Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

Πλήρης αδιαφορία για το Νότο  του δήμου




  Οι περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης αναγνωρίζονται ως κατάλληλες για ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων  τουριστικών  υποδομών σταθερού παραθερισμού. Η περιοχή του πρώην Δήμου Αρκαλοχωρίου, στην οποία περιλαμβάνεται  και ο Τσούτσουρος  συγκεντρώνει ένα σύνολο θετικών χαρακτηριστικών και αποτελεί μια σημαντική δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι σε όλη τη νότια παραλία, από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι την Ιεράπετρα, δεν υπήρχε τουριστικό λιμενικό καταφύγιο, ζητήσαμε με επιμονή και πειστικότητα την κατασκευή του παραπάνω έργου.


Το Κράτος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και κατασκεύασε το λιμάνι του Τσούτσουρα, πλην όμως η κατασκευή ήταν ημιτελής και αφορούσε μόνο την μία από τις δύο λιμενολεκάνες και επιπλέον δεν περιέλαβε τις κτιριακές και λοιπές υποδομές που προέβλεπε η αρχική μελέτη, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που προβλέπονταν για το πλήρες έργο.



Άλλη πολύ σημαντική παρενέργεια ήταν να προσαμμώνεται το λιμάνι και πολλές φορές να παίρνει τη μορφή γηπέδου, αποκλείοντας ακόμη και τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών.
Ακόμη σημαντικότερη παρενέργεια ήταν η τεράστια διάβρωση της γειτονικής παραλίας, λόγω της μεγάλης αύξησης της κυματικής ενέργειας που δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την απόσβεσή της, με αποτέλεσμα την καταστροφή του παραλιακού δρόμου και με σοβαρή απειλή για τις παράκτιες κατοικίες και καταστήματα καθώς και για την ασφάλεια των διερχομένων.


Το γεγονός αυτό μας ανάγκασε να κατασκευάσουμε τον παράκτιο τοίχο προστασίας καθώς και τους δύο κάθετους προβόλους. Το Κράτος μας όμως, αντί να μας επιβραβεύσει για την αυτοθυσία και τους κόπους που κάναμε για να διορθώσουμε προβλήματα που προέκυψαν από τις δικές του αμέλειες και αβελτηρίες, με έσυρε ως παράνομο στα δικαστήρια. Ευτυχώς μετά από πολλές ταλαιπωρίες, έξοδα και αναβολές, το πενταμελές Εφετείο αναγνωρίζοντας το υπέρ επείγον του έργου που εν τέλει ήταν μονόδρομος, με αθώωσε ομοφώνως.

Εννοείται ότι ο δήμος μας μετά το 2010 και ενώ συρόμουν στα δικαστήρια, για το ανωτέρω και άλλα παρόμοια θέματα που αφορούσαν την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως δημάρχου,  υπέρ των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών, παρά τα προβλεπόμενα από το νόμο, δεν εκδήλωσε ούτε καν το ελάχιστο ενδιαφέρον ή πρόθεση συμπαράστασης. Αυτό το γεγονός με λύπησε και με προβλημάτισε. Άραγε πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν  οι θεσμοί όταν τύχει να τους διοικήσουν  μικρόψυχοι άνθρωποι;
Βεβαίως, επειδή το θέμα με αφορούσε προσωπικώς,  δεν θα καταδεχόμουν και δεν το σκέφθηκα ούτε στιγμή να ζητήσω από τους ανεύθυνους να αποκτήσουν μεγαλοψυχία, ευαισθησία και σεβασμό στους προκατόχους τους και  στον ίδιο το θεσμό που οφείλουν να υπηρετούν ευόρκως. Ακόμη περισσότερο, ποτέ δεν θα ασκούσα πράξεις κατά του δήμου,  για την νομική διεκδίκηση των έννομων δικαιωμάτων και συμφερόντων μου. Ας είναι καλά οι άνθρωποι!
Επανερχόμενος στο θέμα του λιμανιού πρέπει να προσθέσω ότι, αμέσως μετά την ημιτελή κατασκευή του, ζητήσαμε δύο πράγματα: πρώτον την ολοκλήρωση του έργου και δεύτερον την μεταφορά της διοίκησής του από το υπουργείο Τουρισμού στο δήμο Αρκαλοχωρίου. Τα δύο αυτά θέματα έγιναν αποδεκτά με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ το 2010, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, και  με την αποδοχή του αιτήματος για την μεταφορά του έργου στο δήμο, μετά την επικαιροποίηση της μελέτης για τη χερσαία ζώνη που είχε αναλάβει και θα παρέδιδε άμεσα ο ΕΟΤ.
Αυτά όλα επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη συνολική ανάπτυξη του δήμου, ιδιαιτέρως μετά την οριστική απόφαση για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη του τουρισμού και στο Νότο του Νησιού.
Τι έγινε μετά το 2010 που παραδώσαμε τη διοίκηση του δήμου; Τα ακριβώς αντίθετα: Το έργο της ολοκλήρωσης δεν διεκδικήθηκε αποτελεσματικά και ματαιώθηκε η κατασκευή του. Ματαιώθηκε η μεταφορά της διοίκησης  του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο δήμο, αφού η πρώτη ενέργεια της νέας διοίκησης ήταν να ζητήσει την ανάληψη της διοίκησης του έργου από τον Ο.Λ Ηρακλείου. Τελευταία μάλιστα ακούγεται ότι θέλουν να χαρακτηριστεί το έργο ως αλιευτικό αντί για τουριστικό που είναι σήμερα. Δηλαδή τώρα που απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η ύπαρξη και λειτουργία τουριστικού λιμένα στον Τσούτσουρο εμείς ζητούμε την υποβάθμισή του!
Σε ότι αφορά την προστασία της υπόλοιπης παραλίας του Τσούτσουρα που είναι μεγάλης σημασίας και προτεραιότητας έργο, θέλω να τονίσω ότι δεν ανήκει στην καλή θέληση του Κράτους, αλλά είναι επείγουσα υποχρέωσή του αφού εξ αιτίας του παραπάνω έργου έχει σκελετωθεί και πρέπει να προστατευθεί και να αποκτήσει την προ του έργου μορφή και λειτουργικότητά της.


Έτσι, η εφαρμογή της μελέτης ΡΟΓΚΑΝ που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου και προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου με την επιπλέον προσθήκη δύο βραχονησίδων παραλλήλως προς την ακτή, πέραν των άλλων, θα προστατεύσει την παραλία μέχρι τον πρώτο πρόβολο που εμείς έχουμε κατασκευάσει. Όμως δεν προβλέπει κάποια παρέμβαση για την υπόλοιπη παραλία μέχρι το Πουργόνερο, κάτι που είναι επίσης επείγον να γίνει.

ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΚΟΡΑΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ


 Είναι λοιπόν απαραίτητο να ανατεθεί μελέτη για την παραπάνω παρέμβαση, είτε από το Κράτος είτε από το δήμο, με αντικείμενο την  προστασία της παραλίας και την δημιουργία οικοτόπων για την ενδιαίτηση και τον πολλαπλασιασμό των αλιευμάτων  που είναι απολύτως απαραίτητη για το περιβάλλον και τους αλιείς της περιοχής. Ήδη υπάρχουν προτάσεις από έγκυρους ειδικούς όπως ο καθηγητής κ. Συνολάκης που πρότεινε την κατασκευή υφάλων παράλληλων προς την ακτή, οι οποίοι  θεωρούνται περιβαλλοντικά φιλικοί και  αποτελεσματικοί για τους παραπάνω στόχους.


Ελπίζω ότι η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα (αυτά πάνε μαζί),  για την  κατασκευή  και παραλαβή της διοίκησης των παραπάνω έργων από το δήμο, καθώς και για άλλα εξίσου σημαντικά έργα, όπως η αποχέτευση, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, οι οικολογικές διαδρομές κ.α, για τα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμά μας.


  



Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ



ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Οι κάθετοι μόλοι σώζουν την παραλία


Χάρηκα πραγματικά βλέποντας στην παραλία του Κερατόκαμπου να έχουν κατασκευαστεί πολλοί πρόβολοι (μπαστούνια), κάθετοι προς την ακτή, όπως αυτοί που εμείς είχαμε κατασκευάσει προ δεκαετίας περίπου στον Τσούτσουρα.
Είναι πολύ καλά και ήδη δημιουργούν σιγά - σιγά αμμώδη παραλία δίπλα τους. Εάν αυξηθεί το μήκος τους το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο.
Συγχαρητήρια στο δήμο Βιάννου για αυτή τη παρέμβαση, που είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία της παραλίας από τη διάβρωση και την καταστροφή.


Ο δικός μας δήμος όχι μόνο δεν κατασκεύασε κανένα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3 ή 4 ακόμη, όχι μόνο δεν έβαλε ούτε μια πέτρα συντήρησης στους μόλους που έχουμε κατασκευάσει, αλλά αντίθετα απειλούσε τους κατοίκους ότι θα τους γκρέμιζε!


Προσθέτω μόνο ότι από σχετικές μελέτες του Κράτους, προβλέπονται οι μόλοι ως βασικά στοιχεία προστασίας της ακτής αλλά και του λιμανιού από την προσάμμωση.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα προωθήσει εκτός του παραπάνω και τα άλλα πολύ σημαντικά έργα που χρειάζονται στην μοναδική παραλία του δήμου μας, τον Τσούτσουρα.
Για τα έργα αυτά θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.



Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ.


 ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ! 


ΜΙΝΩΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ


Όλη η επικράτεια του δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι κατάσπαρτη  από εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαιτέρως στην κοιλάδα που περιβάλλει το υπό κατασκευή είναι αεροδρόμιο υπάρχουν  πολλοί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι από τους σπουδαιότερους που  βρέθηκαν στην Κρήτη.
Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαιολογικής υπηρεσίας που πρόκειται άμεσα να γίνει, είναι η ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι υπάρχουν μέσα στο χώρο που έχει απαλλοτριωθεί για αεροδρόμιο, και είναι πολλοί αυτοί.
ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΤΤΟΣ

Στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία τεράστιας σημασίας με κορυφαίο Βεβαίως την αρχαία πόλη της Λύττου,  μία πόλη η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες της Κρήτης, της οποίας η ακμή διήρκεσε πολλούς αιώνες. Λέγεται Μάλιστα ότι η ιστορία της Κρήτης και της αρχαιότητας θα είχε γραφεί τελείως διαφορετικά αν ο Έβανς και ο καλοκαιρινός είχαν ξεκινήσει τις ανασκαφές από τη Λύττο  και όχι από τη Κνωσό.
ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΤΤΟΣ

Δυστυχώς η ανασκαφή της Μεγάλης αυτής αρχαίας πόλης, έχει μείνει ημιτελής και είναι βέβαιο  ότι πολλά αρχαία μνημεία βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της Γής που τα σκεπάζει περιμένοντας την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΓΑΛΑΤΑ

Από την άλλη πλευρά βορειοδυτικώς της Λύττου, στον πρώην δήμο Θραψανού και συγκεκριμένα στην Γαλατιανή Κεφάλα, ανακαλύφθηκε το πέμπτο μινωικό ανάκτορο της Κρήτης κατά την ανασκαφή που έκανε ο εξαίρετος αρχαιολόγος ανασκαφέας κ. Ρεθυμνιωτάκης. Δυστυχώς ούτε εκεί έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή,  αν και ο χώρος είναι ήδη επισκέψιμος,  ωραιότατος και θα μπορούσε να προσελκύσει πλήθος τουριστών από την χώρα αλλά και από το εξωτερικό. Δυστυχώς όμως και εκεί δεν υπάρχει οδός προσπέλασης για αυτοκίνητα και λεωφορεία, όπως επίσης και χώρος στάθμευσης καθώς και οι υπόλοιπες υποδομές για να λειτουργήσει ως αξιόλογος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ ΠΡΟΦ ΗΛΙΑΣ ΑΦΡΑΤΙ

Η δεύτερη πιο σημαντική αρχαία πόλη του δήμου είναι η Αρκαδία τα ερείπια της οποίας  βρίσκονται στον Προφήτη Ηλία της κοινότητας Παναγιάς και η  νεότερη Αρκαδία στην περιοχή της κοινότητας Ινίου. 
ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΙΝΙ

 Στον ίδιο χώρο ο αρχαιολόγος κ Αντώνης Βασιλάκης έφερε στο φως έναν πρωτοχριστιανικό ναό τεράστιου μεγέθους (32χ18 μ), που αποδεικνύει το επίσης μεγάλο μέγεθος της αρχαίας πόλης.  Δυστυχώς και εδώ η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, ούτε στην περιοχή του Ινίου,  όπου  η αρχαιολογική σκαπάνη είναι πολύ πιθανό να φέρει στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στο χώρο αυτής της ιστορικής πόλης.
ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΙΑΝΣΟΣ ΚΑΣΤΕΛΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΑ

Η τρίτη στη σειρά σπουδαιότητας αρχαία πόλη που βρίσκεται μέσα στην επικράτεια του δήμου είναι η Πριανσός η οποία τοποθετείται στη σημερινή κοινότητα Καστελλιανών και  επίνειό της ήταν η Ίνατος  στην περιοχή του σημερινού Τσούτσουρα, 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΙΛΗΘΥΙΑΣ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ

 
όπου βρέθηκε το σπουδαιότατο ιερό της  
Ειλείθυιας  ή  Ειλήθυιας (όλα τα (ι) της ελληνικής γλώσσας),  η οποία ήταν θεά της γονιμότητας,  με πολύ σημαντικά ευρήματα που προβάλλονται στο Μουσείο Ηρακλείου.
ΘΡΟΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ
ΡΩΜΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

Στην ίδια περιοχή στον Τσούτσουρα, υπάρχουν  Ρωμαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων σπουδαιότερο είναι το  πολύ σημαντικό  ρωμαϊκό υδραγωγείο, που ξεκινούσε από τον χείμαρρο Μίντρη,  2 χιλιόμετρα περίπου από την παραλία και τροφοδοτούσε με νερό τον Τσούτσουρα,  αφού αποθηκευόταν πρώτα σε μία δεξαμενή που σώζεται σε άριστη κατάσταση. 

Στον ίδιο επίσης χώρο  έχει ανακαλυφθεί ένας σημαντικός πρωτοχριστιανικός ναός χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΜΑΡΙΟΥ

Άλλοι διάσημοι και  περίφημοι  αρχαιολογικοί χώροι εντός του δήμου είναι η Ακρόπολη του Σμαρίου, 
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

ο αρχαιολογικός χώρος Καστελλίου, το Μινωικό σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου μαζί με τα νεότερα μνημεία που ανασκάφηκαν επί του ιδίου Λόφου, 
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΛΥΤΤΟΥ

το τεράστιο για την εποχή του έργου του υδραγωγείου της Λύττου,  ο λόφος Κάστελος  στα Καστελλιανά, 
ΜΙΚΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΑΡΤΙΡΩΝ

η μικρά Επισκοπή των Παρτίρων  και πλήθος άλλων αρχαιολογικών μινωικών, αρχαϊκών, Ρωμαϊκών,  βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων. 
ΠΑΛΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΠΟΔΑΡΗ ΔΕΜΑΤΙ

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω χώρων είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ανάδειξη και αναστήλωσή τους,  και ότι δεν υπάρχουν  σωστοί οδοί προσπέλασης  και υποδομές,  που θα επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες να  επισκέπτονται αυτούς τους χώρους.  Εάν στο παραπάνω προστεθεί ότι όλα αυτά τα μνημεία είναι  ομοιόμορφα σχεδόν κατανεμημένα σε όλα τα χωριά του δήμου από την μία άκρη μέχρι την άλλη, γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η αξιοποίησή τους θα ωφελήσει όλες τις περιοχές του δήμου.
ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ ΣΤΕΙΡΟΝΑ

Για τους λόγους που παραπάνω αναφέραμε,   οι χώροι  αυτοί παραμένουν αναξιοποίητοι τουριστικά και θα είναι έγκλημα εάν παραμείνουν στην ίδια κατάσταση και μετά την κατασκευή του αεροδρομίου.
ΠΑΜΠΑΛΑΙΗ  ΒΡΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΤΑΣ

Αντιθέτως πρέπει άμεσα να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν,  ούτως ώστε να επιτρέψουν τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε όλη την ενδοχώρα του δήμου.  Αυτό θα είναι ένα πραγματικά ανταποδοτικό έργο, που θα αντισταθμίσει πολλές αρνητικές συνέπειες που θα έχει το αεροδρόμιο και θα συμβάλλει  στην  ήπια και αειφόρο   ανάπτυξη της περιοχής μας.





Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ


ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 





Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις το έργο του αεροδρομίου ανατέθηκε στον μειοδότη που είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και απομένει  μόνο ο έλεγχος της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο,  για να είναι όλα έτοιμα προς έναρξη των εργασιών του αεροδρομίου Καστελλίου.
Ενώ λοιπόν η εξέλιξη  του έργου βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έναρξη της κατασκευής του, δεν γίνεται  καμία ενέργεια από πλευράς της τοπικής κοινωνίας και ιδίως από το δήμο, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου και την προστασία του από δυσμενείς επιπτώσεις.
Δεν έγινε γνωστό ακόμα εάν δόθηκαν  λύσεις στα περιβαλλοντικά θέματα που έχουν τεθεί, με κορυφαίο εκείνο του κινδύνου υποβάθμισης του υδροφορέα της περιοχής από την επεξεργασία των υγρών λυμάτων του έργου, που ετέθη από τον διευθυντή υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης κύριο Μαρίνο Κριτσωτάκη.
Αρχίζοντας από σήμερα, με μία σειρά σημειωμάτων θα αναφέρω τα σημαντικά θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί  ή εν πάση περιπτώσει πρέπει έστω και στο παρά πέντε ή και στο και πέντε να προωθηθούν, ώστε το μεγάλο αυτό έργο να μην είναι απλό μετακομιστικό κέντρο προς τις βόρειες τουριστικές περιοχές, αλλά να ωφεληθεί σημαντικά και η κοινωνία μας  και μάλιστα κατά τρόπο συμβατό με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

 
ΚΡΙΤΑΜΟ

Αρχίζω με το πολύ σημαντικό θέμα της Αυλιώτικης  Κεφάλας το οποίο είναι πολύ κρίσιμο τόσο από περιβαλλοντικής και αισθητικής πλευράς όσο και για την περαιτέρω αξιοποίησή τους προς ωφέλεια του περιβάλλοντος και του τόπου.
Είναι γνωστό ήδη ότι μέσα στα σχέδια της κατασκευής του αεροδρομίου περιλαμβάνονται ταπείνωση του παραπάνω υψώματος κατά 20 περίπου μέτρα. Το πρώτο θέμα που προκύπτει είναι το θέμα το περιβαλλοντικό και το θέμα της αισθητικής, δεδομένου ότι το ύψωμα αυτό είναι ακριβώς νοτιοανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Το ίδιο ύψωμα είναι βορειοδυτικά της Αυλής και των Κασάνων και το χαμήλωμα, η ταπείνωσή του κατά 20 μέτρα, θα δημιουργήσει τεράστιο στο πρόβλημα για όλους αυτούς τους οικισμούς, οι οποίοι βλέπουν σήμερα  το ύψωμα αυτό ως έναν όμορφο, ωραίο ορεινό όγκο,  και αύριο υπάρχει κίνδυνος να το βλέπουν ως ένα πανάσχημο νταμάρι.

ΑΚΑΝΘΟΠΟΝΤΙΚΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η πρώτη απαίτησή μας Σχετικά με αυτό το θέμα είναι η ταπείνωση του υψώματος  να συνδυαστεί με την διατήρηση της εμφάνισης του,  της οριογραμμής του όπως είναι σήμερα, έστω και σε χαμηλότερο υψόμετρο, για να μην υπάρχει  μεγάλη αισθητική υποβάθμιση και ασχήμια.

ΚΕΦΑΛΑΝΘΗΡΑΣ

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει, είναι η αξιοποίηση του οριζόντιου επιπέδου  εδάφους που θα προκύψει από την παραπάνω με εκσκαφή, το οποίο θα υπερβαίνει τα 200 η 300 στρέμματα. Σχετικά με αυτό, έχουμε προτείνει στον ίδιο χώρο να δημιουργηθεί ένα οικολογικό πάρκο, με περιεχόμενο τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης, που θα φιλοξενεί όλα τα είδη των ζώων και των φυτών  του Νησιού,  πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο, από το πιο μικρό φυτό, τον Έρωντα και το Κρίταμο,  μέχρι το μεγαλύτερο θηλαστικό το κρι-κρι.
Για το παραπάνω έργο,  ήδη έχουμε ζητήσει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος εντός της παραπάνω περιοχής,  συμφώνως και με τις  δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για έργα εντός της περιοχής μας ως ανταποδοτικά,  για την λειτουργία κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου και μάλιστα πριν την ολοκλήρωση του έργου.  Έτσι, θα δείξει και το κράτος στους κατοίκους της περιοχής μας ότι σέβεται τους ίδιους και το περιβάλλον, και  όπου λόγω των αναγκών του έργου, δημιουργούνται  περιβαλλοντικά προβλήματα, θα κάνει το μέγιστο δυνατό για την αποκατάσταση των ζημιών του  περιβάλλοντος,  με τρόπο ωφέλιμο και  ανταποδοτικό για τους κατοίκους.
ΒΑΤΡΑΧΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Το παραπάνω οικολογικό πάρκο πρέπει να κατασκευαστεί από το κράτος σε συνεργασία με το δήμο, να αποδοθεί στον ίδιο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την συντήρηση και τη λειτουργία του. Οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως με την έναρξη των εργασιών ταπείνωσης του λόφου, με την αποθήκευση του γόνιμου επιφανειακού εδάφους, χάραξη οδών προσπέλασης,  την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και άρδευσης κλπ.

ΚΡΙ - ΚΡΙ

Με την ολοκλήρωση του έργου, χιλιάδες επισκέπτες τόσο τουρίστες όσο και κάτοικοι της χώρας μας, θα μπορούν να επισκεφτούν το παραπάνω πάρκο και να θαυμάσουν τα μοναδικά φυτά και ζώα που ενδημούν στην Κρήτη.

ΕΒΕΝΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Έχοντας στη διάθεσή μας τέτοια αξιοθέατα όπως το οικολογικό πάρκο θα μπορούν χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται όλη την ενδοχώρα του δήμου και ευρύτερα, να θαυμάσουν τα αξιοθέατα, στους αρχαιολογικούς χώρους, να περπατήσουν σε περιβαλλοντικές διαδρομές και να δοκιμάσουν τα προϊόντα και τις μοναδικές γεύσεις της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής, που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα που στην πλειονότητά τους είναι οικολογικά.

ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΣ

Στο επόμενο σημείωμα μας θα ασχοληθούμε με τους αρχαιολογικούς χώρους που αφθονούν στο δήμο από την προμινωική, την Μινωική εποχή, την Αρχαϊκή, τη ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, την Βενετική και την Οθωμανική.