Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ!

  




ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!

Ο ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ - Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ!

Τα νερά του οροπεδίου που μέσω του Χώνου έμπαιναν για χιλιάδες χρόνια στον ορεινό όγκο και ένα μέρος από αυτά τροφοδοτούσε τις γεωτρήσεις και τις πηγές του δήμου μας, τώρα θα κατευθύνονται όλα, μέσω της σήραγγας, στο φράγμα Αποσελέμη!
Μην αμφιβάλλει κανένας. Πριν από λίγα χρόνια σε έρευνα του ΙΓΜΕ, μπήκαν χρώματα στο χωνο και μετά από λίγο χρόνο, εντοπίστηκαν στις γεωτρήσεις μας!
Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι σίγουρες, και για αυτό, ως δήμος Αρκαλοχωριου είχαμε αντιδράσει έντονα.


Θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω την αντιπαράθεση του Δήμου Οροπεδίου με εκείνον του Ηρακλείου για τα ανταποδοτικά και άλλες διεκδικήσεις.
Εμείς, ο δικός μας δήμος, ο μεγάλος χαμένος, ως συνήθως, σε όλα τα σοβαρά και κρίσιμα θέματα, είναι απών!
Κάποιοι σοβαροί άνθρωποι του τόπου, που υποστήριξαν η ακόμα υποστηρίζουν αυτή την ομάδα, δεν βλέπουν που οδηγούν τον τόπο; Και αν βλέπουν, τι κάνουν;





Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΤΕΛΟΣ!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 26 ΧΡΟΝΙΑ!
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 

Ένας ακόμη καταξιωμένος θεσμός που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον   τόπο μας εγκαταλείπεται. Χρόνια αγώνων, υψηλοί στόχοι και προσδοκίες, η φιλοδοξία μιας ολόκληρης κοινωνίας να προσφέρει στον εαυτό της και τους άλλους ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου συντρίβονται. Η υπερήφανη κοινωνία μας ταπεινώνεται για ακόμη μία φορά.
Ακούγοντας ανάμεσα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το υπό κατασκευή Αεροδρόμιο και  την εντός αυτού, λειτουργία Εκθεσιακού Κέντρου, θα περίμενε κανείς την άμεση αντίδραση του δήμου,  ο οποίος θα άρπαζε την ευκαιρία να ζητήσει την τοποθέτηση του εν λόγω κέντρου στο χώρο της σημερινής έκθεσης Αρκαλοχωρίου,  όπου ήδη υπάρχουν υποδομές στεγασμένου και υπαίθριου χώρου 25 στρεμμάτων, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε 50 ή και σε 100 στρέμματα.  
Μόνο έτσι η δραστηριότητα αυτή (και άλλες παρόμοιες),  θα είχε ωφέλιμες  επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, θα αξιοποιούνταν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα υπήρχε  πραγματική ανταποδοτικότητα για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας.
Όμως ο  μοιραίος άνθρωπος που δήθεν διοικεί τον τόπο, δεν έκανε απολύτως τίποτα σχετικά με αυτό. Έκανε αυτό που ξέρει  πάρα πολύ καλά. Την καταστροφή, την διάλυση και την ισοπέδωση.



ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


Τα μηνύματα που είχαν δώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν σαφή. Μετέτρεψαν το χώρο δίπλα από το εκθεσιακό κέντρο και το θέατρο σε χωματερή. Αυτή τη σημασία δίνουν σε αυτόν  τον ιερό χώρο των ανθρώπινων επαφών, της επικοινωνίας και του πολιτισμού. Η παραπάνω κατάληξη ήταν πλέον αναμενόμενη.
Ο ίδιος άνθρωπος επέστρεψε στο χώρο του εγκλήματος για να ολοκληρώσει την καταστροφή που προκάλεσε το 1983, όταν υποθήκευσε στην Αγροτική Τράπεζα το χώρο του εκθεσιακού μαζί με παρακείμενα στρέμματα συνολικής έκτασης  121 στρεμμάτων, για να πάρει δάνειο πολλών εκατομμυρίων δραχμών, με εγγύηση της  τότε κοινότητας Αρκαλοχωρίου, ο διαβόητος συνεταιρισμός ΑΡΚΑΛΙ, που παραλίγο να οδηγήσει σε τεράστια καταστροφή τα μέλη του αλλά και τον τόπο γενικότερα.
Με συνεχείς αγώνες 20 ετών, καταφέραμε να επαναφέρουμε την παραπάνω έκταση στο δήμο, μόλις το 2010, και  αφού πληρώσαμε σημαντικό τίμημα στην Τράπεζα, για να μας απαλλάξει από το βάρος των εγγυήσεων που ο παραπάνω μοιραίος άνθρωπος, με άφρονα τρόπο, είχε φορτώσει στον τόπο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ  ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ

Ήδη από το 1991 καταλάβαμε τον χώρο, αποβάλλοντας την Αγροτική Τράπεζα  και την Ένωση Ηρακλείου    από το κτίριο του συσκευαστηρίου, το μετέπειτα Εκθεσιακό Κέντρο, που είχε μετατρέψει σε  αποθήκες σταφίδας και άλλων υλικών.


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Αμέσως, βρήκαμε χρηματοδότηση και αναμορφώσαμε το κτίριο στο πανέμορφο εκθεσιακό κέντρο που βλέπετε, για να υποδεχτεί τις εκθέσεις που διοργανώσαμε από το 1993 και μετά. Το ίδιο έγινε και με τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο διαμορφώσαμε ως υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, αλλά και ως χώρο άλλων εκδηλώσεων καθώς επίσης και ως χώρο στάθμευσης. Σήμερα η εμφάνιση του κτιρίου απεικονίζει την επέλαση των βαρβάρων. Ούτε τα περήφανα κυπαρίσσια και το σύμβολο της έκθεσης δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν! 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ακολούθως,  δίπλα από το εκθεσιακό κέντρο, κατασκευάσαμε το  υπέροχο δημοτικό θέατρο, μοναδικό σε μέγεθος και ποιότητα σε όλη την Κρήτη,  για να μπορούν να φιλοξενηθούν  κάθε μορφής εκδηλώσεις για τις ανάγκες της μεγαλύτερης Γεωργικής έκθεσης της Νότιας Ελλάδας, αλλά και κάθε εκδήλωση που είχε ανάγκη ο τόπος και οι φορείς του.

Κορυφαία διοργάνωση ήταν το μουσικό φεστιβάλ Αρκαλοχωρίου που ξεκίνησε το 2009 με μεγάλη επιτυχία. Το ακύρωσαν και αυτό χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία.


ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΘΕΑΤΡΟ

Βλέποντας την συνεχή επιτυχία και μεγέθυνση  της  Έκθεσης, προβήκαμε στην κατασκευή νέου κτιρίου δίπλα και παραλλήλως του παλαιού, διπλασιάζοντας τον στεγασμένο εκθεσιακό  χώρο, ο οποίος έφθασε πλέον τα 4000 τ.μ περίπου.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ακολούθως κατασκευάσαμε εντός του παραπάνω χώρου το υπέροχο συνεδριακό χώρο για τις ανάγκες της Έκθεσης, και κυρίως για της ανάγκες της κοινωνίας μας.
Επιπλέον, σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από τα όρια του εκθεσιακού χώρου, αγοράσαμε έκταση 35 στρεμμάτων, μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε το έργο, ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ώστε στο σύνολό του ο χώρος, να γίνει ισχυρό κέντρο εμπορικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των κατοίκων και των κάθε λογής επισκεπτών, πάντοτε μέσα στον ευρύτερο στόχο μας για την πολύπλευρη ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.
Από αυτό το έργο κράτησαν μόνο τον τίτλο αλλά όχι την ουσία. Κάνουν τελικά γήπεδο και όχι στάδιο!  Καταργούν τις μεγάλες επιλογές του τόπου. Ακόμη και δρομολογημένα από εμάς έργα, είτε τα καταργούν είτε τα κάνουν  μικρά ή μισά.

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΜΕΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η κατάργηση της   Έκθεσης Αρκαλοχωρίου, αποτελεί το τελευταίο και ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία και συνέπεια του δήμου.
Είναι ασέβεια και ύβρις προς όλους όσους αγωνίστηκαν για την καθιέρωση και την ανάπτυξή της.
Ναρκοθετεί και υπονομεύει κάθε ανάλογη  προσπάθεια που θα μπορούσε να αναληφθεί στο μέλλον.
Ταπεινώνει βάναυσα και αδικαιολόγητα το Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν το αντιλαμβάνονται.
Δυστυχώς, το Καλό είναι πιο δύσκολο από το Κακό. Η δημιουργία είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή. 
Οι θεσμοί για να διατηρηθούν απαιτούν  ενδιαφέρον, προσήλωση, επιμονή, φροντίδα, υπευθυνότητα και αγάπη. Δυστυχώς όμως, τέτοιο απόθεμα δεν υπάρχει!

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ!


Στις αρχές της δεκαετίας το 80, νέος γεωπόνος τότε, επέλεξα και εισήγαγα στην γεωργία της Κρήτης το υλικό που βλέπετε.


Είναι ένας στύλος για γραμμικά αμπέλια, ο οποίος είναι προϊόν ανακύκλωσης πλαστικών υλικών όπως σακούλες, μπουκάλια, σωλήνες και άλλα είδη πλαστικών.
Για την κατασκευή ενός μόνο στύλου, χρησιμοποιούνται, μετά από θέρμανση και υψηλή συμπίεση σε ειδικές πρέσες,  κάποιες χιλιάδες πλαστικές σακούλες ή μπουκάλια, περιορίζοντας σημαντικά τη διασπορά τους και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Κάθε φορά που βλέπω, κατά τους συχνούς περιπάτους μου, αυτά τα υλικά να στέκουν αμετάβλητα μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, χαίρομαι για την επιλογή μου και σκέπτομαι ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, μπορούν με σωστή επεξεργασία να γίνουν πολύτιμα για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την Εθνική Οικονομία αλλά και για το ίδιο το Περιβάλλον!
Για παράδειγμα, ο παραπάνω στύλος,  σε σχέση με τους τσιμεντένιους, εκτός των πολλών  άλλων,  έχει και  το πλεονέκτημα ότι δεν απορροφά νερό από το έδαφος, και επομένως συμβάλλει στην οικονομία του νερού στις καλλιέργειες.


Είναι ένα μικρό παράδειγμα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν, που δείχνει ότι ο καθένας στον τομέα του μπορεί να βοηθήσει στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος χωρίς να ζημιώνεται αλλά αντιθέτως, μαζί με το περιβάλλον,  να ωφελείται και ο ίδιος.


Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΟΗΣΙΑ


Η άγνοια σκοτώνει! Αν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί γνώριζαν πόσο κακό κάνουν στο χωράφι τους, στον εαυτό τους, στα παιδιά τους, στην εθνική οικονομία και στο περιβάλλον, θα πήγαιναν να μαζέψουν όλα τα πλαστικά από το χωράφι και θα τα πήγαιναν σε χώρο ανακύκλωσης. 

Αν ήξεραν ότι η πλαστική σακούλα αποσυντίθεται σε 10- 20 χρόνια, το πλαστικό μπουκάλι σε πάνω από 450 και ο πλαστικός σωλήνας σε πάνω από 1000 χρόνια θα κρατούσαν πιο υπεύθυνη στάση.

ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η παιδεία και η επιμόρφωση όλων είναι περισσότερο από απαραίτητη. Η ανακύκλωση δεν είναι πολυτέλεια ή μόδα, αλλά επείγουσα ανάγκη και προτεραιότητα για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και κοινωνία.

Πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει το Κράτος και οι δήμοι για το παραπάνω πελώριο θέμα, έχει και ο καθένας από εμάς μερίδιο ευθύνης για την κακοποίηση του περιβάλλοντος, δηλαδή της ίδιας της ζωής μας και κυρίως της ζωής των νέων και επερχομένων γενεών!
Δεν χρειάζεται κόπος παρά μόνο υπευθυνότητα και συνέπεια.