις κοινωνίες τους, έχουν συνείδηση ευθύνης και αποστολής, έχουν ευαισθησία και ενόραση και σέβονται τις επιθυμίες και τα όνειρα των συμπολιτών τους, ώστε με τα έργα τους να τους κάνουν υπερήφανους για την πόλη τους και αισιόδοξους για το μέλλον.

Εδώ, δυστυχώς έχουμε αυτή την εικόνα, που την βλέπουμε κάθε ημέρα με αισθήματα θλίψης, αμηχανίας, έκπληξης, μειονεξίας και στο τέλος, αηδίας.


 Ένα σπιρτόκουτο, ένα σιδερόφρακτο κουτί, κάτι μεταξύ φυλακής και αποθήκης σιδηρικών, κάτι που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο ιδιωτικής καθημερινής χρηστικότητας, αλλά ποτέ δημαρχείο ή έστω δημοτικό κατάστημα. Οι εικόνες που βλέπουμε τα λένε όλα!

Οι φόβοι που εξέφραζα σε σχετικό άρθρο μου το 2016, με την ελπίδα ότι θα εμπόδιζα την καταστροφή, επιβεβαιώθηκαν εκατό τοις εκατό!
Η ασχήμια και η ντροπή του τόπου, θριάμβευσαν!
 
Αξίζει να διαβάσει κανείς αυτά που έγραψα για το θέμα το έτος 2016, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://minoanotes.blogspot.com/2016/11/blog-post.html



Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

 ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ!

ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ 

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Θα ερχόμαστε ως εδώ και μετά,  θέλουν να  πηγαίνουμε δεξιά 500  μέτρα,  και άλλα τόσα για να έλθουμε ακριβώς απέναντι, σε απόσταση μόλις 10 μέτρων!

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΠΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΝΙΩΣ!

Είναι γνωστό ότι η  συγκοινωνιακή υποδομή είναι μία από τις εκφράσεις ποιότητας της καθημερινής ζωής.

Περιμέναμε λοιπόν, ευλόγως θα έλεγα, ότι η κατασκευή του αεροδρομίου και των συνοδών έργων, θα είχε ευνοϊκή επίδραση σε όλη την οδική υποδομή του δήμου και φυσικά στην εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Δυστυχώς όμως, αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε ο κάθε λογικός άνθρωπος, αλλά αντίθετο και με αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται σήμερα:

Α).  ΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ -  ΓΑΖΕΠΗ ΜΥΛΟΣ  - ΝΙΠΙΔΙΤΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ.

Στο σημείο αυτό θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ιδίως τους θερινούς μήνες όταν η κυκλοφορία από και προς το Αεροδρόμιο θα είναι μεγάλη. Γιατί δεν γίνεται ανισόπεδος ή έστω ημικόμβος με κάτω διάβαση του επαρχιακού δρόμου για να μην δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο; 

Β). ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ – ΑΥΛΗ, ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΡΟΥΣΟΧΩΡΙΑ, ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΡΟΥΣΟΧΩΡΙΑ – ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ.




Οι κάτοικοι πηγαίνουν κάθε μέρα στα χωριά τους και σπανίως ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Στις καλλιέργειές τους βέβαια πηγαίνουν ακόμη συχνότερα, και μάλιστα 2 φορές την ημέρα όταν πρόκειται για καλλιέργειες κηπευτικών. Με ποιο δικαίωμα και με ποια λογική απομονώνονται οικισμοί του δήμου και ταυτοχρόνως η ποιο παραγωγικές αγροτικές ζώνες;

Ποιοι νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να διακόπτουν τη συνέχεια των δρόμων και να λένε στους πολίτες «δεν πειράζει έχουμε παράλληλο δρόμο, πηγαίνετε στον κόμβο και επιστρέψετε στο ακριβώς απέναντι σημείο»; Δηλαδή αντί να διανύσουμε 10 μέτρα όπως μέχρι σήμερα, θα μας υποχρεώσουν να κάνουμε 500 ή και 1000 μέτρα επιπλέον; Ποιος θα αποζημιώσει για τα επιπλέον καύσιμα και τις εργατοώρες;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ:

2.1.1.2.3 Σκοπιμότητα Υλοποίησης Ο σκοπός των οδών προσπέλασης στο αεροδρόμιο είναι:

• Παράλληλα η βελτίωση της οδικής εξυπηρέτησης των παρακείμενων οικισμών.

 Ακόμα στόχοι είναι:

 • Η μείωση επιπτώσεων στους οικισμούς, 

• Η αποφυγή τομής των ορίων τους,

 • Η αποκατάσταση των τοπικών – αγροτικών – συνδέσεων και 

• Η ασφάλεια στις μετακινήσεις.

Το μόνο που σίγουρα τηρείται από τα ανωτέρω, είναι το τρίτο και μόνο!

Και πιο κάτω επίσης προβλέπεται:

2.1.1.2.4 Περιγραφή Αδειοδοτημένης Οδικής Χάραξης

Τα κύρια χαρακτηριστικά της χάραξης που επιλέχθηκε είναι τα εξής: 

………….

2. Η σύνδεση των οικισμών, εκατέρωθεν της αρτηρίας, αποκαθίσταται με Άνω ή Κάτω διαβάσεις κατά περίπτωση και ανάλογα με την κατά μήκος τομή στη συγκεκριμένη θέση. 

Και περαιτέρω προβλέπεται:   ………

3.2.3 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Η υπό μελέτη οδική χάραξη περιλαμβάνεται εντός των διοικητικών ορίων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και διέρχεται από τα διοικητικά όρια των Δήμων Αρκαλοχωρίου, Γουβών, Θραψάνου, Καστελλίου και Χερσονήσου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Κατά μήκος του υπό μελέτη οδικού τμήματος και με κατεύθυνση Βορράς – Νότος, έχουν αναπτυχθεί οι οικισμοί:  «Αγριανά, Χερσόνησος, Καλό Χωριό, Λαγός, Αγνός, Πηγή, Κάτω Καρουζιανά, Τζιγκούνα, Καστέλλι, Πολυθέα, Διαβιδέ, Ευαγγελισμός, Λιλιανό, Αγία Παρασκευή, Καρδουλιανός, Γαλελιανός, Σκλαβεροχώρι, Αρχάγγελος, Θραψανό, Ρουσοχώρια, Αρχοντικό και Αρκαλοχώρι».  

Ξέχασαν βέβαια την Αυλή που συνδέεται με δημοτικό και ασφαλτοστρωμένο δρόμο με το Αρκαλοχώρι!  Κατά τον ίδιο τρόπο ξέχασαν και το δημοτικό δρόμο Ρουσοχώρια -  Αρχοντικό. Μάλιστα με ιδιαίτερη ωμότητα και προκλητικά, λένε στους διαμαρτυρόμενους: «δεν πειράζει θα πηγαίνετε από τον κόμβο», κάτι όμως που αυξάνει κατά 30% τουλάχιστον την απόσταση για τα ως άνω χωριά  και διπλασιάζει την απόσταση που θα διανύουν οι αγρότες της περιοχής για να πάνε στα χωράφια τους και να επιστρέψουν!

Προξενεί βέβαια αλγεινή εντύπωση το γεγονός,  ότι αγνοήθηκε παντελώς το παραπάνω θέμα,  αν και από πλευράς δήμου και δημάρχου τέθηκε μετ' επιτάσεως. 

Με δεδομένα τα παραπάνω και καθώς δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ραγιάδες όπως πιθανώς θα ήθελαν κάποιοι, αλλά περήφανοι πολίτες, ας συντονιστούμε όλοι, μαζί με το δήμο και την επιτροπή επίλυσης προβλημάτων από την κατασκευή του Αεροδρομίου, ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και τα αυτονόητα συμφέροντά μας που παραβιάζονται βάναυσα.

Αρκαλοχώρι 15.2.2021

Χ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ






Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

  ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ

Η είδηση της απώλειας του Δημήτρη Πετράκη, πρώην Προέδρου και συμβούλου της Κοινότητας Καραβάδου μας γέμισε με θλίψη και οδύνη.

Ο αγαπημένος φίλος, ο Δημήτρης  μας, που οι συμπολίτες του τον τίμησαν πολλές φορές και επί πολλές τετραετίες, αναδεικνύοντάς τον Πρόεδρο της Κοινότητάς τους και σύμβουλο, υπήρξε ένας ευγενικός, εργατικός και έντιμος άνθρωπος και οικογενειάρχης.

Πάντα τολμηρός, αποφασιστικός, διεκδικητικός, ιδιαίτερα αγαπητός και με διάθεση προσφοράς για το χωριό του και τον δήμο γενικότερα.



 Συνεργάστηκα επί πολλά χρόνια  μαζί του, εντυπωσιάστηκα από τον ευγενή χαρακτήρα του, έγινε επιστήθιος φίλος μου και φυσικά   μόνο καλά λόγια μπορώ να πω, για έναν άνθρωπο με ήθος, έναν ενεργό πολίτη, που μέσα από την ενασχόλησή του με τα κοινά θέλησε να δημιουργήσει για τον τόπο του.

 Αγωνιστής της ζωής, καλός οικογενειάρχης, επιμελής αγρότης, εξαίρετος ελαιουργός, με δράση για την αξιοποίηση του λαδιού μας μέσω της οικολογικής ελαιοκαλλιέργειας, έδωσε πολλές μάχες και πάντα μπροστά από την εποχή του , δεν έμεινε ποτέ πίσω στους αγώνες της ζωής.

 Όμως δυστυχώς, μέσα σε αυτή το ζοφερή περίοδο της πανδημίας που ζούμε,  έχασε την  τελευταία και κρισιμότερη  μάχη, δεν τα κατάφερε. Έφυγε για την αιωνιότητα.

Έχοντας για πάντα μέσα στην ψυχή μας, την μεγαλοψυχία, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, τις καλόγνωμες συμβουλές και παρατηρήσεις σου, τα σωστά παραδείγματα εντιμότητας και δυναμισμού σε αποχαιρετούμε αγαπημένε φίλε,  συνεργάτη και άξιε Κοινοτάρχη όχι μόνο του Καραβάδου αλλά και όλου του δήμου,

Σε αποχαιρετούμε και προσευχόμαστε στον Θεό να σε αναπαύσει κοντά του.

 Είμαστε σίγουροι πως ο Πανάγαθος Θεός θα σε κατατάξει μεταξύ των δικαίων και θα προσφέρει παρηγοριά, δύναμη και κουράγιο στην αγαπημένη οικογένειά σου.