Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΛΥΚΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ!

 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Είναι πολύ μεγάλη απόλαυση η παρακολούθηση από κοντά του έργου της ανασκαφής αρχαίων οικισμών.



Όταν αυτό γίνεται με την παρουσία και την διεύθυνση του ανασκαφικού έργου, από δύο διάσημους καθηγητές της αρχαιολογίας, που διδάσκουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Κόσμου, πέραν των άλλων, νιώθεις ότι συμμετέχεις σε ένα υψηλού επιπέδου σεμινάριο ιστορίας και αρχαιολογίας!

Ευχαριστώ θερμά τους καθηγητές κ.κ Άγγελο Χανιώτη και Αντώνη Κοτσώνα, για την φιλοξενία που μου επιφύλαξαν και για τα τόσα πολλά που έμαθα από εκείνους, την λίγη ώρα που έμεινα στον ανασκαφικό χώρο.




Εύχομαι από καρδιάς να είναι καλά και να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο της ανασκαφής και ανάδειξης της πάλαι ποτέ κραταιάς και φημισμένης πόλης.

Θερμές ευχαριστίες στον αεικίνητο, δυναμικό και πολύτιμο φίλο Πρόεδρο της (νέας) Λύκτου, για όλα όσα κάνει για την υποστήριξη και προώθηση του τεράστιο έργου της ανασκαφής, που μας αφορά όλους και οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι και με κάθε τρόπο.



Αυτή η μεγάλη αρχαία πόλη, όταν αναδειχτεί και αποκαλύψει τα μυστικά της, έχει την δύναμη να αλλάξει και την σύγχρονη ιστορία του Τόπου μας!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Η ΣΗΡΑΓΓΑ Ο ΧΩΝΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ


ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΕΙΓΩΝ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες από την λειτουργία της σήραγγας Αποσελέμη και τον αποκλεισμό του Χώνου Λασιθίου από τα νερά που τον τροφοδοτούσαν επί χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.


Ασφαλώς και πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που ανέτρεψε ισορροπίες χιλιετιών, στην κίνηση των ομβρίων υδάτων και τον εφοδιασμό των υδροφορέων γύρω από τα Λασιθιώτικα όρη.

Ιδιαιτέρως, ο υδροφορέας του δήμου Μινώα πεδιάδας επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από όλους, αφού δεν του επιτρέπεται πλέον να εμπλουτίζεται μέσω του Χώνου, ενώ ταυτοχρόνως συνεχίζονται οι αντλήσεις από το Ηράκλειο, που τον υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τους συνεχείς σεισμούς, ακριβώς μέσα από τον υδροφορέα αυτόν, που ταυτοχρόνως είναι ή μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος υδατοταμιευτήρας της Κρήτης. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι πρόκειται για ανθρωπογενή σεισμική δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις που την δικαιολογούν.

Πράγματι η διακοπή της τροφοδοσίας του χώνου, στερεί τον υδροφορέα μας από μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που ασφαλώς συμβάλλει στην μεταβολή των ισορροπιών εντός του υπεδάφους και επομένως στην αστάθεια των πετρωμάτων, που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει σεισμούς.

Αυτό το γεγονός, αυξάνει τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν, λόγω των συνεχών αντλήσεων (κυρίως του Ηρακλείου), οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά πολύ με την λειτουργία του Αεροδρομίου.
Μετά από όλα τα παραπάνω, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

1. Να ελευθερωθούν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου, ώστε να ακολουθούν την προαιώνια πορεία τους προς τον Χώνο, όπως συνεχώς από το έτος 2003 μέχρι και σήμερα προτείνουμε, με ταυτόχρονη και πιο ωφέλιμη αλλαγή της χρήσης της σήραγγας του Αποσελέμη, που περιγράφεται στην πρότασή – μελέτη μας που δημοσιεύθηκε το έτος 2018.

2. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και τα έργα εμπλουτισμού του υδροφορέα της λεκάνης του Αεροδρομίου πλέον, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της επάρκειας νερού για όλες τις χρήσεις, την ασφάλεια νερού λόγω της τεράστιας χωρητικότητας των υπογείων δεξαμενών, αλλά θα μειωθεί ή και θα μηδενιστεί η πιθανότητα των ανθρωπογενών σεισμών που ανησυχούν όλη την Κρήτη το τελευταίο διάστημα.

3. Τα προτεινόμενα επείγοντα έργα για τον παραπάνω εμπλουτισμό, όπως αναφέρονται στην σχετική μελέτη μας, είναι κατά σειρά προτεραιότητας:

α. Φράγμα στην Γερακιανή Λαγκάδα

β. Φράγμα Αργουλιδιά στον άνω ρου του Μπαρίτη Ποταμού.

γ. Λιμνοδεξαμενή Μέσης στο πλαίσιο του προτεινόμενου μικτού έργου αντλησιοταμίευσης στον ποταμό Αναποδάρη.

Η πολλαπλή αναγκαιότητα και χρησιμότητα των παραπάνω έργων επιβάλλει να ενταχθούν αμέσως στο ταμείο ανάκαμψης ή σε άλλα Ευρωπαϊκά ή και Εθνικά προγράμματα και να αρχίσει «χθες» η μελέτη και η κατασκευή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την συνολική πρότασή μας για τα υδατικά προβλήματα, στην σελίδα:
https://www.blogger.com/blog/post/edit/470910854697724641/9198104887661152604, και σε άλλα σχετικά με τα νερά και τη σήραγγα, στο blog μας, ΜΙΝΩΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ